Na wina miodowe do Słowacji
Słowacja, znana ze swoich win i piw, może również pochwalić się winami miodowymi. Dwie najsłynniejsze wytwórnie tego trunku znajdują się niedaleko Trnawy.
W Dolnej Krupie, niedaleko pałacu, w którym mieszkała słynna “Różna Hrabina” (hrabina Maria Henrietta Chotekowa, hodowczyni róż) ma siedzibę forma Apimed.
Produkuje ona wina miodowe na na bazie zarówno miodu kwiatowego (słoneczniki, lipa i akacja), jak i spadziowego. Najsłynniejszym trunkiem jest Modovina Barrique – wino dobrzejące w dębowych beczkach. Są też miodowe wina z domieszką owoców cytrusowych, owoców leśnych oraz mocne nalewki. Podczas degustacji mam okazje przyjrzeć się palecie barw win miodowych – od złotej, przez jasnobrązowe do ciemnych z nutą czerwieni. Moc tych win to od 12 do 14 proc. alkoholu.
Założona w 1989 roku, firma zużywa rocznie 3 tysiące ton miodu. Produkuje m.in. 250 tysięcy litrów 8 gatunków wina miodowego.
Obok siedziby formy znajduje się rosarium – ogród z trzema tysiącami róż oraz restauracja „Maria Henrietta” z 70 miejscami. W tym samym budynku znajduje się również sala degustacyjna „Ambrozianum” na 50 osób oraz salonik degustacyjny Różanej Hrabiny i piwnica degustacyjna na z 22 miejscami. Sala konferencyjna z tarasem widokowym może pomieścić 40 osób.
Wina od pszczół
Z kolei u stóp najmłodszego zamku na Słowacji (zbudowanego na początku XX wieku) – w Smoleniach, trunki z miodu produkuje firma (Pszczelewina). Oferuje ona trzy rodzaje trunków: wina miodowe – 100 tysięcy litrów rocznie, piwa miodowe (medobeer) – 50 tysięcy i cydr – 5 tys.
Včelovinę Špeciál, produkuje się w limitowanej serii – niecałe 600 butelek rocznie. Oprócz tradycyjnych win miodowych przypominających miody pitne, firma produkuje również wina miodowe z dodatkami owoców (np. miód, woda, czarna porzeczka). Bardzo lubiana przez klientów Včelovina Original, to mieszanina miodu akacjowego, lipowego i słonecznikowego. Včelovinę Barrique przechowuje się beczkach dębowych po 60 letniej whisky, ale i innych (z innych gatunków drewna).
Tutejsze wina miodowe są cenione, jedno z nich – Medovina Klasyczna – zdobyło w 2018 i w 2020 roku tytuł najlepszego miodu pitnego na świecie.
Miejscowych produktów możemy spróbować w oszklonej sali degustacyjnej z widokiem na zamek lub przy stołach na powietrzu. Jest tutaj także ogródek dla dzieci z wielkimi rzeźbami owadów ogrodowych.
Do Vceloviny przyjechało w 2019 roku ponad 100 autokarów wycieczkowych. Sklepik obsłużył ok. 20 tysięcy osób, z sali degustacyjnej skorzystało ok. 10 tysięcy gości.
Słowacja może wykorzystać obecny kryzys, by zainteresować sobą polskich turystów
POWIĄZANE WPISY
7 maja 2024
GTM Chemnitz: 5 254 spotkań branżowych i 97 proc. pozytywnych opinii
50. workshop Germany Travel Mart (GTM) w Chemnitz było według Niemieckiej Centrali…
0 Komentarzy4 Minuty
6 maja 2024
Słowacja zaprasza na XVII Dni Otwartych Piwnic
Słowacja i wino nie dla wszystkich osób w Polsce są oczywistym połączeniem, a przecież…
0 Komentarzy3 Minuty
30 kwietnia 2024
Wakacje.pl na rynku touroperatorskim. Nowym dostawcą ofert dla marki Easygo jest OTI
Największy multiagent turystyczny w Polsce coraz mocniej interesuje się działalnością…
1 Komentarz10 Minuty
30 kwietnia 2024
Itaka wypowiedziała umowę agencyjną z Wakacje.pl
Wiodący polski touroperator wypowiedział umowę największej na rynku multiagencji…
0 Komentarzy2 Minuty
29 kwietnia 2024
Corendon Airlines: nowe połączenie z Warszawy do Alanyi
Corendon poszerza siatkę połączeń z Polski. Nowością jest trasa z Warszawy do Alanyi,…
0 Komentarzy3 Minuty
22 kwietnia 2024
Zmiany w Greckiej Organizacji Turystycznej. Nikoletta Nikolopoulou odchodzi ze stanowiska
Nikoletta Nikolopoulou, dyrektorka Biura Greckiej Organizacji Turystycznej w Polsce i…
0 Komentarzy1 Minuty
22 kwietnia 2024
Inauguracja sezonu letniego na Dolnym Śląsku już 27–28 kwietnia
Oficjalnie letni sezon turystyczny rozpocznie się na Dolnym Śląsku 27–28 kwietnia na…
0 Komentarzy6 Minuty
17 kwietnia 2024
Mazowsze – Złoty Partner XIV Forum Promocji Turystycznej
Forum odbędzie się już 11 kwietnia 2024 we Wrocławiu. Złotym Partnerem wydarzenia jest…
0 Komentarzy2 Minuty
16 kwietnia 2024
Michelin wprowadza Litwę do swojego przewodnika
Michelin ogłasza dodanie Litwy do swojego przewodnika, uzupełniając w nim tym samym…
0 Komentarzy3 Minuty