Tutaj dziecko samo upiecze chleb cypryjski

Na końcu wioski cypryjskiej wioski Letymvou na ogrodzeniu jednego z domów widnieje napis “Sophia’s traditional house”. To restauracja i mini muzeum, w którym gospodarze organizują mały pokaz pieczenie tradycyjnego chleba cypryjskiego. Dzieci mogą chleb lepić, mogą też własnoręcznie wsadzić go do pieca.
Wiekowa gospodyni – Sophia i jej mąż Andreas prowadzą mini kombinat turystyczny. Można tutaj zwiedzić wnętrze tradycyjnego domu z oryginalnymi meblami, sprzętami, ubraniami, naczyniami. Można zjeść posiłek w małej restauracji. Wystrój jest skromny, ale za to zostajemy poczęstowani gorącym, wyjętym prosto z pieca chlebem, świeżutkim serem halloumi, oliwkami, świeżo zerwanymi pomidorami i ogórkami oraz słodkimi pałeczkami Soutzoukos.

Przedtem jednak dzieci mogą zobaczyć, jak się robi chleb. Gospodyni pozwala im ugnieść ciasto, następnie wsadzić do pieca na mniej więcej godzinę. Po tym czasie maluch dostaje w prezencie swój własny bochenek.

Można obejrzeć także produkcję sera halloumi i… poganiać za miejscowym kotem. Wszak Cypr to wyspa kotów, co dla kochających koty dzieciaków jest jednym z najpoważniejszych argumentów przyjazdu tutaj.
Wizyta u Zofii i Andreasa mija błyskawicznie I praktycznie dziecko ani przez chwilę się nie nudzi.
Do wioski Letymvou (lub Letymbou) dojedziemy z Pafos mniej więcej w dwadzieścia minut.










POWIĄZANE WPISY
27 listopada 2025
Biuro Rainbow podsumowało III kwartał 2025 roku. Blisko 13 proc. wzrostu przychodów, nowe hotele i większa flota
Po udanym III kwartale 2025 roku Rainbow zapowiada dalszy rozwój. Spółka zwiększa skalę…
0 Komentarzy4 Minuty
26 listopada 2025
Region możliwości: kompleksowa oferta Dolnego Śląska dla konferencji i wyjazdów integracyjnych
Dolny Śląsk jest jednym z najchętniej odwiedzanych regionów w Polsce pod względem ogólnej…
0 Komentarzy19 Minuty
24 listopada 2025
Save the date! V Gala Waszej Turystyki już 9 stycznia 2026
Redakcja portalu WaszaTurystyka.pl serdecznie zaprasza na V Galę Waszej Turystyki, która…
0 Komentarzy2 Minuty
10 listopada 2025
Cricova, podziemny raj winiarzy
To mały raj dla winiarzy. W mołdawskiej Cricovej, obok Kiszyniowa, przechowywanych jest…
0 Komentarzy5 Minuty
7 listopada 2025
Mazury bez tłumów: Karwica przyciąga miłośników ciszy i natury
Coraz więcej Polaków wybiera Mazury zamiast zagranicznych kurortów, szukając ciszy,…
0 Komentarzy6 Minuty
3 listopada 2025
Podstrategia MICE: kluczowe inicjatywy na lata 2026-2030
3 listopada 2025 roku w DoubleTree by Hilton Hotel and Conference Center Warsaw odbyła…
0 Komentarzy3 Minuty
31 października 2025
Ministerstwo Sportu i Turystyki ogłasza nabór na stanowisko prezesa Polskiej Organizacji Turystycznej
Minister Sportu i Turystyki ogłosił nabór na stanowisko prezesa Polskiej Organizacji…
0 Komentarzy1 Minuta
21 października 2025
XVII Forum Promocji Turystycznej: nowe technologie, wyzwania i przyszłość branży turystycznej
XVII Forum Promocji Turystycznej już za nami. Po raz pierwszy wydarzenie odbyło się w…
0 Komentarzy24 Minuty
20 października 2025
Pomorze Środkowe atrakcyjne przez cały rok: zabytki, przyroda i uzdrowiska
Pomorze Środkowe umacnia swoją pozycję na turystycznej mapie Polski. Dzięki działaniom…
0 Komentarzy12 Minuty










