100-lecie Finlandii: Finnair prezentuje fińską kuchnię
W związku z nadchodzącą rocznica stulecia niepodległości Finlandii, Finnair wprowadza trzy nowe oferty kulinarne do posiłków na pokładach samolotów. W ten sposób przewoźnik wraz z Fundacją ELO, organizacją zajmującą się propagowaniem fińskiej kuchni, promuje zdrową i pożywną kuchnię tego kraju.
Szef autorskiego menu Finnaira, Eero Vottonen, stworzył dla klientów klasy biznes podróżujących między 4 października a 9 stycznia z Helsinek na trasach długodystansowych, menu jubileuszowe, aby świętować kulinarne niuanse lokalnej kuchni. Menu oferuje takie przysmaki jak śledź bałtycki, gulasz Karelski i zupa z borowików z kawałkami wędzonego łosia. Vottonen zajął szóste miejsce wśród dwudziestu czterech uczestników prestiżowego konkursu Bocuse d’Or, który odbył się w styczniu w Lyonie, we Francji.
Eero Vottonen powiedział: „Podczas tworzenia menu jubileuszowego Finnaira, zastanawiałem się, co takiego dla mnie reprezentuje Finlandia i jej lokalna kuchnia. Cieszę się, że mam okazję przedstawić fińskie smaki tysiącom pasażerów podróżującym z Finnairem przez ten kraj”.
Finnair zaproponuje klientom klasy biznes podróżującym między 4 października a 9 stycznia do Helsinek na trasach długodystansowych, potrawy inspirowane specjalnym menu stworzonym na 100-lecie Finlandii przez Fundację ELO. W ofercie znajdzie się marynowany łosoś, pstrąg tęczowy i gulasz z Karelii z wołowiną i wieprzowiną. W celu uczczenia tego wydarzenia, różne wariacje menu jubileuszowego Fundacji ELO są również serwowane w ambasadach Finlandii na całym świecie. Dla klientów klasy ekonomicznej podróżujących między 5 lipca a 9 stycznia na długich dystansach, Finnair wraz z Fundacją ELO i szkołą podstawową Cygnaeus w Turku przygotował posiłki promujące zdrowe i smaczne potrawy w szkołach. Dania zostały wybrane przez uczniów ze szkoły Cygnaeus podczas warsztatów w lokalach gastronomicznych Finnaira i dostosowywane do warunków samolotowych. Posiłki skomponowane są z tradycyjnych fińskich przysmaków, takich jak ziemniaki i klopsiki, a także makarony i mięsne zapiekanki.
Maarit Keränen, szefowa obsługi pokładowej Finnaira, podkreśliła:„Głównym celem naszej współpracy z Fundacją ELO jest pomoc w promowaniu zdrowej i smacznej fińskiej kuchni wśród setek tysięcy międzynarodowych pasażerów lecących z nami w tym roku. Na przykład, zdrowe i wyważone posiłki szkolne stały się zasadniczym elementem uznanego fińskiego systemu szkolnictwa i z dumą zaznaczamy, że podajemy tak smaczne jedzenie na pokładach samolotów”.
Seija Kurunmäki, dyrektor wykonawczy Fundacji ELO, dodał: „Finlandia była pierwszym krajem na świecie, który od 1943 r. oferuje bezpłatne wyżywienie w szkołach. Stopniowo szkolne posiłki w Finlandii stały się bardziej zróżnicowane i obecnie stanowią część większej holistycznej koncepcji pedagogicznej, która wykracza daleko poza szkolny obiad.”
Na trasach długodystansowych Finnair będzie również serwować chleb żytni i pierogi karelskie. Obie pozycje znalazły się w pierwszej trójce podczas głosowania na fińskie potrawy narodowe, w którym wzięło udział blisko 50 000 Finów, aby uczcić setną rocznicę odzyskania niepodległości.
http://www.elo-saatio.fi/enhttp://www.elo-saatio.fi/en
POWIĄZANE WPISY
19 kwietnia 2024
Ryanair wprowadza 24-godzinną wyprzedaż. Loty od 12 euro
Ryanair uruchomił dziś (19 kwietnia) największą 24-godzinną wyprzedaż błyskawiczną w tym…
0 Komentarzy1 Minuty
19 kwietnia 2024
Ryanair zainaugurował loty na pięciu nowych trasach z Katowice Airport
Ryanair zwiększa swoją obecność w Międzynarodowym Porcie Lotniczym „Katowice” im.…
0 Komentarzy3 Minuty
18 kwietnia 2024
PLL LOT rozpoczyna kampanię rekrutacyjną dla pilotów
12 kwietnia rozpoczęła się kampania rekrutacyjna skierowana do pilotów pragnących…
0 Komentarzy3 Minuty
18 kwietnia 2024
Wizz MultiPass dostępny z wydłużonym okresem subskrypcji. Ceny zaczynają się od 279 zł
Wizz Air zakończył okres próbny pierwszego w Europie planu subskrypcji lotów i włącza…
0 Komentarzy4 Minuty
17 kwietnia 2024
Ryanair: Polacy wybierają Włochy, Hiszpanię i Grecję na długi weekend majowy
Polscy turyści przygotowują się do nadchodzącej majówki, a dane linii lotniczych Ryanair…
0 Komentarzy2 Minuty
17 kwietnia 2024
Adam Sanocki nowym członkiem Zarządu PPL S.A.
Rada Nadzorcza Polskich Portów Lotniczych S.A. powołała wczoraj, 16 kwietnia 2024, nowego…
0 Komentarzy1 Minuty
16 kwietnia 2024
Startuje nowa trasa Ryanair z Katowic do Bari
Ryanair wystartował dziś (16 kwietnia) z Katowic z pierwszym lotem na nowej trasie do…
0 Komentarzy1 Minuty
15 kwietnia 2024
Ryanair uruchamia nowy program Future Flyer Academy
Ryanair uruchomił dziś (15 kwietnia) nowy program szkolenia pilotów Future Flyer Academy…
0 Komentarzy2 Minuty
15 kwietnia 2024
Lotnisko Chopina: w marcu odprawiono ponad 1,5 mln pasażerów
Ruch na Lotnisku Chopina dynamicznie rośnie. W marcu liczba podróżnych była wyższa o 13…
0 Komentarzy4 Minuty