Prawie 2 miliony pszczół pod opieką grupy Orbis i Accor w Polsce i na Węgrzech
Hotele grupy Accor są współwłaścicielami ponad 30 uli w Polsce i na Węgrzech.
W Trójmieście, Novotel Gdańsk Marina, Sofitel Grand Sopot oraz Mercure Gdynia Centrum nawiązały współpracę z pszczelarzem zrzeszonym w Beeup.pl i zaadoptowały kolejne 3 ule będące domem dla blisko 200 000 pszczół, które są pod czujną opieką profesjonalnego pszczelarza. Wytworzony miód jest nie tylko oferowany gościom hoteli Accor na śniadanie, lecz także sprzedawany w hotelowych butikach.
Joanna Wolny, zastępca dyrektora hotelu Mercure Gdynia Centrum, powiedziała: „W codziennej pracy, dbamy, aby produkty, z których przygotowywane są potrawy w hotelach Accor były jak najbardziej naturalne i pochodziły od lokalnych dostawców. Adoptacja tych uli była dla nas naturalną decyzją, która daje nam okazję, aby zaangażować się w proces nie tylko wytwarzania naturalnych produktów, ale i edukację. Nasz miód to doskonała okazja do opowiedzenia gościom o tym jak ważne jest dla nas wszystkich dbanie o otaczającą nas przyrodę.”
Z kolei, rodzina hoteli ibis z Warszawy i Łodzi – ibis Warszawa Stare Miasto, ibis Warszawa Reduta, ibis Warszawa Ostrobramska, ibis Warszawa Centrum, ibis budget Warszawa Reduta, ibis budget Warszawa Centrum, ibis Styles Warszawa Centrum oraz ibis Łódź Centrum, od maja 2019 r., jest współwłaścicielem 3 uli w pasiece w Parku Traugutta w Warszawie. Pszczele hotele są pomalowane i oznakowane zgodnie z trzema markami hoteli z rodziny ibis. Miód wytworzony przez pszczółki w hotelikach jest serwowany gościom hoteli ibis na śniadaniach.
Natomiast, siedem wrocławskich hoteli grupy Accor – Sofitel Wrocław Old Town, Novotel Wrocław Centrum, Novotel Wrocław City, Mercure Wrocław Centrum, ibis Wrocław Centrum, ibis budget Wrocław Południe oraz ibis budget Wrocław Stadion zdecydowały się zasponsorować 7 uli w pasiece pana Marcina zlokalizowanej na obrzeżach Wrocławia gdzie każdy ul jest pszczelim hotelem odpowiadającym innemu hotelowi.
Właściciel pasieki opiekuje się ulami z najwyższą starannością, zgodnie ze sztuką pszczelarską. W ramach współpracy, w każdym z hoteli organizowane są animacje podczas śniadań, spotkania z gośćmi, z sąsiadami oraz pracownikami, podczas których pszczelarz opowiada, dlaczego tak ważne jest w obecnej dobie dbanie o populację pszczół oraz jakie korzyści przynosi to naszemu środowisku i zdrowiu.
Węgry: ponad 19 uli w Budapeszcie
W czerwcu 2019 r., 19 uli stanęło w okolicy hotelu ibis Budapest Citywest, który otoczony jest pięknym, cichym ogrodem sprzyjającym pszczołom. Tutaj, ule są pod opieką profesjonalnego pszczelarza – pana Csaba Tornyossy.
Katarzyna Nowak, Corporate PR & CSR senior manager w Grupie Orbis i Accor w Polsce i Europie Wschodniej, podkreśliła: „Zespoły hotelowe w grupie Accor są świadome wyzwań środowiskowych. Dobrze znają strategię pro-ekologiczną firmy i program Planet 21. Chcą się angażować i mieć wpływ na to, w jaki sposób prowadzimy biznes hotelowy. Nie mają obaw przy zgłaszaniu nowych inicjatyw, rozwiązań i pomysłów, które następnie pozytywnie wyróżniają nas w branży. Wrażliwość ekologiczna będzie niebawem silną przewagą konkurencyjną w hotelarstwie.”
Ze statystyk opublikowanych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wynika, że liczba pni pszczelich – czyli zasiedlonych uli, i profesjonalnych pszczelarzy w Polsce wzrosła o ponad 5proc. i 8,6 proc. w latach 2017-2018. Według raportu Krajowego Programu Wsparcia Pszczelarstwa w Polsce na lata 2020-2022 z marca 2019 r., produkcja miodu w Polsce na koniec 2018 r. wzrosła o 46% w porównaniu do poprzedniego roku. Rozwijające się pszczelarstwo miejskie ma swój wkład w te wzrosty gdyż blisko 70% wszystkich pasiek w Polsce stanowią pasieki małe – mające do 20 uli.
„Pasieki i pszczelarstwo miejskie powstało, jako odpowiedź na to, że środowisko na wsi – z racji ilości stosowanych toksycznych pestycydów, jest dziś bardziej zanieczyszczone chemią i opryskami niż tereny miejskie. Pszczoły z Trójmiasta są zdrowsze i nie chorują.” – tłumaczyl Tomasz Wojtiuk z firmy Beeup.pl, pszczelarz i członek Polskiego Żwiązku Pszczelarskiego z którym współpracują hotele grupy Accor.
POWIĄZANE WPISY
31 stycznia 2023
B&B Hotels Polska: mamy 10 hoteli w Polsce, planujemy więcej
Początek roku to zawsze dobry moment na podsumowanie minionych dwunastu miesięcy i…
0 Komentarzy4 Minuty
31 stycznia 2023
WorkTrips.com integruje się z bazą noclegową Booking.com
Po rozszerzeniu bazy noclegowej, WorkTrips.com znacząco ułatwia organizację podróży…
0 Komentarzy4 Minuty
30 stycznia 2023
Travelplanet.pl: w minionym roku wakacje zdrożały o ponad 18 proc. w porównaniu do 2021
Travelplanet.pl przygotował Raport Podróznika na podstawie zarezerwowanych wakacji, który…
0 Komentarzy8 Minuty
30 stycznia 2023
Travelist.pl: portal w 2022 dotarł do niemal 24 mln użytkowników
Travelist.pl znalazł się na pierwszym miejscu rankingu „TOP 15 brandów online” w…
0 Komentarzy4 Minuty
30 stycznia 2023
Hotel Saski w Krakowie nagrodzony Property Design Awards 2023
Otwarty pod koniec lipca ubiegłego roku Hotel Saski Kraków, Curio Collection by Hilton…
0 Komentarzy4 Minuty
26 stycznia 2023
Accor otworzy nowy hotel ibis Styles w Warszawie
Grupa hotelowa Accor podpisała umowę o zarządzanie z ISWM Real Estate Fund RAIF V.C.I.C.…
0 Komentarzy3 Minuty
25 stycznia 2023
IGHP: grudzień słabszy niż się spodziewaliśmy
W grudniu wyraźnie więcej hoteli odnotowało frekwencję poniżej 30 proc. i jednocześnie…
0 Komentarzy10 Minuty
25 stycznia 2023
Rok 2022 rekordowy dla a&o Hostels – ponad 5,5 mln noclegów, 172 mln euro obrotu
2022 był najlepszym rokiem biznesowym w dotychczasowej historii firmy a&o Hostels: z…
0 Komentarzy5 Minuty
23 stycznia 2023
Sieć Accor otworzy cztery nowe hotele w Izraelu
Po sukcesie hoteli Ibis w centrum Jerozolimy, międzynarodowa sieć hotelowa Accor otwiera…
0 Komentarzy2 Minuty