IGHP – nowy cykl szkoleń z RODO

Izba Gospodarcza Hotelarstwa Polskiego kontynuuje działania z zakresu edukacji hotelarzy na temat ochrony danych osobowych. 15 czerwca IGHP rusza z nowym cyklem praktycznych warsztatów pt. „RODO w hotelach – pierwsze doświadczenia”.

Marcin Mączyński, sekretarz generalny i wiceprezes IGHP, powiedział: „Od 25 maja wszystkich przedsiębiorców obowiązuje nowe prawo – unijne ogólne rozporządzenie o ochronie danych. Dla hotelarzy RODO oznacza zmiany, m.in. w sposobie przetwarzania i przechowywania danych gości czy konieczność stworzenia nowej karty meldunkowej. Hotelarze dobrze wiedzą, że tylko osoby zajmujące się na co dzień branżą gościnności, rozumieją ich realne potrzeby. Codziennie otrzymujemy w Izbie wiele telefonów i maili z pytaniami dotyczącymi RODO. Jesteśmy cały czas do dyspozycji hotelarzy i służymy profesjonalną wiedzą. Dlatego też zdecydowaliśmy na realizację nowego cyklu praktycznych warsztatów.”

Cykl „RODO w hotelach – pierwsze doświadczenia. Szkolenie praktyczne” obejmuje cztery spotkania. Pierwsze z nich odbędzie się 15 czerwca w Warszawie w hotelu ibis Styles Warszawa City, kolejne odbędą się: 2 lipca we Wrocławiu w ibis Styles Wrocław Centrum, 3 lipca w Krakowie w Hotelu Kossak oraz 4 lipca w Gdańsku w Hampton by Hilton Gdańsk Stare Miasto.

Każde szkolenie składa się z czterech bloków tematycznych. Pierwszy z nich jest poświęcony danym osobowym gości, kolejny ich zabezpieczeniu. Trzeci blok tematów dotyczy współpracy hoteli z organami państwa. Na koniec został przewidziany czas na pytania i case studies.

Koszt uczestnictwa w szkoleniu to 299 zł netto (+23% VAT) dla członków IGHP, dla pozostałych uczestników koszt 499 zł netto (+23% VAT).

Na szkolenia można zapisać się, pisząc do biura IGHP na adres ighp@ighp.pl lub dzwoniąc pod nr tel. +48 22 251 79 11, + 48 503 044 875, a także online:
https://rodowarszawa5.konfeo.com/pl/groups
https://rodowroclaw2.konfeo.com/pl/groups
https://rodokrakow5.konfeo.com/pl/groups
https://rodogdansk3.konfeo.com/pl/groups

Ramowy program szkolenia

Blok I „Dane osobowe gości”

1. RODO a polska ustawa o ochronie danych osobowych z 2018 r.
2. Podstawy prawne przetwarzania danych osobowych gości i obowiązki informacyjne
3. Zbieranie danych osobowych gości przez stronę internetową hotelu
4. Serwisy rezerwacyjne a dane osobowe
5. Uprawnienia gości związane z przetwarzaniem danych osobowych
6. Obsługa gości hotelowych z perspektywy ochrony danych osobowych

Blok II „Zabezpieczenie danych osobowych”

1. Obowiązki hotelu związane z zabezpieczeniem danych osobowych
2. Wymagania dotyczące procedur przetwarzania danych osobowych w systemach komputerowych
3. Zabezpieczenie danych osobowych gromadzonych w archiwach i kartotekach
4. Monitoring hotelowy
5. Dokumentacja procedur zabezpieczenia danych osobowych
6. Dane osobowe pracowników
7. Outsorsing usług a dane osobowe

Blok III “Współpraca hoteli z organami państwa”

1. Przekazywanie danych osobowych gości hotelowych policji, ABW i innym organom
2. Zasady dotyczące przekazywania danych osobowych gości urzędom podatkowym
3. Uprawnienia kontrolne GIODO

Blok IV Pytania i case studies.