Polskie restauracje w przewodniku Michelin: trzy gwiazdki, siedem Bib Gourmand i 39 rekomendacji

Gastronomia w Polsce zyskuje kolejne uznanie międzynarodowe, a trzy restauracje z Krakowa, Warszawy i Poznania zostały uhonorowane prestiżowymi gwiazdkami w najnowszym Przewodniku Michelin. Dodatkowo, siedem restauracji otrzymało tytuł Bib Gourmand, a aż 39 znalazło się w rekomendacjach.
Ceremonia wręczenia Plakiet Michelin, w obecności wiceministra Andrzeja Guta-Mostowego, miała miejsce w Poznaniu.
„To nowe otwarcie w promocji polskiej gastronomii. Przed nami, dzięki zaangażowaniu Polskiej Organizacji Turystycznej, kolejny etap rodzimej turystyki kulinarnej. Polska gastronomia jest na wysokim poziomie, podobnie jak polska żywność, która cieszy się uznaniem koneserów smaku i jakości. Obecność w Przewodniku jest naturalnym krokiem i ugruntowaniem polskich kulinariów na mapie świata” – powiedział Andrzej Gut-Mostowy, pełnomocnik prezesa RM ds. promocji polskiej marki.
„Wsłuchując się w głos branży i regionów podpisaliśmy list intencyjny gwarantujący ciągłość działań promocyjnych oraz rozwój przewodnika Michelin o kolejne regiony. Selekcja Przewodnika Michelin 2023 potwierdziła przynależność Polski do grona krajów dbających o dziedzictwo kultury gastronomicznej” – dodał Rafał Szmytke, prezes POT.
Zgodnie z porozumieniem z Michelin, przewiduje się możliwość rozszerzania przewodnika o kolejne regiony (dwa, trzy rocznie) po przejściu pozytywnej oceny kulinarnej. W bieżącym roku Polska Organizacja Turystyczna planuje przeprowadzenie licznych kampanii promocyjnych zarówno w kraju, jak i za granicą, skoncentrowanych na trzech miastach wymienionych w prestiżowym przewodniku Michelin. Celem tych działań jest promocja lokalnych produktów i bogatej polskiej kuchni o wielokulturowym charakterze.
Obecność Warszawy, Krakowa i Poznania w prestiżowym międzynarodowym wydawnictwie to także szansa na rozwój kadr gastronomicznych. Ponieważ branża ta stale podąża za obowiązującymi trendami, a teraz może się spodziewać wizyt gości i inspektorów, wymagających najwyższych doznań smakowych, osoby w niej pracujące będą musiały nieustannie poszerzać wiedzę oraz doskonalić umiejętności.
POWIĄZANE WPISY
10 grudnia 2025
Air Astana spotkała się z branżą w Warszawie
Kazachskie Linie Lotnicze Air Astana zorganizowały 8 grudnia w Warszawie przedświąteczne…
0 Komentarzy2 Minuty
10 grudnia 2025
II Warszawskie Forum Turystyki i Rekreacji: nauka i praktyka o zarządzaniu turystyką w jednym miejscu
28 listopada 2025 roku w Warszawie odbyła się II edycja Warszawskiego Forum Turystyki i…
0 Komentarzy1 Minuty
8 grudnia 2025
Bułgaria krajem turystyki winiarskiej
W ambasadzie Bułgarii w Warszawie odbyła się prezentacja Bułgarskiej Organizacji…
0 Komentarzy1 Minuty
5 grudnia 2025
Mazowsze pełne legend – odkryj trzy zamki, które pokochają dzieci
Mazowsze skrywa wiele miejsc owianych fascynującymi legendami, które potrafią pobudzić…
0 Komentarzy6 Minuty
5 grudnia 2025
Profitroom: Podlaskie hotele odnotowują 50,4 proc. wzrost rezerwacji. Na wynik wpływa Podlaski Bon Turystyczny
Według danych Profitroom liczba rezerwacji hotelowych w województwie podlaskim w okresie…
0 Komentarzy3 Minuty
4 grudnia 2025
Nowy Targ – stolica Podhala pełna atrakcji
Nowy Targ to górska stolica Podhala, malowniczo położona nad Białym i Czarnym Dunajcem. Z…
0 Komentarzy4 Minuty
3 grudnia 2025
Mazowieckie city breaks – odkryj Radom, Płock, Siedlce i Żyrardów
Jesień i zima to idealny moment, aby spojrzeć na Mazowsze z innej, mniej oczywistej…
0 Komentarzy8 Minuty
1 grudnia 2025
AI Breakfast for Executives: 13. edycja w formule Travel Special
W Warszawie odbyła się 13. edycja AI Breakfast for Executives, organizowana przez…
0 Komentarzy1 Minuty
28 listopada 2025
Magdalena Krucz rekomendowana na prezeskę POT
Proces wyboru nowego prezesa Polskiej Organizacji Turystycznej wciąż trwa, a branża…
0 Komentarzy1 Minuty










