Maltańska Organizacja Turystyczna i Canal+ promują kuchnię maltańską

fot. © CANAL+ Polska 2024

25 lutego na antenie Canal+ kuchnia rusza kolejna odsłona programu Tomka Jakubiaka. Współpraca stacji Canal+ z regionalnym biurem Maltańskiej Organizacji Turystycznej w Warszawie zaowocowała możliwością odkrycia smaków maltańskiej kuchni.

Polski kucharz powraca i tym razem odwiedza Maltę – raj dla fanów owoców morza. Tomek zabierze odbiorców w podróż nie tylko po smakach, ale i kulturze tej niewielkiej wyspy. Wybierze się na połów ryb. Dowie się, dlaczego maltańskie łódki mają tak wyjątkowe kolory oraz skąd na nich to charakterystyczne niebieskie oko. Tomek spróbuje także lokalnych serów i odwiedzi organiczne farmy producentów żywności.

W maltańskiej serii Tomek postara się rozgryźć większość smakowitych tajemnic wyspy. Spotka się z lokalnymi szefami kuchni, miłośnikami doskonałego jedzenia, farmerami czy producentami żywności. W pierwszym odcinku najnowszej serii Tomek odwiedzi Vallettę — stolicę wyspy i spotka się z Małgosią — Polką, która mieszka tam od kilku lat. Małgosia opowie Tomkowi o najpopularniejszych przekąskach i daniach tego miasta.

Następnie w rybackiej wiosce Marsaxlokk Tomek będzie podziwiał tradycyjne łódki luzzu, spróbuje słynnej zupy rybnej aliotta odwiedzi najlepszą restaurację z owocami morza, a wieczorem wpadnie do kultowej budki z Fish and chips. Na maltańskiej wsi Tomek pozna Manuelę aktywistkę, założycielkę projektu integrującego lokalnych farmerów organicznych. Wspólnie odwiedzą producenta wyjątkowych kozich serów, wpadną też na ekologiczną farmę przyjaciół Manueli, a wieczorem wszyscy spotkają się na wspólnej kolacji.