Katowice i Reggio Calabria zacieśniają współpracę gospodarczą i turystyczną

fot. materiały prasowe

Miasto Reggio Calabria zaprezentowało w Katowicach ofertę turystyczną swojego regionu oraz możliwości rozwoju współpracy międzyregionalnej. Wydarzenie, zorganizowane przez Izbę Handlową w Reggio Calabria przy wsparciu Włoskiej Izby Handlowo-Przemysłowej w Polsce, odbyło się 7 maja i zgromadziło przedstawicieli instytucji z obu krajów oraz reprezentantów branży turystycznej i medialnej.

Wydarzenie umożliwiło włoskim partnerom zaprezentowanie potencjału Reggio Calabria oraz rozpoczęcie dialogu z przedstawicielami województwa śląskiego, w tym Katowickiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej, Górnośląsko-Zagłębiowskiej Metropolii i Urzędu Miasta Katowice. Celem rozmów było omówienie możliwych kierunków współpracy gospodarczej, turystycznej i kulturalnej.

„Jesteśmy tutaj, aby zaprezentować potencjał Reggio Calabria, zaskoczyć Państwa naszą wielowiekową kulturą, smakami i tradycjami enogastronomicznymi – od wina po nasze cenne cytrusy – oraz bogactwem przyrody. Chcemy sprawić, byście zakochali się w tej ziemi. Reggio Calabria to także miejsce, które oferuje serdeczną gościnność i wysoki profesjonalizm ze strony tour operatorów, którzy potrafią zapewnić niezapomniane doświadczenia podróżnicze” – powiedział Antonino Tramontana, prezes Izby Handlowej w Reggio Calabria.

Walory turystyczne Reggio Calabria

Reggio Calabria wraz z otaczającą prowincją to obszar położony w sercu Morza Śródziemnego. Teren obejmuje tzw. strefę grekańską – miejsce, w którym do dziś zachowała się spuścizna językowa wywodząca się ze starożytnej greki. Region oferuje turystom ponad 300 dni słonecznych w roku oraz 200 kilometrów wybrzeża, co stanowi dobre warunki zarówno do wypoczynku na plaży, jak i aktywnej turystyki. To także jedyne miejsce we Włoszech, gdzie w jednym dniu można jeździć na nartach i podziwiać czynny wulkan Etna.

Podczas wydarzenia poświęcono uwagę przede wszystkim lokalnej kuchni. W związku z tym zaprezentowano lokalne produkty, takie jak wędliny, ser caciocavallo, dorsz z Mammoli, granita z Gerace i migdałowe słodycze. Ceniona jest zwłaszcza bergamotka – ten cytrus, używany w produkcji olejków eterycznych, uprawiany jest wyłącznie w Reggio Calabria.

Współpraca między regionami

W konferencji wzięli udział m.in.:

  • German Carboni, szef Biura Handlowego Ambasady Włoch,
  • Maciej Biskupski, wiceprezes Górnośląsko-Zagłębiowskiej Metropolii,
  • Mateusz Rykała, wiceprezes Katowickiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej,
  • Magdalena Kolka, zastępca szefa Biura Inwestorów Miasta Katowice.

Jednym z istotnych punktów programu była prezentacja bezpośredniego połączenia lotniczego Katowice – Reggio Calabria, funkcjonującego od października 2024 roku. Trasa została uruchomiona dzięki współpracy SACAL, a jej operatorem jest Ryanair. Od uruchomienia połączenia linia lotnicza przewiozła ponad 16 tys. pasażerów i zrealizowała ponad sto operacji lotniczych.

„Widzimy duży potencjał w połączeniu Katowice – Reggio Calabria, dodanym minionej jesieni. Połączenie to cieszy się popularnością od pierwszego lotu i mamy nadzieję, że będziemy kontynuować oferowanie tego i innych włoskich tras z Katowic w nadchodzących sezonach, wspierając turystykę i relacje biznesowe” – powiedziała Alicja Wójcik-Gołębiowska, Head of Comms CEE & Baltics, Ryanair.

Spotkanie zakończono sesją networkingową, stanowiącą przestrzeń do nawiązywania kontaktów pomiędzy przedstawicielami włoskiego i polskiego sektora turystycznego. Celem było wypracowanie podstaw do dalszej współpracy między regionami.