Linie Emirates serwują 77 milionów posiłków rocznie

Dubajski przewoźnik podzielił się danymi na temat produktów i pracy szefów kuchni serwujących posiłki w przestworzach dla ponad 77 milionów podróżnych rocznie.
Emirates obsługuje 490 lotów dziennie, co minutę serwując 149 posiłków, co łącznie równa się liczbie 215 tys. potraw wydawanych każdego dnia na całym świecie. Do przygotowania menu potrzeba 1400 kucharzy, stacjonujących w ogromnym obiekcie Emirates Flight Catering Facility w Dubaju oraz w placówkach partnerskich na całym świecie.
W ciągu roku na pokładzie Emirates klienci konsumowali szeroki wybór różnorodnych posiłków. Katalog obejmuje 2200 przepisów miesięcznie. Linie lotnicze zaserwowały 6 milionów kilogramów kurczaka, 350 tys. kilogramów wołowiny, 266 tys. kilogramów filetów z łososia atlantyckiego, 2,2 miliona kilogramów ziemniaków, 1,7 miliona kilogramów jaj oraz 3,1 miliona kilogramów pieczywa i wypieków, a także tysiące dań wegańskich i wegetariańskich.
Szefowie kuchni Emirates wykorzystują szeroką gamę składników do tworzenia posiłków we wszystkich klasach. W ciągu jednego roku kucharze wykorzystali ponad 938 tys. kilogramów śmietany, 32 tys. kilogramów orzechów nerkowca Masala, 98 tys. kilogramów świeżych truskawek i 42 tys. kilogramów sałat z należącej do Emirates, największej na świecie farmy wertykalnej Bustanica. Klienci klasy pierwszej i biznes zużyli 3,5 miliona butelek oliwy z oliwek i octu balsamicznego od uznanego włoskiego rzemieślnika Monte Vibiano, 14 tys. kilogramów australijskiego sera feta Yarra Valley i zamówili 1,2 miliona steków z polędwicy wołowej w ciągu jednego roku. W samej pierwszej klasie klienci korzystający z nieograniczonego dostępu do kawioru skonsumowali w zeszłym roku imponującą ilość ponad 10 tys. kilogramów tego przysmaku.
Aby stworzyć dania dorównujące tym serwowanym w najlepszych restauracjach, Emirates wykorzystuje światowej sławy składniki premium i regionalne specjały, takie jak trufle, pasztet strasburski, dorsz czarny, homar kanadyjski, pierś kurczaka karmionego kukurydzą, japońskie wodorosty nori, ręcznie robiony makaron, sushi i ryby z gatunku Glacier 51. Potrawy są dodatkowo wzbogacane smakowitymi dodatkami, takimi jak: przyprawy Bzar z Zatoki Perskiej, masło Beurre D’Isigny, złote i srebrne płatki – serwowane na ponad 300 deserach Emirates, różowa sól himalajska, szafran i jadalne kwiaty zapewniające delikatną i aromatyczną prezentację.
Na pokładach Emirates dostępne są również starannie wyselekcjonowane przekąski. W ubiegłym roku klienci linii rozkoszowali się 2 milionami paczek mieszanek orzechów, 250 tys. daktyli, 22 tys. kilogramów oliwek Kalamata i ponad 40 milionami kawałków czekolady. Oprócz światowego wyboru win i szampana, klienci Emirates wypili również 1,2 miliona litrów soku pomarańczowego, zużyli 2,3 miliona torebek herbaty i 70 300 kilogramów mielonej kawy.
Aby dopełnić doznania kulinarne i zapewnić wszystkim pasażerom podróż na najwyższym poziomie, członkowie personelu pokładowego przechodzą intensywne szkolenia w zakresie najlepszych praktyk obsługi, w ramach strategii Emirates Hospitality. Personel uczy się serwowania potraw, rekomendacji dotyczących doboru win, serwowania kawy i herbaty, w tym kawy po arabsku, i wielu innych. To prawdziwe ,,Podniebne fine dining”
POWIĄZANE WPISY
26 listopada 2025
Polska podsumowuje udział w targach IBTM World 2025 w Barcelonie
Podczas tegorocznych targów IBTM World w Barcelonie Polska zaprezentowała szeroką ofertę…
0 Komentarzy4 Minuty
25 listopada 2025
Ponad 300 tys. biegaczy wzięło udział w Dubai Run 2025
Dubai Run 2025 zgromadził rekordowe 307 tys. uczestników, odnotowując ponad trzykrotny…
0 Komentarzy2 Minuty
24 listopada 2025
eSky: Podróże zamiast zakupów. Jak wykorzystać okres Black Friday na inwestycję w siebie?
W czasie, gdy sklepy kuszą rekordowymi promocjami, coraz głośniej mówi się o…
0 Komentarzy3 Minuty
12 listopada 2025
Rafał Szmytke dołącza do zarządu Polskiego Holdingu Hotelowego
Polski Holding Hotelowy poinformował, że z dniem 12 listopada 2025 roku do zarządu spółki…
0 Komentarzy1 Minuty
6 listopada 2025
PLL LOT uruchamia połączenie z Warszawy do Porto
Polskie Linie Lotnicze LOT ogłosiły uruchomienie nowego połączenia z Warszawy do Porto.…
0 Komentarzy2 Minuty
3 listopada 2025
PLL LOT uruchamiają nowe połączenie z Warszawy do Bolonii
Polskie Linie Lotnicze LOT poinformowały o uruchomieniu nowego połączenia z Warszawy do…
0 Komentarzy2 Minuty
30 października 2025
Wizz Air podsumowuje pół roku programu „Customer First Compass”
Wizz Air przedstawił w Londynie aktualizację dotyczącą pierwszych sześciu miesięcy…
0 Komentarzy3 Minuty
18 października 2025
Dzień Austriackiego Wina
W środę 15 października Advantage Austria wspólnie z Narodowym Biurem Promocji Austrii…
0 Komentarzy1 Minuty
17 października 2025
Wizz Air połączy Rzeszów z Podgoricą
Port Lotniczy Rzeszów-Jasionka im. Rodziny Ulmów ogłosił uruchomienie nowego, regularnego…
0 Komentarzy1 Minuty









