Ibis Styles angażuje się w ochronę środowiska
Hotel ibis Styles Kraków Centrum zdobył uznanie turystów i gości m.in. za design oraz nowoczesne i odpowiedzialne środowiskowo rozwiązania. Obiekt może pochwalić się platynowym certyfikatem LEED za zaangażowanie w ekologię oraz kreowanie współczesnego oblicza hotelarstwa.
Ibis Styles Kraków Centrum otworzył drzwi dla pierwszych gości jesienią 2021 roku. Od początku stosuje nowoczesne rozwiązania w codziennym funkcjonowaniu hotelu, które zdobyły uznanie w procesie certyfikacji LEED (Leadership in Energy and Environmental Design), najpopularniejszego na świecie i drugiego w Polsce, opartego na wielu kryteriach, systemu oceny budynków.
Już w momencie otwarcia, krakowski hotel otrzymał 82 na 110 punktów, co przełożyło się platynowy certyfikat. Certyfikację przyznaje U.S. Green Building Council – amerykański odpowiednik Polskiego Stowarzyszenia Budownictwa Ekologicznego (PLGBC).
“Jednym z celów, jakie stawialiśmy sobie przy rozpoczęciu działalności były proekologiczne rozwiązania i ochrona środowiska. Już od pierwszych dni funkcjonowania mogliśmy pochwalić się prestiżowym oraz uznanym na całym świecie certyfikatem. Pozwala wpływać nam to na tworzenie dobrych praktyk dla całej branży hotelarskiej, turystycznej czy nieruchomości” – podkreśla Anna Mida, dyrektor hotelu ibis Styles Kraków Centrum.
Wśród ekologicznych rozwiązań, zastosowanych w ibis Styles Kraków Centrum, znalazły się miejsca do ładowania i parkowania samochodów elektrycznych oraz szeroko dostępne parkingi dla rowerów, zachęcające do nieemisyjnej komunikacji. Zamontowane w całym hotelu oświetlenie LED oraz czujki w przestrzeniach wspólnych wpływają na zminimalizowanie zużycia energii.
Specjalne kamienie rozmieszczone na dachu hotelu odbijają światło słoneczne, zaś szklenie o wysokich parametrach chroni przed przenikaniem nadmiernego światła do wewnątrz, co wpływa na utrzymanie optymalnej temperatury wewnątrz hotelu i zmniejszenie poboru energii do klimatyzacji. Co więcej, hotel monitoruje na bieżąco zużycie dwutlenku węgla i wody, zmniejszając wykorzystanie wody w obiegu. Do tego warto dodać roślinność niewymagającą podlewania i współpracę z lokalnymi dostawcami i producentami.
POWIĄZANE WPISY
29 kwietnia 2024
Niższe ceny w hotelach Grupy PHH z Młodzieżową Kartą EURO26
Od kwietnia posiadacze Młodzieżowej Karty EURO26 mogą uzyskać 10 proc. zniżki na noclegi…
0 Komentarzy1 Minuty
29 kwietnia 2024
Travelist.pl: majówka 2024 – jest taniej niż rok temu
Polacy planują spędzić majówkę poza domem. Termin, który cieszył się dużym…
0 Komentarzy3 Minuty
26 kwietnia 2024
Triverna: w majówkę chcemy wypoczywać w Polsce
Wystarczą trzy dni urlopu, by majowy urlop trwał dziewięć dni. Według badania…
0 Komentarzy1 Minuty
25 kwietnia 2024
Pierwsza Noc Muzeów w Sopocie już 18 maja
18 maja odbędzie się pierwsza Noc Muzeów w Sopocie. Sopocka Organizacja Turystyczna, we…
0 Komentarzy1 Minuty
25 kwietnia 2024
POT: na majówkę w tym roku wyjedzie czterech na dziesięciu Polaków
Podobnie jak w ubiegłym roku, w pierwszej połowie kwietnia zapytano mieszkańców Polski o…
0 Komentarzy6 Minuty
23 kwietnia 2024
„Poland. More Than You Expected” – odbyły się warsztaty dla przedstawicieli stowarzyszeń w Brukseli
18 kwietnia 2024 roku w hotelu The Hoxton Brussels Zagraniczny Ośrodek POT w Brukseli…
0 Komentarzy5 Minuty
23 kwietnia 2024
Marriott International: planujemy blisko 100 konwersji i adaptacji hoteli w Europie do 2026 roku
Podczas Międzynarodowego Forum Inwestycji Hotelarskich w Berlinie Marriott International,…
0 Komentarzy3 Minuty
23 kwietnia 2024
Wiener: Polacy na majówkę zaciskają pasa. Większość zostanie w domu
Tegoroczna majówka będzie długa – biorąc trzy dni urlopu możemy przedłużyć weekend do…
0 Komentarzy5 Minuty
18 kwietnia 2024
Ibis świętuje 50. urodziny
Dzisiaj portfolio rodziny marek ibis, ibis Styles i ibis Budget tworzy ponad 2,5 tys.…
0 Komentarzy1 Minuty