Festiwal Zamojskie Winogranie: święto nie tylko dla koneserów wina

Miłośnicy wina i regionalnych smaków zebrali się 12 sierpnia na Rynku Wielkim i Solnym w Zamościu, aby wziąć udział w czwartym festiwalu Zamojskie Winogranie. To wydarzenie zorganizowane przez Fundację Winiarnie Zamojskie przyciągnęło uwagę koneserów i pasjonatów win z całej Polski.
W Strefie Degustacji Win Regionalnych można było spróbować ponad 100 różnych win, natomiast w Strefie Dań i Produktów Regionalnych — serów zagrodowych, miodów, owocowych słodkości i innych regionalnych przysmaków. W 13 restauracjach zlokalizowanych w pobliżu zamojskiego rynku uczestnicy festiwalu mogli spróbować dań przygotowanych zgodnie z zasadami food & wine pairingu. Każdy lokal oferował dwie potrawy inspirowane smakami wybranej winiarni oraz odpowiednio dobrane trunki.
„Pomysł stworzenia Fundacji Winiarni Zamojskiej narodził się w 2019. Kolejny rok przyniósł nam wiele wyzwań, jednak niezmiennie pozostawaliśmy skupieni na głównym celu – zorganizowaniu festiwalu winiarskiego w Zamościu. Do tej pory na tym obszarze nie odbywały się tego typu wydarzenia, a my widzieliśmy tutaj duży potencjał. Dodatkowo każdy z naszych wystawców stara się zaprezentować wyjątkowe produkty. Niezwykle atrakcyjne są także spotkania z sommelierami, którzy prowadzą fascynujące seminaria, przybliżając proces produkcji wina oraz omawiając aspekty smakowe i jakościowe” – powiedziała Wioletta Wilkos, prezes Fundacji Winiarnie Zamojskie, inicjatorka i organizatorka festiwalu win i produktów regionalnych Zamojskie Winogranie.
Uczta dla zmysłów na festiwalu
Organizatorzy nie zapomnieli również o uczcie dla umysłu. Podczas zapoczątkowanych po raz pierwszy wykładów Wine Class, sommelierzy przybliżyli uczestnikom świat win i zdradzili wiele ciekawostek na temat tego trunku. Ponadto, w przestrzeni “Chill Out” w Sadzie na Rynku Wielkim, odbywały się wywiady z doświadczonymi winiarzami, a filmy o produkcji wina w Polsce, o szczegółach zakładania własnej winnicy oraz interesujących aspektach biznesu winiarskiego stanowiły dawkę ciekawostek. W trakcie interaktywnej zabawy “Laboratorium Smaku i Zapachu”, festiwalowicze mieli okazję zestawiać aromaty owoców z zapachami wina, sprawdzając tym samym swoje sommelierskie zdolności.
„Piękna pogoda, przyjazna atmosfera, wyjątkowe spotkania i doświadczenia smakowe — to z tegorocznego festiwalu na pewno zapamiętają nasi goście. W ramach „Zamojskiego Winogrania” po raz kolejny skupiliśmy się na zapewnieniu uczestnikom nie tylko przestrzeni do doświadczania wyjątkowych, regionalnych win i potraw, ale też możliwość ocenienia ich własnymi zmysłami i szerokiej edukacji na temat winiarstwa” — mówi Robert Ogór, prezes Grupy Ambra.
Najlepsi z najlepszych na Roztoczu
Ważnym punktem festiwalu były eliminacje Gran Prix festiwalu, podczas których wyróżniono najlepsze wina z Roztocza i Lubelszczyzny. Jury pod przewodnictwem sommeliera Wiesława Wysokińskiego wyłoniło zwycięzców po degustacji „w ciemno”.
