Jak wykorzystać kulinaria w promocji regionu – Młyn Gąsiorowo

Gastronomia jest obecnie jednym z filarów rozwoju turystyki – dobre, lokalne jedzenie ma ogromną moc przyciągania. Ale nie wystarczy, żeby było smacznie – potrzebna jest jeszcze umiejętna promocja. O tym, jak region może promować się kuchnią opowie podczas VI Forum Promocji Turystycznej Adriana Machnacz z Młynu Gąsiorowo.

Ośrodek Szkoleniowo – Integracyjny „Młyn Gąsiorowo” mieści się w dawnej zagrodzie młynarskiej. Miejsce to, stworzone przez Adrianę i Jacka Machnaczów, jest jedną z atrakcji na szlaku Mazowieckiej Michy Szlacheckiej. Można tu skosztować najlepszych dań tradycyjnej kuchni mazowieckiej i Białych Kurpii, przenocować, zorganizować przyjęcie. Jest plac zabaw dla dzieci, są zwierzęta w zagrodzie – obiekt jest propozycją przede wszystkim dla rodzin i dla firm eventowych. Ale Młyn Gąsiorowo to przede wszystkim kuchnia – tradycyjne przepisy, odtwarzane przez Jacka Machnacza i potrawy, które wychodzą spod jego ręki to atrakcja sama w sobie.

Jak obiekt wpisuje się w strategię promocyjną regionu, jak gospodarze promują swój biznes, a przy okazji Mazowsze? Czy sama kuchnia wystarczy, by przyciągnąć gości? Studium przypadku zaprezentuje podczas VI Forum Promocji Turystycznej pomysłodawczyni przedsięwzięcia, Adriana Machnacz.

Właścicielka „Młynu Gąsiorowo” od 11 lat związana jest zawodowo z gastronomią i turystyką wiejską. Zainicjowała powołanie Stowarzyszenia Krzewienia Kultury Wiejskiej „Gąsiorówka”, w którym jest prezesem zarządu. Z wykształcenia ekonomistka, socjolożka i specjalistka turystyki wiejskiej. Ukończyła studia na kierunku turystyka wiejska na Akademii Humanistycznej im. A. Gieysztora w Pułtusku. Studiowała również komunikację społeczną na wydziale socjologii Uczelni Warszawskiej im. M. Skłodowskiej – Curie.

Pasjonatka dziedzictwa kulturowego Mazowsza. W swojej Gospodzie działającej w ośrodku „Młyn Gąsiorowo” promuje kuchnię regionalną północnego Mazowsza przygotowywaną wg dawnych sposobów i dawnych receptur pozyskiwanych lokalnie. Kuchnia ośrodka Młyn Gąsiorowo została dwukrotnie nagrodzona nagrodą PERŁA przyznawaną przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego za najlepsze potrawy regionalne.

Za sukcesy w turystyce wiejskiej, Młyn Gąsiorowo otrzymał certyfikat „Najlepszy Produkt Turystyczny Województwa Mazowieckiego” za 2017 rok przyznawany przez Mazowiecką Regionalną Organizację Turystyczną.

Na VI Forum Promocji Turystycznej zapraszamy 23 października do Polonia Palace Hotel w Warszawie. Szczegóły programu i inne informacje, a także formularz rejestracji znaleźć można na stronie www.forumpromocjiturystycznej.pl