W Olsztynie promowano kulinarne dziedzictwo Warmii i Mazur. Konkurs kulinarny, targi żywności i muzyka na żywo
Olsztyn słynie nie tylko z pięknych krajobrazów i bogatej historii, ale również z wyjątkowej kuchni. Dbając o zachowanie tradycji regionalnych samorząd województwa i miasta wspólnie zorganizowały targi żywności regionalnej i tradycyjnej „Dziedzictwo Kulinarne Warmii i Mazur”.
Kuchnia olsztyńska czerpie inspirację z lokalnych tradycji i regionalnych skarbów kulinarnej Warmii. Miłośnicy dań mięsnych będą zadowoleni różnorodnością dań z dziczyzny. Smakosze morskich przysmaków mogą cieszyć się świeżymi rybami pochodzącymi z pobliskich jezior i rzek, takimi jak szczupak czy sielawa, przygotowanymi według tradycyjnych receptur.
Oprócz targów żywności w Olsztynie zorganizowano konkurs kulinarny „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Do udziału przystąpiło sześć ekip serwujących potrawy mające promować regionalne smaki i tradycje kulinarne. W tym roku wygrała restauracja Cudne Manowce z Olsztyna, która przygotowała pasztet pruski i mazurską zupę rakową z zacierkami. Drugie miejsce zajęła restauracja Gęsia Chata z Iławy, serwując zupę gulaszową z żołądków gęsich i szare kluski z okrasą z gęsiny, boczku i twarogu. Trzecie miejsce zajęła restauracja Krys-Stan z Olsztyna, która podała czerninę z szarymi kluchami i zrazy z sandacza w sosie chrzanowo-orzechowym.
Najmłodszych uczestników wydarzenia zaproszono na degustację lodów rzemieślniczych. Ania Broda z zespołem i Zespół Pieśni i Tańca „Warmia” zapewniali słuchaczom oryginalne brzmienia. Na festiwalu odbywał się również kiermasz tradycyjnych produktów, gdzie wystawcy prezentowali ryby, sery kozie, miody i naturalne oleje.
Natomiast na scenie głównej toczyła się debata dotycząca rozwoju regionalnego dziedzictwa kulinarnego, w której uczestniczyli Grzegorz Łaski, lokalny producent żywności oraz właściciel „Koziej Farmy Złotna”, Paweł Kunz i Sylwia Jaskulska, członek zarządu województwa warmińsko-mazurskiego, a także Karol Okrasa, kucharz. Po debacie Karol Okrasa przygotowywał regionalne potrawy w nowej odsłonie, takie jak chłodnik szczawiowy z pokrzywą, salsa z ogórka małosolnego i opalony ser, oraz ziołowe kluseczki.
Uzupełnieniem wydarzenia były warsztaty edukacyjne Banku Żywności i działania promujące Szlak Kopernikowski.
POWIĄZANE WPISY
19 grudnia 2025
2. edycja Dolnośląskiego Forum Turystyki Zrównoważonej: dziedzictwo i tożsamość regionu w centrum uwagi
Blisko 100 uczestników spotkało się 15 grudnia w Świeradowie Zdroju podczas 2. edycji…
0 Komentarzy5 Minuty
19 grudnia 2025
Voucher na prywatne lekcje tańca z gwiazdami TVN na licytacji charytatywnej Gali Waszej Turystyki 2026
Podczas kolejnej edycji Gali Waszej Turystyki, która odbędzie się 9 stycznia 2026 roku,…
0 Komentarzy1 Minuty
19 grudnia 2025
Mazury Zachodnie zimą – spokojna alternatywa dla zatłoczonych górskich kurortów
Mazury Zachodnie kojarzone są przede wszystkim z letnim wypoczynkiem nad jeziorami. Zimą…
0 Komentarzy4 Minuty
18 grudnia 2025
Turystyka bliska naturze. Lubuskie pasieki otwierają się na turystów
Turystyka ewoluuje w kierunku doświadczeń bliższych naturze i lokalnym tradycjom. Jednym…
0 Komentarzy4 Minuty
18 grudnia 2025
Egzotyczny obraz Zosi Markowskiej na licytacji charytatywnej Gali Waszej Turystyki 2026
Podczas kolejnej edycji Gali Waszej Turystyki, która odbędzie się 9 stycznia 2026 roku,…
0 Komentarzy1 Minuty
10 grudnia 2025
Mazowsze z nową strategią rozwoju turystyki biznesowej. MROT wyznacza kierunki dla branży MICE na lata 2026–2030
W Centrum Prasowym Foksal w Warszawie odbyła się konferencja podsumowująca projekt…
0 Komentarzy2 Minuty
10 grudnia 2025
Air Astana spotkała się z branżą w Warszawie
Kazachskie Linie Lotnicze Air Astana zorganizowały 8 grudnia w Warszawie przedświąteczne…
0 Komentarzy2 Minuty
10 grudnia 2025
II Warszawskie Forum Turystyki i Rekreacji: nauka i praktyka o zarządzaniu turystyką w jednym miejscu
28 listopada 2025 roku w Warszawie odbyła się II edycja Warszawskiego Forum Turystyki i…
0 Komentarzy1 Minuty
5 grudnia 2025
Mazowsze pełne legend – odkryj trzy zamki, które pokochają dzieci
Mazowsze skrywa wiele miejsc owianych fascynującymi legendami, które potrafią pobudzić…
0 Komentarzy6 Minuty