Nagrodę Gran Prix za najlepsze wino festiwalowe 2023 otrzymało czerwone wino „Słoneczne Popołudnie” z Winnicy Pasjonata. Złotem w kategorii wino czerwone zostało nagrodzone wytrawne wino „Cortez” z Winnicy Mickiewicz. Drugie miejsce na podium należało do wina „Wiśnia nutą dębu” z Winnicy Lubelskiej. W kategorii win białych złoto otrzymało wino „Rześki Poranek” z Winnicy Pasjonata, a srebro „Muscaris” z Winnicy Zamojskiej. Zwycięzcą w kategorii win różowych okazał się spokojny „Zweigelt Rose” z Winnicy Lipowiec, natomiast srebrny medal w tej kategorii powędrował do Winnicy Mickiewicz za wyjątkowy smak wina „Zweigelt Rosemary”. Złoto w kategorii wino musujące przypadło Winnicy Nizio Naturals za wino „Musujacy Seyval 2018”.
„Festiwal „Zamojskie Winogranie” to nie tylko okazja do ciekawego spędzenia wolnych dni, ale też wydarzenie, które wyznacza pewne trendy wśród roztoczańskich winiarzy. Czwarte wydanie festiwalu ukazuje przed nami obraz zwiększającej się popularności winiarstwa nie tylko w naszym regionalnym środowisku, co ogromnie mnie cieszy” — dodaje Robert Ogór, prezes Grupy Ambra.
Czy polskie wina mają szansę na sukces?
„Dzięki nawiązywanym współpracom i kontakt z sadownikami zaczęliśmy eksperymentować z innymi owocami i tak powstały m.in. wina gruszkowe, z czarnej porzeczki, musujące gruszki, czy agrestowe. Wina owocowe mają potencjał przyciągania turystów, gdyż każdy kraj dysponuje swoimi niepowtarzalnymi zasobami, które wyróżniają go na tle innych. To właśnie na tym aspekcie powinna skupić się nasza strategia. Winiarstwo dodatkowo odmienia oblicze regionów, generując bodźce turystyczne, i to nie tylko w kontekście enoturystyki” – powiedział Robert Ogór, prezes zarządu Grupy Ambra S.A.
POWIĄZANE WPISY
29 września 2023
WOT prezentuje nową publikację. Poznaj Warszawę „Nad dachami”
Warszawska Organizacja Turystyczna zaprezentowała swoją najnowszą publikację, "Nad…
0 Komentarzy1 Minuty
29 września 2023
MerlinX Srebrnym Partnerem XIII Forum Promocji Turystycznej
Już za 12 dni, 11 października w Międzynarodowym Centrum Kongresowym w Katowicach…
0 Komentarzy1 Minuty
27 września 2023
Środki transportu, łączcie się. O tym, jak ułatwić podróżnym przemieszczanie się porozmawiamy na XIII Forum Promocji Turystycznej
Turystyka jest ważnym sektorem gospodarki dla wielu krajów, zapewniającym znaczne dochody…
0 Komentarzy2 Minuty
26 września 2023
Akademia Liderek Turystyki w Białymstoku – inspirujące warsztaty dla kobiet w branży turystycznej
Centrum Edukacji Ekologicznej Hydropolis oraz redakcja WaszaTurystyka.pl mają przyjemność…
0 Komentarzy2 Minuty
25 września 2023
Premiera utworu Moje Mazowsze. Powstała piosenka z okazji 25-lecia samorządu województwa mazowieckiego
25 września w Basenie Artystycznym Warszawskiej Opery Kameralnej odbyła się premiera…
0 Komentarzy2 Minuty
21 września 2023
Otwarcie Parku Legend w Nowej Słupi. Magiczna podróż przez świętokrzyskie legendy
16 września 2023 roku w Nowej Słupi, niedaleko Kielc, oficjalnie otwarto nowy park…
0 Komentarzy2 Minuty
21 września 2023
Analiza SEO serwisów turystycznych w Google. Najlepsze Wakacje.pl, za nimi Itaka
Sezon urlopowy jeszcze trwa, ale już teraz warto myśleć o przyszłorocznych wakacjach.…
0 Komentarzy9 Minuty
21 września 2023
Turystyko, przygotuj się do rewolucji cyfrowej. Debata o wyzwaniach technologicznych dla branży na XIII Forum Promocji Turystycznej
Sztuczna inteligencja stała się rewolucją na miarę wymyślenia koła. Jest faktem.…
0 Komentarzy2 Minuty