Accor i Orbis zwiększą wymagania wobec hodowców kurcząt w Polsce
Grupa Accor podpisała europejską Kartę dobrostanu w sprawie kurcząt brojlerów i tym samym – w ścisłej współpracy z dostawcami i producentami mięsa z kurcząt, będzie wymagała realizacji wyższych standardów w europejskim łańcuchu dostaw, w tym w Polsce. Firmy chcące współpracować z hotelami grupy Accor i Orbis będą musiały poprawić warunki hodowli kurcząt przed końcem 2026 roku.
Europejskie zobowiązanie w sprawie kurcząt brojlerów jest wynikiem porozumienia pomiędzy szeroko rozumianym przemysłem spożywczym – w tym hotelarskim i restauracyjnym, a organizacjami pozarządowymi skupionymi wokół walki o lepszy dobrostan zwierząt. Celem tego porozumienia jest wdrożenie na fermach drobiu takich standardów, które zapewnią kurczętom warunki jak najbardziej zbliżone do naturalnych.
W związku z powyższym, do 2026 r., Grupa Accor i Orbis będą wymagać od wszystkich dostawców mięsa z kurcząt spełnienia m. in. następujących wymagań:
• Stosowanie się do wszystkich praw i regulacji UE związanych z dobrostanem zwierząt hodowlanych niezależnie od kraju produkcji;
• Spełnianie lepszych standardów środowiskowych takich jak wprowadzenie maksymalnej gęstości hodowlanej, stosowanie lepszego światła w tym światła naturalnego, polepszenie jakości powietrza, niestosowanie klatek i systemów wielopoziomowych;
• Rezygnacja z ras kurcząt szybkorosnących.
Anna Szewczak, zastępca dyrektora działu zakupów grupy Orbis i Accor w Polsce i Krajach Bałtyckich, powiedziała: „Podpisanie tych zobowiązań to nie tylko duża odpowiedzialność dla każdego hotelu działającego w sieci Accor, ale i wyraźny sygnał dla branży hotelowej i restauracyjnej w Polsce, że kwestie etyczne i jakość produktów na talerzu nabierają coraz większego znaczenia. Rozpoczęliśmy aktualnie rozmowy z naszymi dostawcami i jestem pewna, że wspólnie wypracujemy rozwiązania, na których być może skorzysta cała branża.”
Maria Madej ze Stowarzyszenia Otwarte Klatki, dodała: „Zawarta w zobowiązaniu rezygnacja z ras szybkorosnących i zmniejszenie gęstości hodowlanej to jedne z kilku elementów, które w znaczący sposób poprawią dobrostan kurczaków. Bardzo cieszymy się, że Grupa Accor i Orbis zdecydowała się przyjąć to zobowiązanie i tym samym przyczynić się do wyznaczania dobrych standardów wśród firm. Jesteśmy przekonani, że konsumenci, których znaczna większość chce poprawy warunków hodowli kurczaków, z wielkim zadowoleniem przyjmą tę dobrą informację.”
W ramach planu ciągłego doskonalenia w zakresie dobrostanu zwierząt, Accor i Orbis już współpracują ze swoimi dostawcami w celu zapewnienia dostaw jajek z wolnego wybiegu (jaja całe i w postaci płynnej).
Jak wskazano w najnowszej karcie Zdrowej i zrównoważonej żywności grupy Accor i Orbis, celem jest wdrożenie tego zobowiązania we wszystkich hotelach do końca 2020 r. w krajach, gdzie jest to możliwe do realizacji.
Z ponad 200 milionami posiłków serwowanych rocznie na całym świecie, Accor jest zaangażowany w oferowanie gościom wysokiej jakości, zdrowej i zrównoważonej żywności, przyczyniając się jednocześnie do transformacji aktualnego modelu rolnictwa i upraw na bardziej odpowiedzialny.
Oprócz Karty Zdrowej i Zrównoważonej Żywności, ambicje grupy Accor przełożyły się już na wiele innych inicjatyw: na przykład we Francji, w hotelach marki Sofitel, MGallery i Pullman blisko 100% świeżych owoców i warzyw pochodzi z upraw ekologicznych. 72% hoteli grupy Accor w Polsce i Europie Wschodniej, kupuje żywność u lokalnych dostawców i producentów a 51 proc. hoteli oferuje eko-certyfikowaną żywność i napoje.
Jako wiodąca światowa grupa hotelarska, Accor nieustannie podejmuje działania w kierunku zrównoważonego rozwoju dzięki programowi Planet 21 – Acting Here. Angażując wszystkich interesariuszy w tę inicjatywę (gości, pracowników, partnerów biznesowych, dostawców, organizacje pozarządowe i społeczności lokalne), Accor edukuje, podejmuje inicjatywy i decyzje biznesowe tak, aby codziennie budować pozytywne hotelarstwo.
POWIĄZANE WPISY
29 marca 2024
Travelist.pl: tanie wakacje w maju. Polacy chętnie rezerwują urlopy
Jak wynika z danych ekspertów portalu rezerwacyjnego Travelist.pl, jeszcze w marcu długi…
0 Komentarzy4 Minuty
29 marca 2024
Hotelarze spodziewają się najlepszej Wielkanocy od 2019 roku
Nadchodząca Wielkanoc zapowiada się rekordowo nad polskim morzem. Turystów przyciągają…
0 Komentarzy4 Minuty
28 marca 2024
Rekordowy wzrost liczby polskich turystów w Niemczech. Ponad 4,1 mln noclegów w 2023 roku
Niemiecka Centrala Turystyki (DZT) uważa, że turystyka przyjazdowa jest na dobrej drodze…
0 Komentarzy4 Minuty
27 marca 2024
Każdy człowiek ma prawo do godnego życia – działania na rzecz uchodźców z inicjatywy Leny i Władysława Grochowskich
26 marca z inicjatywy Leny i Władysława Grochowskich – laureatów nagrody Nansena i…
0 Komentarzy8 Minuty
26 marca 2024
Kiwi.com: nie Dubaj, a Abu Zabi przyciąga turystów z Polski
Jak wskazuje Kiwi.com, najtańsze bilety do Zjednoczonych Emiratów Arabskich są z Warszawy…
0 Komentarzy4 Minuty
25 marca 2024
Drezno i Kraina Łaby: 5,5 mln noclegów i 2,5 mln przyjazdów w 2023 roku
W roku 2023 Drezno i Kraina Łaby odnotowały rekordowe wyniki – 5,5 mln noclegów i…
0 Komentarzy2 Minuty
25 marca 2024
Szkolenia Grupy PHH w Hotelu Halo Szczyrk
W minioną środę, 20 marca, odbyły się szkolenia zorganizowane przez Pion Handlowy…
0 Komentarzy1 Minuty
22 marca 2024
Accor: nowe hotele wzmocnią portfolio premium, midscale i economy
Accor kontynuuje rozbudowę portfolio hoteli Premium, Midscale i Economy. Do blisko 3 tys.…
0 Komentarzy2 Minuty
19 marca 2024
Esky.pl: czerwcówka za granicą od 244 zł za osobę. Tanio do Włoch, Paryża i Dubrownika
Marzec to ostatni moment, by z wyprzedzeniem zaplanować zagraniczny city break na długi…
0 Komentarzy4 Minuty