Rada POT rekomenduje Rafała Szmytke na stanowisko prezesa POT

Rafał Szmytke/fot. AG

Nieco ponad sześć lat po odwołaniu ze stanowiska prezesa Polskiej Organizacji Turystycznej, Rafał Szmytke ma zostać ponownie wybrany na to stanowisko. Kapituła konkursu przedstawiła go jako najbardziej odpowiedniego kandydata, a Rada POT zarekomendowała Ministrowi Sportu i Turystyki.

Podczas posiedzenia 8 kwietnia 2022 roku Rada POT rekomendowała ministrowi Rafała Szmytke, wyłonionego w konkursie na prezesa POT przez kapitułę. Jak się dowiadujemy, uznano go za najbardziej odpowiedniego z kandydatów, którzy stanęli do konkursu. Rada POT debatowała w składzie 14 i jednogłośnie zagłosowała za udzieleniem rekomendacji. Nominacja Rafała Szmytke na stanowisko ma nastąpić w środę.

Rafał Szmytke był prezesem POT przez 10 lat od 2006 roku. 29 stycznia 2016 roku ówczesny minister sportu i turystyki Witold Bańka odwołał go ze stanowiska prezesa POT. Jego następcą został Wojciech Fedyk. Potem organizacją, która odpowiada za promocję turystyczną Polski, kierowali jeszcze: Marek Olszewski, Robert Andrzejczyk i Rafał Szlachta. Średnia zatrudnienia na stanowisku prezesa wynosi więc 1,5 roku (jeszcze jedna osoba wyłoniona w konkursie na prezesa zrezygnowała dzień przed spotkaniem z Radą POT).

Po odwołaniu (w grudniu 2021 roku) Rafała Szlachty, konkurs na stanowisko prezesa POT minister sportu i turystyki Kamil Bortniczuk ogłosił 18 lutego.

Rafał Szmytke jest obecnie prorektorem Szkoły Głównej Turystyki i Hotelarstwa Vistula.

Rafał Szlachta odwołany ze stanowiska prezesa Polskiej Organizacji Turystycznej