100-lecie Finlandii: Finnair prezentuje fińską kuchnię
W związku z nadchodzącą rocznica stulecia niepodległości Finlandii, Finnair wprowadza trzy nowe oferty kulinarne do posiłków na pokładach samolotów. W ten sposób przewoźnik wraz z Fundacją ELO, organizacją zajmującą się propagowaniem fińskiej kuchni, promuje zdrową i pożywną kuchnię tego kraju.
Szef autorskiego menu Finnaira, Eero Vottonen, stworzył dla klientów klasy biznes podróżujących między 4 października a 9 stycznia z Helsinek na trasach długodystansowych, menu jubileuszowe, aby świętować kulinarne niuanse lokalnej kuchni. Menu oferuje takie przysmaki jak śledź bałtycki, gulasz Karelski i zupa z borowików z kawałkami wędzonego łosia. Vottonen zajął szóste miejsce wśród dwudziestu czterech uczestników prestiżowego konkursu Bocuse d’Or, który odbył się w styczniu w Lyonie, we Francji.
Eero Vottonen powiedział: „Podczas tworzenia menu jubileuszowego Finnaira, zastanawiałem się, co takiego dla mnie reprezentuje Finlandia i jej lokalna kuchnia. Cieszę się, że mam okazję przedstawić fińskie smaki tysiącom pasażerów podróżującym z Finnairem przez ten kraj”.
Finnair zaproponuje klientom klasy biznes podróżującym między 4 października a 9 stycznia do Helsinek na trasach długodystansowych, potrawy inspirowane specjalnym menu stworzonym na 100-lecie Finlandii przez Fundację ELO. W ofercie znajdzie się marynowany łosoś, pstrąg tęczowy i gulasz z Karelii z wołowiną i wieprzowiną. W celu uczczenia tego wydarzenia, różne wariacje menu jubileuszowego Fundacji ELO są również serwowane w ambasadach Finlandii na całym świecie. Dla klientów klasy ekonomicznej podróżujących między 5 lipca a 9 stycznia na długich dystansach, Finnair wraz z Fundacją ELO i szkołą podstawową Cygnaeus w Turku przygotował posiłki promujące zdrowe i smaczne potrawy w szkołach. Dania zostały wybrane przez uczniów ze szkoły Cygnaeus podczas warsztatów w lokalach gastronomicznych Finnaira i dostosowywane do warunków samolotowych. Posiłki skomponowane są z tradycyjnych fińskich przysmaków, takich jak ziemniaki i klopsiki, a także makarony i mięsne zapiekanki.
Maarit Keränen, szefowa obsługi pokładowej Finnaira, podkreśliła:„Głównym celem naszej współpracy z Fundacją ELO jest pomoc w promowaniu zdrowej i smacznej fińskiej kuchni wśród setek tysięcy międzynarodowych pasażerów lecących z nami w tym roku. Na przykład, zdrowe i wyważone posiłki szkolne stały się zasadniczym elementem uznanego fińskiego systemu szkolnictwa i z dumą zaznaczamy, że podajemy tak smaczne jedzenie na pokładach samolotów”.
Seija Kurunmäki, dyrektor wykonawczy Fundacji ELO, dodał: „Finlandia była pierwszym krajem na świecie, który od 1943 r. oferuje bezpłatne wyżywienie w szkołach. Stopniowo szkolne posiłki w Finlandii stały się bardziej zróżnicowane i obecnie stanowią część większej holistycznej koncepcji pedagogicznej, która wykracza daleko poza szkolny obiad.”
Na trasach długodystansowych Finnair będzie również serwować chleb żytni i pierogi karelskie. Obie pozycje znalazły się w pierwszej trójce podczas głosowania na fińskie potrawy narodowe, w którym wzięło udział blisko 50 000 Finów, aby uczcić setną rocznicę odzyskania niepodległości.
http://www.elo-saatio.fi/enhttp://www.elo-saatio.fi/en
POWIĄZANE WPISY
7 czerwca 2023
Port Lotniczy Lublin: rozpoczęcie sezonu lato 2023 rejsami do Antalyi i Monastyru
Pierwszy samolot z Portu Lotniczego Lublin wyruszył do Monastyru w Tunezji, oznaczając…
0 Komentarzy2 Minuty
6 czerwca 2023
PLL LOT stawiają na równość zawodową kobiet w ramach programu IATA 25by2025
Polskie Linie Lotnicze LOT dołączyły do programu IATA 25by2025, który ma na celu…
0 Komentarzy2 Minuty
5 czerwca 2023
Rusza nowe połączenie Air Serbia z Krakowa do Belgradu
W niedzielę wieczorem na krakowskim lotnisku odbyło się uroczyste powitanie samolotu…
0 Komentarzy1 Minuty
5 czerwca 2023
Nowy kierunek z Rzeszowa. Inauguracyjny lot do Kefalonii
W czwartkowe popołudnie na lotnisku Rzeszów-Jasionka odbył się inauguracyjny lot do…
0 Komentarzy2 Minuty
2 czerwca 2023
Ryanair połączy Wrocław z Walencją
Ryanair ogłosił uruchomienie nowego połączenia do Walencji w ramach rozkładu lotów we…
0 Komentarzy1 Minuty
2 czerwca 2023
Ryanair – wzrost liczby pasażerów w maju do 17 mln
Ryanair wykonał w maju blisko 95 tys. lotów, osiągając współczynnik wykorzystania miejsc…
0 Komentarzy1 Minuty
2 czerwca 2023
Brussels Airlines powraca po przerwie pandemicznej na Lotnisko Chopina
Brussels Airlines, belgijski przewoźnik lotniczy, powrócił na warszawskie Lotnisko…
0 Komentarzy2 Minuty
2 czerwca 2023
Sąd unieważnia grzywnę nałożoną na Ryanair przez węgierski Urząd Ochrony Konsumentów
Ryanair przyjął orzeczenie Sądu Metropolitalnego w Budapeszcie, które unieważniło grzywnę…
0 Komentarzy2 Minuty
2 czerwca 2023
Emirates stawia na recykling. Nowe rozwiązanie zmniejszy ilość plastiku na pokładzie
Emirates ogłosił nową inicjatywę recyklingu w obiegu zamkniętym, która ma na celu…
0 Komentarzy2 Minuty