Oliwkowa potęga w Alentejo

Firma Oliveira da Serra, która ma swoją siedzibę w Ferreira do Alentejo, w pobliżu Herdade do Marmelo to największy na świecie dostawca oliwy z oliwek do marek własnych. Młyn – tłocznia należący do firmy zaś jest najnowocześniejszym tego obiektem w Europie i jednocześnie atrakcja turystyczną.
Tłocznia Marmello Mill została zaprojektowana przez portugalskiego architekta Ricardo Bak Gordona. To jedna z największych inwestycji w portugalskim rolnictwie w ciągu ostatnich 20 lat. Otoczony drzewami oliwnymi budynek jest konstrukcją utworzoną z dwóch łatwo rozpoznawalnych poziomów. Ciemne i stykające się z gruntem warstwy dolne obejmują mury obwodowe ograniczające posesję oraz drogi okalające młyn. Biały i jasny, górny poziom to budynek główny, pomieszczenia biurowe oraz duże wsporniki o malejącym przekroju na każdym końcu. Konstrukcje te chronią pracowników przed wiatrem i deszczem w strefach załadunku i rozładunku, a także nadają budynkowi rozpoznawalną formę.

Tłocznię można odwiedzać z przewodnikiem, który przejrzyście tłumaczy wszystkie etapy produkcji oliwy z oliwek – od momentu odbioru oliwek, poprzez systemy produkcji oliwek. Na koniec każdej wizyty odbywa się degustacja kilku gatunków oliwy z oliwek.

Przed odwiedzinami w tłoczni miałem okazję obejrzeć zbiór oliwek. Oliveira da Serra uprawia oliwki na 6 tysiącach hektarów. Rośnie tutaj 10 milionów drzewek oliwnych (mniej więcej 2 tysiące na hektar). Zbiory są całkowicie zmechanizowane, wielki kombajn potrafi „obrobić” w godzinę 1 hektar. Łącznie z tego wielkiego pola produkuje się 9 milionów litrów oliwy.

Firma Sovena, do której należy Oliveira da Serra, jest największym dostawcą oliwy z oliwek marek własnych na świecie i największym podmiotem pakującym oleje roślinne marek własnych na Półwyspie Iberyjskim. Firma zatrudnia ponad 1100 pracowników i współpracuje z ponad dwoma tysiącami dużych klientów w 70 krajach. Oliwa sprzedawana jest w 70 rodzajach i formatach butelek szklanych.

Jednocześnie wielką wagę przykłada do ochrony przyrody i ekologii. Gaje oliwne należą do upraw nawadnianych o najniższym zapotrzebowaniu na wodę do nawadniania. Ponadto zastosowano wysoce wydajny system nawadniania kropelkowego, co oznacza, że każde drzewko oliwne otrzymuje dokładnie taką ilość wody, jakiej potrzebuje. Nie więcej nie mniej. W ten sposób 95-98 proc. zużytej wody jest dostarczane do zakładu. 55 proc. energii elektrycznej pochodzi z własnych źródeł – fotowoltaiki.
Tłocznia oliwek Oliveira da Serra jest otwarta od poniedziałku do piątku w godzinach 11:00-13:00 i 14:00-17:00, zawsze po wcześniejszym umówieniu się. Wizyty są bezpłatne. W ubiegłym roku odnotowano ponad 500 grup turystów.


POWIĄZANE WPISY
8 grudnia 2025
Fly.pl partnerem V Gali Waszej Turystyki
9 stycznia 2026 roku w Warszawie odbędzie się V Gala Waszej Turystyki, podczas której…
0 Komentarzy1 Minuty
8 grudnia 2025
XII Gremium Ekspertów Turystyki w Wałczu: edukacja jako klucz do przyszłości branży
W dniach 2-3 grudnia 2025 roku Centralny Ośrodek Sportu w Wałczu był gospodarzem XII…
0 Komentarzy5 Minuty
5 grudnia 2025
Wesprzyj naszą aukcję charytatywną. Zgłoś przedmiot i pomóż najmłodszym w trakcie V Gali Waszej Turystyki
Podczas kolejnej edycji Gali Waszej Turystyki, która odbędzie się 9 stycznia 2026 roku…
0 Komentarzy1 Minuty
27 listopada 2025
Biuro Rainbow podsumowało III kwartał 2025 roku. Blisko 13 proc. wzrostu przychodów, nowe hotele i większa flota
Po udanym III kwartale 2025 roku Rainbow zapowiada dalszy rozwój. Spółka zwiększa skalę…
0 Komentarzy4 Minuty
26 listopada 2025
Region możliwości: kompleksowa oferta Dolnego Śląska dla konferencji i wyjazdów integracyjnych
Dolny Śląsk jest jednym z najchętniej odwiedzanych regionów w Polsce pod względem ogólnej…
0 Komentarzy19 Minuty
24 listopada 2025
Save the date! V Gala Waszej Turystyki już 9 stycznia 2026
Redakcja portalu WaszaTurystyka.pl serdecznie zaprasza na V Galę Waszej Turystyki, która…
0 Komentarzy2 Minuty
10 listopada 2025
Cricova, podziemny raj winiarzy
To mały raj dla winiarzy. W mołdawskiej Cricovej, obok Kiszyniowa, przechowywanych jest…
0 Komentarzy5 Minuty
7 listopada 2025
Mazury bez tłumów: Karwica przyciąga miłośników ciszy i natury
Coraz więcej Polaków wybiera Mazury zamiast zagranicznych kurortów, szukając ciszy,…
0 Komentarzy6 Minuty
3 listopada 2025
Podstrategia MICE: kluczowe inicjatywy na lata 2026-2030
3 listopada 2025 roku w DoubleTree by Hilton Hotel and Conference Center Warsaw odbyła…
0 Komentarzy3 Minuty










