Znamy najlepsze piwa Słowacji 2015 roku

AG

Od wtorku znane są wyniki 9. edycji największego na Słowacji konkursu piwa – Korony Słowackiego Piwa. Wybrano laureatów w 10 kategoriach, m.in. wśród dużych browarów, małych, piw rzemieślniczych i restauracji. W tym roku wystartowała rekordowa liczba 130 piw.

Nie trzeba przypominać, jak ważne jest piwo słowackie dla odwiedzających Słowację Polaków. Obok górskich krajobrazów, kąpielisk termalnych, zamków i kuchni – jest to główny powód odwiedzin naszych południowych sąsiadów. Stąd ważne jest, by wiedzieć co nowego w przemyśle piwowarskim i które piwa sami Słowacy uważają za najlepsze.

Przez dwa dni konkursu, jury składające się z profesjonalnych ekspertów reprezentujących browary oraz wydział chemiczny i spożywczy Słowackiego Uniwersytetu Technicznego raz Instytut Weterynarii i Żywności Republiki Słowackiej. Próbowali oni anonimowych 130 piw słowackich.

Julia Hurná, prezes Słowackiego Stowarzyszenia Producentów Piwa i Słodu, powiedziała: „Liczba wystawionych do konkursu piw świadczy o różnorodności i jakości piw słowackich i o zwiększającej się z każdym rokiem ofercie naszych browarów.”

Wśród wystawionych do konkursu piw, najwięcej było piw dolnej fermentacji – 80.
Z tego 37 były to piwa lekkie dolnej fermentacji, 23 – półciemne i ciemne dolnej fermentacji, 11 – mieszane i 9 – smakowe.
W kategorii piw górnej fermentacji wystawiono 39 trunków, zaś w kategorii piw bezalkoholowych – 11.

Oto zwycięzcy w najważniejszych kategoriach
Piwa z dużych browarów:
Lekkie jasne:
1. Zlatý Bažant 10%
2. Kelt 10%
3. Smädný Mních
Jasne typu lager:
1 Steiger 11 %
2. Stein Starosladovnícke11%
3. Stein 12%
Ciemne i półciemne
1. Šariš ležiak tmavý
2. Zlatý Bažant Tmavé
3. Topvar Marína
Mieszane i smakowe
1. Gazda Radler
2. Smädný Mních Radler
3. Smädný Mních Radler citrón

Małe restauracyjne i rzemieślnicze browary
Jasne, dolne fermentacji
1. Svetlé Pivo Vŕšky 11 % – browar w Terchowej
2. Bratislavský ležiak – browar miejski w Bratysławie
3. 11% Svätý Michal – browar Cassa w Koszycach
Ciemne i półciemne dolnej fermentacji
1. Tmavý ležiak 13 % – browar muzealny w Bratysławie
2. 13% tmavý špeciál – browatr SESSLER w Trnawie
1. 13% Svätý Urban – browar Cassa w Koszycach
Piwa Pale Ale IPA
1. Ancikrist IPA 15% – browar w Senicy
2. Anna Holíčský – browar Wywar
3. Cyklistická Osmička Holíčský – browar Wywar
Piwa pszeniczne
1. 12°Cassa 1935 – browar Cassa w Koszycach
2. Weizen 12% – browar Kaltenecker w Rożnawie
3. Pšeničné – browar SESSLER w Trnawie