Linie Emirates serwują 77 milionów posiłków rocznie
Dubajski przewoźnik podzielił się danymi na temat produktów i pracy szefów kuchni serwujących posiłki w przestworzach dla ponad 77 milionów podróżnych rocznie.
Emirates obsługuje 490 lotów dziennie, co minutę serwując 149 posiłków, co łącznie równa się liczbie 215 tys. potraw wydawanych każdego dnia na całym świecie. Do przygotowania menu potrzeba 1400 kucharzy, stacjonujących w ogromnym obiekcie Emirates Flight Catering Facility w Dubaju oraz w placówkach partnerskich na całym świecie.
W ciągu roku na pokładzie Emirates klienci konsumowali szeroki wybór różnorodnych posiłków. Katalog obejmuje 2200 przepisów miesięcznie. Linie lotnicze zaserwowały 6 milionów kilogramów kurczaka, 350 tys. kilogramów wołowiny, 266 tys. kilogramów filetów z łososia atlantyckiego, 2,2 miliona kilogramów ziemniaków, 1,7 miliona kilogramów jaj oraz 3,1 miliona kilogramów pieczywa i wypieków, a także tysiące dań wegańskich i wegetariańskich.
Szefowie kuchni Emirates wykorzystują szeroką gamę składników do tworzenia posiłków we wszystkich klasach. W ciągu jednego roku kucharze wykorzystali ponad 938 tys. kilogramów śmietany, 32 tys. kilogramów orzechów nerkowca Masala, 98 tys. kilogramów świeżych truskawek i 42 tys. kilogramów sałat z należącej do Emirates, największej na świecie farmy wertykalnej Bustanica. Klienci klasy pierwszej i biznes zużyli 3,5 miliona butelek oliwy z oliwek i octu balsamicznego od uznanego włoskiego rzemieślnika Monte Vibiano, 14 tys. kilogramów australijskiego sera feta Yarra Valley i zamówili 1,2 miliona steków z polędwicy wołowej w ciągu jednego roku. W samej pierwszej klasie klienci korzystający z nieograniczonego dostępu do kawioru skonsumowali w zeszłym roku imponującą ilość ponad 10 tys. kilogramów tego przysmaku.
Aby stworzyć dania dorównujące tym serwowanym w najlepszych restauracjach, Emirates wykorzystuje światowej sławy składniki premium i regionalne specjały, takie jak trufle, pasztet strasburski, dorsz czarny, homar kanadyjski, pierś kurczaka karmionego kukurydzą, japońskie wodorosty nori, ręcznie robiony makaron, sushi i ryby z gatunku Glacier 51. Potrawy są dodatkowo wzbogacane smakowitymi dodatkami, takimi jak: przyprawy Bzar z Zatoki Perskiej, masło Beurre D’Isigny, złote i srebrne płatki – serwowane na ponad 300 deserach Emirates, różowa sól himalajska, szafran i jadalne kwiaty zapewniające delikatną i aromatyczną prezentację.
Na pokładach Emirates dostępne są również starannie wyselekcjonowane przekąski. W ubiegłym roku klienci linii rozkoszowali się 2 milionami paczek mieszanek orzechów, 250 tys. daktyli, 22 tys. kilogramów oliwek Kalamata i ponad 40 milionami kawałków czekolady. Oprócz światowego wyboru win i szampana, klienci Emirates wypili również 1,2 miliona litrów soku pomarańczowego, zużyli 2,3 miliona torebek herbaty i 70 300 kilogramów mielonej kawy.
Aby dopełnić doznania kulinarne i zapewnić wszystkim pasażerom podróż na najwyższym poziomie, członkowie personelu pokładowego przechodzą intensywne szkolenia w zakresie najlepszych praktyk obsługi, w ramach strategii Emirates Hospitality. Personel uczy się serwowania potraw, rekomendacji dotyczących doboru win, serwowania kawy i herbaty, w tym kawy po arabsku, i wielu innych. To prawdziwe ,,Podniebne fine dining”
POWIĄZANE WPISY
13 kwietnia 2024
Prawdziwie włoskie wakacje w regionie Emilia-Romania
Polacy z roku na rok coraz bardziej doceniają Emilię-Romanię jako kierunek wypoczynku.…
0 Komentarzy4 Minuty
19 marca 2024
Andrzej Ilków nowym prezesem PPL S.A.
Andrzej Ilków został powołany przez Radę Nadzorczą Spółki Polskie Porty Lotnicze na…
0 Komentarzy4 Minuty
18 marca 2024
Analiza cinkciarz.pl: efekty przystąpienia Rumunii i Bułgarii do Strefy Schengen na ceny, turystykę i e-commerce
Cinkciarz przedstawił analizę wpływu przystąpienia Rumunii i Bułgarii do strefy Schengen…
0 Komentarzy3 Minuty
18 marca 2024
Wakacje.pl startuje z nową kampanią rekrutacyjną kreowaną przez sztuczną inteligencję
Wakacje.pl stworzyły nową kampanię rekrutacyjną, a jej przygotowanie „zleciły” sztucznej…
0 Komentarzy3 Minuty
14 marca 2024
Rekordowa liczba noclegów Polaków w Dreźnie
Drezno i Kraina Łaby odbudowują turystykę do poziomu sprzed pandemii. Polacy liderem…
0 Komentarzy2 Minuty
14 marca 2024
Dubaj Gov Games 2024 zabrała zawodników na szczyt Burdż Chalifa
W tym roku piąta edycja Gov Games osiągnęła nowy poziom dzięki nowej, dodatkowej rundzie…
0 Komentarzy2 Minuty
13 marca 2024
Ras Al Khaimah i Oman zachęcają do odwiedzenia obu miejsc podczas jednej podróży
Visit Ras Al Khaimah oraz Ministerstwo Turystyki Omanu stworzyły letnią kampanię…
0 Komentarzy2 Minuty
13 marca 2024
Esky.pl wprowadza nową platformę łącząca inspiracje podróżnicze z wyszukiwaniem okazyjnych cen biletów lotniczych
Dla wielu Polaków planujących urlop, pogoda, koszt podróży, ciekawy kierunek i dostępne…
0 Komentarzy3 Minuty
13 marca 2024
Kiwi.com: Rzym najchętniej wybieranym miejscem na Wielkanoc
Rzym od lat jest chętnie wybierany w okresie świąt Wielkanocy i wedle analizy Kiwi.com, w…
0 Komentarzy2 Minuty