Projekt Bascil: stawiamy na rozwój turystyki kulinarnej w regionie Morza Bałtyckiego

Moda na turystykę kulinarną stwarza dodatkowe możliwości producentom lokalnych specjałów z regionu Morza Bałtyckiego. Realizowany przez Agencję Rozwoju Pomorza, z partnerami z sześciu krajów, projekt Bascil ma ułatwić firmom rozwój przez dostosowanie swojej oferty do tego trendu.
Celem projektu Bascil – Innovative Solutions for the Rural Food Production Sector to Diversify into Sustainable Culinary Tourism Services jest rozwój usług turystyki kulinarnej na terenach wiejskich w regionie Morza Bałtyckiego i poprawa konkurencyjności lokalnych producentów.
Bascil to projekt międzynarodowy, w którym udział bierze 15 partnerów z ośmiu krajów (Estonia, Łotwa, Litwa, Polska, Niemcy, Norwegia, Szwecja i Finlandia). Z Polski, partnerami projektu są Pomorska Regionalna Organizacja Turystyczna, Agencja Rozwoju Pomorza oraz Fundacja Natura Polska. Projekt rozpoczęty w styczniu 2023 będzie realizowany do 2025 roku.
Turystyka kulinarna – z czym to się je?
Według danych statystycznych zebranych przez UNWTO – Światową Organizację Turystyki – na całym świecie można zauważyć szybki wzrost popularności turystyki kulinarnej. Stoi za tym coraz powszechniejsza ciekawość świata i zainteresowanie wycieczkami tematycznymi. Lokalna kuchnia stała się wartością dodaną w podróżach i sposobem poznawania kultury zwiedzanych regionów. Tworzone są specjalne szlaki kulinarne, które pozwalają podróżującym spróbować lokalnych specjałów.
Producenci tradycyjnej żywności na całym świecie dostosowują swoje miejsca pracy, aby przyjmować całe rzesze turystów. Wytwórcy oferują nie tylko degustację, ale prezentują proces produkcji, historię i tradycje związane z lokalnymi specjałami. Zainteresowanie znajdują też warsztaty tradycyjnej kuchni. W Europie, w tego typu ofercie turystycznej przoduje Francja słynąca m.in. ze szlaku winnego czy Szlaku Sera i Czekolady oraz Włochy, Austria i Węgry. Te kraje dogania Norwegia, coraz bardziej znana z tematycznych szlaków cydru.
Turystyka kulinarna to także targi żywności i festiwale kulinarne, jak np. festiwale Zupy Rybnej w Livorno, mozzarelli w Opi, Gęsiej Wątróbki w Budapeszcie czy Festyn Moreli w Krems w Austrii. W palecie kulinarno-turystycznych atrakcji w Polsce znajdują się tzw. „festiwale smaku” np. Podkarpackie Święto Miodu, Pilzneński Festiwal Pierogów, Powidlaki – święto powideł śliwkowych w Krzeszowie czy Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku w Poznaniu. Projekt Bascil chce wykorzystać te kulinarne trendy, aby pomóc lokalnym producentom poszerzyć swoją ofertę i wejść na tego typu rynek.
Szansa dla producentów lokalnej żywnosci w rejonie nadbałtyckim
Badania pokazują, że mieszkańcy regionu Morza Bałtyckiego są coraz bardziej zainteresowani lokalnymi produktami i żywnością pochodzącą z wiarygodnym źródeł, a tym samym turystyką kulinarną. Tymczasem, ten obszar wciąż pozostaje mało popularny. Szansą na zmianę w tym obszarze jest aktywny udział producentów żywności w branży turystycznej oraz opracowanie bardziej widocznej i atrakcyjnej dla gości oferty.
Projekt Bascil ma odpowiadać na potrzebę rozwoju tego typu usług turystyki kulinarnej na terenach wiejskich w regionie Morza Bałtyckiego. Poszerzenie oferty lokalnych producentów żywności i dostosowanie jej do wymagań branży turystycznej daje możliwość poprawy konkurencyjności firm.
W ramach projektu zostaną zebrane i przeanalizowanie informacje na temat branży w regionie oraz najlepszych stosowanych przez nie praktyk. Na tej podstawie zostaną opracowane zrównoważone, kompleksowe rozwiązania minimalizujące różnego rodzaju ryzyka, odpowiadające sytuacji lokalnych producentów żywności i ich sieci w regionie Morza Bałtyckiego.
Rezultaty projektu znajdą zastosowanie dla szerszej grupy producentów żywności zainteresowanych dywersyfikacją swojej działalności biznesowej o turystykę kulinarną. Wypracowane rozwiązania będą testowane przez wybrane rejony z każdego kraju uczestniczącego w projekcie. Z regionu pomorskiego jako region pilotażowy, została wybrana Lokalna Grupa Działania Partnerstwo Dorzeczy Słupi.
POWIĄZANE WPISY
9 grudnia 2023
Polska na IBTM World 2023 w Barcelonie
W dniach 28-30 listopada 2023 roku w Barcelonie odbyły się targi IBTM World. Polska…
0 Komentarzy4 Minuty
8 grudnia 2023
Choinki pod choinkę – od RMF FM i Małopolski
Jak co roku o tej porze RMF FM przybywa do miast w całej Polsce i rozdaje „Choinki pod…
0 Komentarzy2 Minuty
8 grudnia 2023
Czy angielski przydaje się podczas podróży?
Aby w pełni cieszyć się podróżą zagraniczną, należy dobrze się do niej przygotować, a…
0 Komentarzy2 Minuty
7 grudnia 2023
Ryanair obchodzi 18 lat obecności na polskim rynku. 13 lotnisk i 6 baz operacyjnych w kraju
Ryanair świętuje dziś (7 grudnia) w Międzynarodowym Dniu Lotnictwa Cywilnego 18 lat…
0 Komentarzy2 Minuty
7 grudnia 2023
Hydropolis obchodzi ósme urodziny. Nowy eksponat, niespodzianki i wspólne świętowanie 9-10 grudnia
Hydropolis świętuje swoje ósme urodziny. Miejsce znajduje się w czołówce najchętniej…
0 Komentarzy4 Minuty
7 grudnia 2023
Wystartował sezon narciarski na Podkarpaciu
Stoki narciarskie na Podkarpaciu przyjmują już narciarzy. Cały czas działa Kiczera, rusza…
0 Komentarzy4 Minuty
7 grudnia 2023
Plastron startowy Adama Małysza do wylicytowania podczas Gali Waszej Turystyki
Plastron startowy z autografem Adama Małysza, polskiego skoczka narciarskiego, zdobywcy…
0 Komentarzy2 Minuty
7 grudnia 2023
B&B Hotels: cztery nowe hotele i 40 proc. wzrost w Polsce w 2023 roku
Wdrożenie nowej strategii rozwoju, nowe hotele na mapie Polski, podjęcie dialogu z branżą…
0 Komentarzy5 Minuty
6 grudnia 2023
Szczyrk Mountain Resort otwiera sezon narciarski w piątek 8 grudnia
Szczyrk Mountain Resort zapowiada otwarcie sezonu narciarskiego w ten piątek, 8 grudnia.…
0 Komentarzy1 Minuty