Polacy pokochali Emilię-Romanię

Port w Cesenatico został zmodernizowany przez samego Leonardo da Vinci. /fot. Mieczysław Pawłowicz
Port w Cesenatico został zmodernizowany przez samego Leonardo da Vinci. /fot. Mieczysław Pawłowicz

Polscy turyści na trzecim miejscu wśród turystów zagranicznych we włoskim regionie Emilia-Romania w roku 2024

Nie zatrzymuje się wzrost turystyki we włoskim regionie Emilia-Romania. Potwierdzają to dane za 2024 rok – liczba noclegów (włoskich i zagranicznych turystów) przekroczyła 40,5 mln, co oznacza wzrost o 3,6 proc. w porównaniu do 2023 roku. Liczba przyjazdów zbliżyła się do 11,8 mln, notując wzrost o 2,7 proc. w porównaniu do poprzedniego roku. Za ten wzrost odpowiada przede wszystkim zwiększona liczba turystów zagranicznych. Liczba ich przyjazdów wzrosła o 9,2 proc. a liczba noclegów o 9,8 proc. Mniejsze wzrosty odnotowano wśród Włochów, którzy jednak nadal stanowią 70% całego ruchu turystycznego.

Polacy na trzecim miejscu

Niemcy oraz kraje niemieckojęzyczne pozostają najważniejszym rynkiem, osiągając około 1 mln turystów i 4 mln noclegów. Na drugim miejscu znajduje się Francja z 270 550 turystami. Polska zajmuje trzecie miejsce w regionie 184 392 osób, co stanowi wzrost o 19 proc. w porównaniu z rokiem 2023. To jest aż 30,6 proc więcej w stosunku do 2019 r. Ponad 80 proc. wszystkich przyjazdów naszych rodaków przypada na wybrzeże Adriatyku.

Miasta sztuki

Prócz najbardziej popularnych plaż Emilia Romania oferuje także wiele atrakcji. Nieznacznie, o ok. 3 proc. zwiększyło się zainteresowanie w miastach słynących ze sztuki. W regionie Emilia Romania znajduje się łącznie 14 miejsc wpisanych na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO, spośród 60 obiektów wpisanych we Włoszech. Najbardziej znane to Bolonia, Ferrara, Modena i Rawenna. Niezależnie od pory roku, na przyjeżdżających czeka nieograniczony wybór atrakcji:  od festiwali muzycznych, artystycznych i gastronomicznych, po parki naturalne i parki rozrywki.

Jednym z lokalnych festiwali jest palio w Ferrarze. /fot. Mieczysław Pawłowicz
Jednym z lokalnych festiwali jest palio w Ferrarze z licznymi imprezami towarzyszącymi. /fot. Mieczysław Pawłowicz

Różowa noc

Jedną z największych atrakcji początku lata jest Notte Rosa – Różowa Noc. W tym roku odbędzie się on w dniach 20-22 czerwca. Letni festiwal Notte Rosa od lat stanowi kwintesencję włoskiej rozrywki letniej. Odbywa się na całym adriatyckim wybrzeżu Romanii. Bezpłatne koncerty i wystawy na na plażach od Lidi di Ferrra do Cattolica to tylko niektóre z atrakcji, które przyciągają tłumy z całego kraju. Festiwal wyróżnia charakterystyczny różowy kolor, który dominuje na całym wybrzeżu o długości 110 km.

Tradycje kulinarne

Region słynie z wiekowych tradycji kulinarnych. Emilia Romania jest pierwszym europejskim regionem z najwyższą liczbą produktów wysokiej jakości. Wytwarzane są tu aż 44 produkty, których pochodzenie i jakość potwierdzono włoskimi oznaczeniami DOP (ChNP) lub IGP (ChOG). Dzięki temu, każda wizyta w tym miejscu także podróż kulinarna. Wśród najbardziej serów są Parmigiano Reggiano, Grana Padano czy Formaggio di Fossa di Sogliano. Amatorzy wędlin znają dobrze Prosciutto di Parma, Prosciutto di Modena i Culatello di Zibello. Piacenza może pochwalić się swoimi Coppa, Salame i Pancetta. Ze swojego gastronomicznego skarbca Emilia Romania wydobywa oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia z Brisighelli i tradycyjny ocet balsamiczny z Modeny. Inne produkty objęte chronionymi nazwami pochodzenia to czosnek z Voghiera w Ferrarze i ziemniak boloński wraz z arbuzem Anguria Reggiana.