100-lecie Finlandii: Finnair prezentuje fińską kuchnię
W związku z nadchodzącą rocznica stulecia niepodległości Finlandii, Finnair wprowadza trzy nowe oferty kulinarne do posiłków na pokładach samolotów. W ten sposób przewoźnik wraz z Fundacją ELO, organizacją zajmującą się propagowaniem fińskiej kuchni, promuje zdrową i pożywną kuchnię tego kraju.
Szef autorskiego menu Finnaira, Eero Vottonen, stworzył dla klientów klasy biznes podróżujących między 4 października a 9 stycznia z Helsinek na trasach długodystansowych, menu jubileuszowe, aby świętować kulinarne niuanse lokalnej kuchni. Menu oferuje takie przysmaki jak śledź bałtycki, gulasz Karelski i zupa z borowików z kawałkami wędzonego łosia. Vottonen zajął szóste miejsce wśród dwudziestu czterech uczestników prestiżowego konkursu Bocuse d’Or, który odbył się w styczniu w Lyonie, we Francji.
Eero Vottonen powiedział: „Podczas tworzenia menu jubileuszowego Finnaira, zastanawiałem się, co takiego dla mnie reprezentuje Finlandia i jej lokalna kuchnia. Cieszę się, że mam okazję przedstawić fińskie smaki tysiącom pasażerów podróżującym z Finnairem przez ten kraj”.
Finnair zaproponuje klientom klasy biznes podróżującym między 4 października a 9 stycznia do Helsinek na trasach długodystansowych, potrawy inspirowane specjalnym menu stworzonym na 100-lecie Finlandii przez Fundację ELO. W ofercie znajdzie się marynowany łosoś, pstrąg tęczowy i gulasz z Karelii z wołowiną i wieprzowiną. W celu uczczenia tego wydarzenia, różne wariacje menu jubileuszowego Fundacji ELO są również serwowane w ambasadach Finlandii na całym świecie. Dla klientów klasy ekonomicznej podróżujących między 5 lipca a 9 stycznia na długich dystansach, Finnair wraz z Fundacją ELO i szkołą podstawową Cygnaeus w Turku przygotował posiłki promujące zdrowe i smaczne potrawy w szkołach. Dania zostały wybrane przez uczniów ze szkoły Cygnaeus podczas warsztatów w lokalach gastronomicznych Finnaira i dostosowywane do warunków samolotowych. Posiłki skomponowane są z tradycyjnych fińskich przysmaków, takich jak ziemniaki i klopsiki, a także makarony i mięsne zapiekanki.
Maarit Keränen, szefowa obsługi pokładowej Finnaira, podkreśliła:„Głównym celem naszej współpracy z Fundacją ELO jest pomoc w promowaniu zdrowej i smacznej fińskiej kuchni wśród setek tysięcy międzynarodowych pasażerów lecących z nami w tym roku. Na przykład, zdrowe i wyważone posiłki szkolne stały się zasadniczym elementem uznanego fińskiego systemu szkolnictwa i z dumą zaznaczamy, że podajemy tak smaczne jedzenie na pokładach samolotów”.
Seija Kurunmäki, dyrektor wykonawczy Fundacji ELO, dodał: „Finlandia była pierwszym krajem na świecie, który od 1943 r. oferuje bezpłatne wyżywienie w szkołach. Stopniowo szkolne posiłki w Finlandii stały się bardziej zróżnicowane i obecnie stanowią część większej holistycznej koncepcji pedagogicznej, która wykracza daleko poza szkolny obiad.”
Na trasach długodystansowych Finnair będzie również serwować chleb żytni i pierogi karelskie. Obie pozycje znalazły się w pierwszej trójce podczas głosowania na fińskie potrawy narodowe, w którym wzięło udział blisko 50 000 Finów, aby uczcić setną rocznicę odzyskania niepodległości.
POWIĄZANE WPISY
26 lipca 2024
Historyczny rok dla Portu Lotniczego Poznań-Ławica. 18,9 mln zł zysku i nowy prezes zarządu
Port Lotniczy Poznań-Ławica odnotował przełomowe wyniki finansowe za rok 2023, osiągając…
0 Komentarzy3 Minuty
26 lipca 2024
PLL LOT i Viasat podpisują umowę na dostawę internetu na pokłady Dreamlinerów
Polskie Linie Lotnicze LOT, w ramach modernizacji kabin samolotów Boeing 787 Dreamliner,…
0 Komentarzy3 Minuty
25 lipca 2024
Na lotnisku Charlesa de Gaulle’a powstały prywatne apartamenty lotniskowe i nowe lobby dla pasażerów pierwszej klasy
Air France udostępnił prywatne apartamenty lotniskowe dla pasażerów klasy pierwszej,…
0 Komentarzy5 Minuty
25 lipca 2024
Ryanair zarobił w pierwszym kwartale 2024 o prawie połowę mniej. Pasażerowie kupili wyloty w niższych cenach
Ryanair poinformował, że zysk zysk za pierwszy kwartał wynosił 360 mln euro w porównaniu…
0 Komentarzy5 Minuty
23 lipca 2024
PLL LOT uruchamia nowe połączenie do Lizbony. Codzienne loty od lutego 2025
Lizbona to po Madrycie i Barcelonie trzecia trasa rozkładowa PLL LOT łącząca Polskę z…
0 Komentarzy2 Minuty
19 lipca 2024
Kolejne OTA przegrywa z Ryanairem. Booking.com skazany za naruszenie ustawy o oszustwach komputerowych
Sąd w Delaware wydał jednogłośny werdykt na korzyść Ryanair, stwierdzając, że Booking.com…
0 Komentarzy4 Minuty
18 lipca 2024
Wizz Air doda jesienią trzy trasy z Krakowa. Poleci do Bolonii, Walencji i Bukaresztu
Wizz Air ogłosił otwarcie nowych tras z Krakowa do trzech europejskich miast: Bolonii,…
0 Komentarzy1 Minuty
18 lipca 2024
Wizz Air świętuje 20-lecie specjalnym malowaniem samolotu
Wizz Air podczas ceremonii dostawy w fabryce Airbus w Hamburgu zaprezentował swój 132.…
0 Komentarzy4 Minuty
17 lipca 2024
Ruszył punkt wydawania paszportów tymczasowych na lotnisku w Katowicach
W środę 17 lipca 2024 roku Ministerstwo Spraw Wewnętrznych i Administracji (MSWiA)…
0 Komentarzy4 Minuty