Wrocławskie hotele Accor mają swoją pasiekę

Wrocławskie hotele marek AccorHotels są właścicielami… bez mała pół miliona pszczół. W każdym z uli pracuje ich 60 tysięcy.
30 lipca 2018 roku, w pasiece Pana Marcina zlokalizowanej na obrzeżach Wrocławia, stanęło pierwszych 7 uli zakupionych przez 7 wrocławskich hoteli. Każdy ul jest pszczelim hotelem odpowiadającym każdemu hotelowi – jest ul Sofitel Wrocław Old Town, ule Novotel Wrocław Centrum i Novotel Wrocław City, ul Mercure Wrocław Centrum, ul ibis Wrocław Centrum, ule ibis budget Wrocław Południe oraz ibis budget Wrocław Stadion.
Właściciel pasieki będzie się opiekował ulami z najwyższą starannością sztuki pszczelarskiej.
W ramach współpracy od września w każdym z hoteli organizowane będą animacje podczas śniadań, spotkania z gośćmi, z sąsiadami oraz pracownikami, podczas których pszczelarz opowiadać będzie dlaczego tak ważne jest w obecnej dobie dbanie o populację pszczół oraz jakie korzyści przynosi to naszemu środowisku i zdrowiu.
Miód AccorHotels Wrocław opakowany w specjalnie dedykowanych opakowaniach wraz z historią wrocławskeigo projektu w postaci książeczki, będzie urozmaicał ofertę śniadań, ale także będzie uzupełnieniem oferty upominkowej dla gości. Goście hotelowi będa mogli kupić miód w hotelowych butikach.
Kolejnym etapem projektu będzie monitorowanie pszczelich rodzin on-line – ten nietypowy pomysł zrodził sie od monitorownia bocianów. Projekt zakłada, aby poprzez bezpośredni przekaz internetowy obrazu na monitory umiejscowione w każdym lobby we wrocławskich hotelach wzbudzały zainteresowanie, angażowały Gości oraz uświadamiały jak ważne jest nasze środowisko naturalne.
Trzy powody akcji
1. Realizowanie założeń pogramu Planet21
2. Świadomość ekologiczna zespołów hotelowych
3. Ogromna rola pszczół w ekosystemie oraz zatrważające wyniki dot. zmniejszania się populacji pszczół (raport Greenpeace „Nie tylko miód” z 2015 roku).
Wg. Greenpeace od końca lat dziewięćdziesiątych zmniejsza się drastycznie liczba pszczelich rodzin, a na całym świecie pszczelarze obserwują tajemnicze i nagłe przypadki znikania pszczół z uli. Rola pszczół w ekosystemie jest nie do przecenienia – co trzecia łyżka jedzenia, które spożywamy, zależy od procesu zapylania. W samej Europie od zapylania przez owady uzależnionych jest ponad 4000 odmian warzyw. Pszczoły zapylają 70 proc. gatunków roślin, które gwarantują 90 proc. pożywienia.
Zaagażowanie pracowników hoteli na wrocławskim rynku we wprowadzony w 2012 roku program zrównoważonego rozwoju Planet21 nie słabnie i nie zwalnia tempa.
Cele są co raz ambitniejsze. Pomysł projektu odnoszący się do ratowania pszczół pojawił się w 2017 roku, po pojawieniu się wielu publikacji na temat wspierania bądź zakładania pasiek przez wielkie sieci hotelowe na całym świecie. Mając na uwadze charakter projektu oraz lokalizację naszych 7 hoteli usytuowanych w większości w centrum miasta, równie ważną kwestią dla nas było zachowanie najwyższych standardów bezpieczeństwa w naszym otoczeniu. Postanowiliśmy zrealizować pomysł poza terenem naszych hoteli. Spośród kilku wyselekcjonowanych pasiek, ujęła nas pasieka Marcina Musiałczyka, wyjątkowego pasjonata i profesjonalisty, który pszczelarstwem zaczął się zajmować już jako 13-latek, korzystając z doświadczenia wuja praktyka-pszczelarza. Marcin Musiałczyk nie tylko prowadzi własną pasiekę, ale także aktywnie działa w Dolnośląskim Związku Pszczelarzy, wciąż się szkoli, uczestniczy w konferencjach, chętnie prowadzi warsztaty dla dzieci i zajęcia dydaktyczne dla dorosłych. Dodatkowo zajmuje się projektowaniem ogrodów i pielęgnacją oraz doborem odpowiednich gatunków roślin miododajnych.
http://pasiekamarcina.pl/o-mnie/
POWIĄZANE WPISY
24 listopada 2025
IGHP: Październik przyniósł stabilne wyniki w polskich hotelach
Obłożenie hoteli w Polsce w październiku 2025 roku utrzymało się na stabilnym poziomie, a…
0 Komentarzy3 Minuty
19 listopada 2025
Otwarto nowy najwyższy hotel na świecie – Ciel Dubai Marina
15 listopada 2025 roku oficjalnie otwarto Ciel Dubai Marina, należący do Vignette…
0 Komentarzy2 Minuty
14 listopada 2025
Hotel Mercure Warszawa Centrum zorganizował wernisaż „Konie, Byki, Limeryki”
Hotel Mercure Warszawa Centrum zorganizował wernisaż zatytułowany „Konie, Byki,…
0 Komentarzy1 Minuty
14 listopada 2025
TRIBE współpracuje z ASP Wrocław i MIXD w projekcie edukacyjnym dla studentów
TRIBE ogłasza rozpoczęcie projektu edukacyjnego „Exploring TRIBE” realizowanego we…
0 Komentarzy2 Minuty
12 listopada 2025
Arche otworzy hotel Metalowiec w Muszynie
Arche SA przygotowuje otwarcie nowego hotelu w Muszynie. Arche Metalowiec Muszyna,…
0 Komentarzy2 Minuty
7 listopada 2025
Mazury bez tłumów: Karwica przyciąga miłośników ciszy i natury
Coraz więcej Polaków wybiera Mazury zamiast zagranicznych kurortów, szukając ciszy,…
0 Komentarzy6 Minuty
6 listopada 2025
Accor podsumowuje wyniki za trzeci kwartał 2025 roku
Grupa Accor poinformowała o wzroście przychodów w trzecim kwartale 2025 roku o 3,1 proc.…
0 Komentarzy2 Minuty
31 października 2025
GRIFID Hotels prezentuje pięciogwiazdkowy hotel Noa w Złotych Piaskach
Grupa GRIFID Hotels prezentuje swój najnowszy obiekt - pięciogwiazdkowy hotel GRIFID Noa,…
0 Komentarzy2 Minuty










