Chorwacja winami płynąca

fot. PHOTOholic.pl/CNTB

Trzynaście starannie wybranych win pochodzących z całej Chorwacji, smakowite anegdoty, fachowe oceny i możliwość degustacji – Chorwacka Wspólnota Turystyczna zaprosiła grono dziennikarzy na wieczór z winami chorwackimi.

Niecały tydzień od debaty podczas X Forum Promocji Turystycznej, „Czemu Polacy boją się promować piwem, winem i innymi trunkami? , której uczestnicy dyskutowali o możliwościach promocji turystycznej za pomocą napojów alkoholowych, Chorwacka Wspólnota Turystyczna pokazała, jak można być dumny ze swych win i jak się nimi promować.

fot. PHOTOholic.pl/CNTB

Wieczór z winami chorwackimi poprowadził Tomasz Prange-Barczyński, redaktor naczelny magazynu “Ferment. Pismo o winie”. Ze znawstwem i miłością do win chorwackich i samej Chorwacji, opowiadał o poszczególnych winach, ich producentach. Prezentacja okraszona była anegdotami z wypraw do Chorwacji.

W Chorwacji wina pozyskuje się z 21 tysięcy hektarów winnic. 68 proc. win chorwackich stanowią białe.
W księdze-przewodniku „Wine Grapes” wymienionych jest 39 endemicznych odmian win, m.in. słynna Graševina, a także malvazija, teran, plavac mali, pošip.

Uczestnicy wieczoru mieli okazję spróbować następujących win:

Brute Rose – od producenta Tomaca, uchodzącego za najlepszego w Chorwacji fachowca od win musujących.
Malvazija Istarska (2021) – od Kaboli, jednego z najwybitniejszych winiarzy chorwackich, wykorzystującego amfory zakopane w ziemi do dojrzewania wina
Pošip – od Krajanćića, najlepszego producenta win na wyspie Korczula
Graševina Mitrovac – od Krauthakera, głównego specjalisty od graševiny
Opolo – jedyne różowe w zestawie
Riserva 5 – od Bibicha, winiarza lubiącego kupaże
Gran Teran, Plavac Mali (2017) i Dingać – wina czerwone

Do poczęstunku podano kolejne trzy wina: Graševinę (2020), Malvaziję Istarską (2016) oraz Plavac Mali (2028).

fot. PHOTOholic.pl/CNTB
fot. PHOTOholic.pl/CNTB
fot. PHOTOholic.pl/CNTB
fot. PHOTOholic.pl/CNTB

Chorwacja od soboty otwiera granice dla wszystkich z UE