IGHP: hotele powinny podawać posiłki „na wynos”

IGHP
Logo IGHP

Po konsultacji z Ministerstwem Rozwoju, Izba Gospodarcza Hotelarstwa Polskiego rekomenduje hotelarzom, by sposób podawania posiłków gościom hotelowym odbywał w formie „na wynos”.

Przypomnijmy, że jeszcze wczoraj IGHP ogłosiła, że nie są zakazane usługi podawania posiłków i napojów w ramach usług dodatkowych zapewnianych w hotelach i podobnych obiektach zakwaterowania sklasyfikowanych w PKD 55.10.Z. Czytaj IGHP: hotele mogą żywić swoich gości. Sytuacja jest niestety dynamiczna i Izba zwróciła się do Ministerstwa Rozwoju o interpretację Rozporządzenia Ministra Zdrowia z 13.03.

Oto treść najnowszego komunikatu IGHP:

W związku z wątpliwościami, jakie się pojawiają na tle interpretacji Rozporządzenia Ministra Zdrowia z 13.03. br. w przedmiocie dopuszczalnej formy funkcjonowania gastronomii hotelowej, ze względu na pilny charakter zagadnienia i brak odpowiedzi MZ na wysłane zapytanie, zarząd Izby w dniu dzisiejszym skontaktował się telefonicznie z p. Rafałem Szlachtą – dyrektorem Departamentu Turystyki w MR.

Interpretacja prawna przepisów, na której oparta była rekomendacja Izby nie jest kwestionowana, jednak Izba przyjęła sugestię MR, że sposób podawania posiłków gościom hotelowym w tych dramatycznie zmieniających się okolicznościach powinien się odbywać w formie „na wynos”.

Uwzględniając konieczność wspólnego działania, IGHP rekomenduje zaakceptowanie takiej formy funkcjonowania gastronomii hotelowej