Projekt Bascil: stawiamy na rozwój turystyki kulinarnej w regionie Morza Bałtyckiego
![](https://www.waszaturystyka.pl/wp-content/uploads/2023/11/fot-1-kopia.jpg)
Moda na turystykę kulinarną stwarza dodatkowe możliwości producentom lokalnych specjałów z regionu Morza Bałtyckiego. Realizowany przez Agencję Rozwoju Pomorza, z partnerami z sześciu krajów, projekt Bascil ma ułatwić firmom rozwój przez dostosowanie swojej oferty do tego trendu.
Celem projektu Bascil – Innovative Solutions for the Rural Food Production Sector to Diversify into Sustainable Culinary Tourism Services jest rozwój usług turystyki kulinarnej na terenach wiejskich w regionie Morza Bałtyckiego i poprawa konkurencyjności lokalnych producentów.
Bascil to projekt międzynarodowy, w którym udział bierze 15 partnerów z ośmiu krajów (Estonia, Łotwa, Litwa, Polska, Niemcy, Norwegia, Szwecja i Finlandia). Z Polski, partnerami projektu są Pomorska Regionalna Organizacja Turystyczna, Agencja Rozwoju Pomorza oraz Fundacja Natura Polska. Projekt rozpoczęty w styczniu 2023 będzie realizowany do 2025 roku.
Turystyka kulinarna – z czym to się je?
Według danych statystycznych zebranych przez UNWTO – Światową Organizację Turystyki – na całym świecie można zauważyć szybki wzrost popularności turystyki kulinarnej. Stoi za tym coraz powszechniejsza ciekawość świata i zainteresowanie wycieczkami tematycznymi. Lokalna kuchnia stała się wartością dodaną w podróżach i sposobem poznawania kultury zwiedzanych regionów. Tworzone są specjalne szlaki kulinarne, które pozwalają podróżującym spróbować lokalnych specjałów.
Producenci tradycyjnej żywności na całym świecie dostosowują swoje miejsca pracy, aby przyjmować całe rzesze turystów. Wytwórcy oferują nie tylko degustację, ale prezentują proces produkcji, historię i tradycje związane z lokalnymi specjałami. Zainteresowanie znajdują też warsztaty tradycyjnej kuchni. W Europie, w tego typu ofercie turystycznej przoduje Francja słynąca m.in. ze szlaku winnego czy Szlaku Sera i Czekolady oraz Włochy, Austria i Węgry. Te kraje dogania Norwegia, coraz bardziej znana z tematycznych szlaków cydru.
Turystyka kulinarna to także targi żywności i festiwale kulinarne, jak np. festiwale Zupy Rybnej w Livorno, mozzarelli w Opi, Gęsiej Wątróbki w Budapeszcie czy Festyn Moreli w Krems w Austrii. W palecie kulinarno-turystycznych atrakcji w Polsce znajdują się tzw. „festiwale smaku” np. Podkarpackie Święto Miodu, Pilzneński Festiwal Pierogów, Powidlaki – święto powideł śliwkowych w Krzeszowie czy Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku w Poznaniu. Projekt Bascil chce wykorzystać te kulinarne trendy, aby pomóc lokalnym producentom poszerzyć swoją ofertę i wejść na tego typu rynek.
Szansa dla producentów lokalnej żywnosci w rejonie nadbałtyckim
Badania pokazują, że mieszkańcy regionu Morza Bałtyckiego są coraz bardziej zainteresowani lokalnymi produktami i żywnością pochodzącą z wiarygodnym źródeł, a tym samym turystyką kulinarną. Tymczasem, ten obszar wciąż pozostaje mało popularny. Szansą na zmianę w tym obszarze jest aktywny udział producentów żywności w branży turystycznej oraz opracowanie bardziej widocznej i atrakcyjnej dla gości oferty.
Projekt Bascil ma odpowiadać na potrzebę rozwoju tego typu usług turystyki kulinarnej na terenach wiejskich w regionie Morza Bałtyckiego. Poszerzenie oferty lokalnych producentów żywności i dostosowanie jej do wymagań branży turystycznej daje możliwość poprawy konkurencyjności firm.
W ramach projektu zostaną zebrane i przeanalizowanie informacje na temat branży w regionie oraz najlepszych stosowanych przez nie praktyk. Na tej podstawie zostaną opracowane zrównoważone, kompleksowe rozwiązania minimalizujące różnego rodzaju ryzyka, odpowiadające sytuacji lokalnych producentów żywności i ich sieci w regionie Morza Bałtyckiego.
Rezultaty projektu znajdą zastosowanie dla szerszej grupy producentów żywności zainteresowanych dywersyfikacją swojej działalności biznesowej o turystykę kulinarną. Wypracowane rozwiązania będą testowane przez wybrane rejony z każdego kraju uczestniczącego w projekcie. Z regionu pomorskiego jako region pilotażowy, została wybrana Lokalna Grupa Działania Partnerstwo Dorzeczy Słupi.
POWIĄZANE WPISY
26 lipca 2024
Historyczny rok dla Portu Lotniczego Poznań-Ławica. 18,9 mln zł zysku i nowy prezes zarządu
Port Lotniczy Poznań-Ławica odnotował przełomowe wyniki finansowe za rok 2023, osiągając…
0 Komentarzy3 Minuty
26 lipca 2024
Odkrywaj Wrocław na rowerze
Wrocław odkrywać można na wiele sposobów. Jedną z opcji jest… rower. W ramach akcji…
0 Komentarzy4 Minuty
26 lipca 2024
MultiSport dostępny w ośrodkach Grupy PKL
Grupa PKL łączy sport i rekreację przez cały rok, oferując wyjątkowe atrakcje w swoich…
0 Komentarzy4 Minuty
23 lipca 2024
Nowa atrakcja turystyczna w Zagrzebiu. Muzeum Krawatów już otwarte
Od niedawna Zagrzeb może pochwalić się jedynym w swoim rodzaju muzeum dedykowanym…
0 Komentarzy3 Minuty
23 lipca 2024
Odkryj Austrię offline. Projekt iamAUT zaprasza influencerów na cyfrowy detoks
Österreich Werbung, we współpracy z międzynarodowymi influencerami, uruchomił projekt…
0 Komentarzy2 Minuty
22 lipca 2024
Badanie Avis: Polacy coraz chętniej wybierają spontaniczne podróże
Blisko 75 proc. Polaków zdecydowałoby się na spontaniczną podróż, wynika z najnowszego…
0 Komentarzy2 Minuty
19 lipca 2024
Travelist.pl: wybrzeże wciąż na topie, ale wrzesień kusi cenami
Zbliżający się koniec lipca zachęcił ekspertów z portalu Travelist.pl do analizy…
0 Komentarzy3 Minuty
18 lipca 2024
Rekordowa frekwencja na Zamku Książ. 220 tys. gości w pierwszym półroczu 2024
Zamek Książ przyciągnął rekordową liczbę 220 tys. turystów w pierwszej połowie 2024 roku.…
0 Komentarzy1 Minuty
18 lipca 2024
PSYjazna Wielkopolska. Kampania zachęca do zwiedzania z czworonogiem
W związku z coraz silniejszym trendem podróżowania z psami Wielkopolska Organizacja…
0 Komentarzy2 Minuty