Jak wykorzystać kulinaria w promocji regionu – Młyn Gąsiorowo
Gastronomia jest obecnie jednym z filarów rozwoju turystyki – dobre, lokalne jedzenie ma ogromną moc przyciągania. Ale nie wystarczy, żeby było smacznie – potrzebna jest jeszcze umiejętna promocja. O tym, jak region może promować się kuchnią opowie podczas VI Forum Promocji Turystycznej Adriana Machnacz z Młynu Gąsiorowo.
Ośrodek Szkoleniowo – Integracyjny „Młyn Gąsiorowo” mieści się w dawnej zagrodzie młynarskiej. Miejsce to, stworzone przez Adrianę i Jacka Machnaczów, jest jedną z atrakcji na szlaku Mazowieckiej Michy Szlacheckiej. Można tu skosztować najlepszych dań tradycyjnej kuchni mazowieckiej i Białych Kurpii, przenocować, zorganizować przyjęcie. Jest plac zabaw dla dzieci, są zwierzęta w zagrodzie – obiekt jest propozycją przede wszystkim dla rodzin i dla firm eventowych. Ale Młyn Gąsiorowo to przede wszystkim kuchnia – tradycyjne przepisy, odtwarzane przez Jacka Machnacza i potrawy, które wychodzą spod jego ręki to atrakcja sama w sobie.
Jak obiekt wpisuje się w strategię promocyjną regionu, jak gospodarze promują swój biznes, a przy okazji Mazowsze? Czy sama kuchnia wystarczy, by przyciągnąć gości? Studium przypadku zaprezentuje podczas VI Forum Promocji Turystycznej pomysłodawczyni przedsięwzięcia, Adriana Machnacz.
Właścicielka „Młynu Gąsiorowo” od 11 lat związana jest zawodowo z gastronomią i turystyką wiejską. Zainicjowała powołanie Stowarzyszenia Krzewienia Kultury Wiejskiej „Gąsiorówka”, w którym jest prezesem zarządu. Z wykształcenia ekonomistka, socjolożka i specjalistka turystyki wiejskiej. Ukończyła studia na kierunku turystyka wiejska na Akademii Humanistycznej im. A. Gieysztora w Pułtusku. Studiowała również komunikację społeczną na wydziale socjologii Uczelni Warszawskiej im. M. Skłodowskiej – Curie.
Pasjonatka dziedzictwa kulturowego Mazowsza. W swojej Gospodzie działającej w ośrodku „Młyn Gąsiorowo” promuje kuchnię regionalną północnego Mazowsza przygotowywaną wg dawnych sposobów i dawnych receptur pozyskiwanych lokalnie. Kuchnia ośrodka Młyn Gąsiorowo została dwukrotnie nagrodzona nagrodą PERŁA przyznawaną przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego za najlepsze potrawy regionalne.
Za sukcesy w turystyce wiejskiej, Młyn Gąsiorowo otrzymał certyfikat „Najlepszy Produkt Turystyczny Województwa Mazowieckiego” za 2017 rok przyznawany przez Mazowiecką Regionalną Organizację Turystyczną.
Na VI Forum Promocji Turystycznej zapraszamy 23 października do Polonia Palace Hotel w Warszawie. Szczegóły programu i inne informacje, a także formularz rejestracji znaleźć można na stronie www.forumpromocjiturystycznej.pl.
POWIĄZANE WPISY
26 maja 2023
Polski szef kuchni zdobywa tytuł najlepszego managera Marriott na świecie
Piotr Lasecki, szef kuchni hotelu Courtyard by Marriott Warsaw Airport, został…
0 Komentarzy3 Minuty
18 maja 2023
Travelist.pl: tegoroczne wakacje droższe niż kiedykolwiek wcześniej
Już tylko kilka tygodni pozostało do rozpoczęcia wakacji 2023. Niestety zapowiadają się…
0 Komentarzy5 Minuty
18 maja 2023
Rusza nowa kampania „Wrocław miasto przygody”. W tle poszukiwanie skarbu i dawna legenda
Opactwo benedyktynów, Skarb Ołbiński, pościgi i historia Wrocławia – właśnie to będą…
0 Komentarzy5 Minuty
15 maja 2023
Pętla Szczyrkowska już po wiosennych przeglądach. TMR zaprasza na wędrówkę po Beskidzie Śląskim
Ośrodki turystyczne Szczyrk Mountain Resort i COS OPO Szczyrk zapraszają całe rodziny do…
0 Komentarzy1 Minuty
11 maja 2023
Kongres Impact’23: Ponad 4,5 mln zł wsparcia dla poznańskich firm i hoteli
Wczoraj w Poznaniu rozpoczęła się kolejna edycja międzynarodowego kongresu Impact’23, a…
0 Komentarzy3 Minuty
10 maja 2023
Mazowsze oficjalnie otwiera sezon turystyczny 2023. Rosnący ruch turystyczny i nowe inicjatywy promocyjne
Na pokładzie statku Info Barka w Warszawie oficjalnie otwarto sezon turystyczny 2023 na…
0 Komentarzy2 Minuty
27 kwietnia 2023
Małopolska z nową kampanią promującą turystykę kulinarną
Województwo Małopolskie startuje z nową kampanią promującą turystykę kulinarną, jako…
0 Komentarzy2 Minuty
27 kwietnia 2023
POT partnerem merytorycznym europejskiego forum lotniczego Routes Europe 2023 w Łodzi
Polska Organizacja Turystyczna została partnerem merytorycznym europejskiego forum…
0 Komentarzy2 Minuty
25 kwietnia 2023
Rego-Bis i Bośnia partnerami Międzynarodowych Targów Turystycznych w Zabrzu
Na tegorocznej, XIII edycji tej imprezy królowały Bałkany. To wszystko dzięki gościom z…
0 Komentarzy4 Minuty