Wrocław dołącza do przewodnika Michelin

„Obecność Wrocławia w przewodniku Michelin to dowód, że nasza gościnność, kreatywność i otwartość znajdują odbicie również na talerzach. To wielki dzień dla wrocławskiej gastronomii i całego miasta, które nie boi się sięgać po najwyższe standardy – także w smaku” – powiedział Jacek Sutryk, Prezydent Wrocławia.
Strategiczne działania miasta na rzecz gastronomii
W 2023 roku przeprowadzono międzynarodowy audyt kulinarny, który wskazał potencjał wrocławskiej sceny do obecności w prestiżowych przewodnikach. W 2024 roku zainicjowano cykl spotkań branżowych z udziałem Macieja Dobrzynieckiego, podczas których m.in. ustalono listę produktów regionalnych. Lokalność i sezonowość jest silną stroną wrocławskiej gastronomii. Przykładem jest projekt „Od pola na wrocławski stół”, który promuje skracanie łańcuchów dostaw.
Miasto inwestuje również w edukację gastronomiczną. W ramach projektu „Akademia Gastro” odbyły się liczne szkolenia, a dzięki konkursowi „Kulinarne Grand Prix Wrocławia” młodzi kucharze mogą się rozwijać.
Wrocław promuje gastronomię także poprzez liczne wydarzenia – m.in. Festiwal Kulinarne Delicje, Jarmarki Świąteczne czy Festiwal Street Foodu. W tym roku miasto współorganizuje również konferencję Made For Restaurant – Cross The Borders w Hali Stulecia, która łączy pokazy kulinarne, warsztaty, panele i prezentacje lokalnych producentów.
W rankingu TOP 50 Restauratorów Forbes&FOR pięciu restauratorów z Wrocławia znalazło się w gronie najlepszych w Polsce, co podkreśla rosnącą pozycję miasta na kulinarnej mapie kraju.
POWIĄZANE WPISY
18 grudnia 2025
Costa Cruises stawia na partnerów. Polskie biura podróży wśród nagrodzonych
Costa Cruises zorganizowała dwa wydarzenia skierowane do partnerów i przedstawicieli…
0 Komentarzy2 Minuty
18 grudnia 2025
Turystyka bliska naturze. Lubuskie pasieki otwierają się na turystów
Turystyka ewoluuje w kierunku doświadczeń bliższych naturze i lokalnym tradycjom. Jednym…
0 Komentarzy4 Minuty
18 grudnia 2025
GTS Poland uruchamia nowe zimowe połączenie z Warszawy do Monastyru
GTS Poland poszerza ofertę czarterów do Tunezji i od 25 grudnia 2025 roku uruchamia nowe…
0 Komentarzy2 Minuty
18 grudnia 2025
Egzotyczny obraz Zosi Markowskiej na licytacji charytatywnej Gali Waszej Turystyki 2026
Podczas kolejnej edycji Gali Waszej Turystyki, która odbędzie się 9 stycznia 2026 roku,…
0 Komentarzy1 Minuty
16 grudnia 2025
PLL LOT ogłaszają nabór do 4. edycji Konkursu na Najlepszą Pracę Dyplomową
PLL LOT zapraszają studentów do udziału w 4. edycji Konkursu na Najlepszą Pracę…
0 Komentarzy2 Minuty
16 grudnia 2025
Wystartował program Future Professionals dla młodych talentów branży MICE
Wystartował program mentoringowy Future Professionals dla młodych talentów branży MICE. W…
0 Komentarzy2 Minuty
16 grudnia 2025
Rankomat: Większość Polaków przywita Nowy Rok w domowym gronie
Większość Polaków planuje powitać Nowy Rok w domowym zaciszu – wynika z badania…
0 Komentarzy3 Minuty
15 grudnia 2025
Polscy turyści na drugim miejscu na Słowacji
Na konferencji prasowej w Warszawie przedstawiciele Slovakia Travel i Tatry Mountain…
0 Komentarzy2 Minuty
15 grudnia 2025
Travelist: Wysokie zainteresowanie feriami 2026. Ceny nieznacznie wzrosły
Rynek wyjazdów na ferie zimowe 2026 pozostaje stabilny – wynika z analizy Travelist.pl.…
0 Komentarzy4 Minuty











Gratuluję Wrocławiowi dołączenia do Michelina. Ostatnio będąc w Poznaniu zjadłem kolację w jednej z takich restauracji i byłem pod dużym wrażeniem. Wszystko od chwili dostrzeżenia tej restauracji aż do jej opuszczenia było na 5-tke. W okresie swoich studiów pracowałem w takich restauracjach w Londynie i Melbourne.