W Olsztynie promowano kulinarne dziedzictwo Warmii i Mazur. Konkurs kulinarny, targi żywności i muzyka na żywo
Olsztyn słynie nie tylko z pięknych krajobrazów i bogatej historii, ale również z wyjątkowej kuchni. Dbając o zachowanie tradycji regionalnych samorząd województwa i miasta wspólnie zorganizowały targi żywności regionalnej i tradycyjnej „Dziedzictwo Kulinarne Warmii i Mazur”.
Kuchnia olsztyńska czerpie inspirację z lokalnych tradycji i regionalnych skarbów kulinarnej Warmii. Miłośnicy dań mięsnych będą zadowoleni różnorodnością dań z dziczyzny. Smakosze morskich przysmaków mogą cieszyć się świeżymi rybami pochodzącymi z pobliskich jezior i rzek, takimi jak szczupak czy sielawa, przygotowanymi według tradycyjnych receptur.
Oprócz targów żywności w Olsztynie zorganizowano konkurs kulinarny „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Do udziału przystąpiło sześć ekip serwujących potrawy mające promować regionalne smaki i tradycje kulinarne. W tym roku wygrała restauracja Cudne Manowce z Olsztyna, która przygotowała pasztet pruski i mazurską zupę rakową z zacierkami. Drugie miejsce zajęła restauracja Gęsia Chata z Iławy, serwując zupę gulaszową z żołądków gęsich i szare kluski z okrasą z gęsiny, boczku i twarogu. Trzecie miejsce zajęła restauracja Krys-Stan z Olsztyna, która podała czerninę z szarymi kluchami i zrazy z sandacza w sosie chrzanowo-orzechowym.
Najmłodszych uczestników wydarzenia zaproszono na degustację lodów rzemieślniczych. Ania Broda z zespołem i Zespół Pieśni i Tańca „Warmia” zapewniali słuchaczom oryginalne brzmienia. Na festiwalu odbywał się również kiermasz tradycyjnych produktów, gdzie wystawcy prezentowali ryby, sery kozie, miody i naturalne oleje.
Natomiast na scenie głównej toczyła się debata dotycząca rozwoju regionalnego dziedzictwa kulinarnego, w której uczestniczyli Grzegorz Łaski, lokalny producent żywności oraz właściciel „Koziej Farmy Złotna”, Paweł Kunz i Sylwia Jaskulska, członek zarządu województwa warmińsko-mazurskiego, a także Karol Okrasa, kucharz. Po debacie Karol Okrasa przygotowywał regionalne potrawy w nowej odsłonie, takie jak chłodnik szczawiowy z pokrzywą, salsa z ogórka małosolnego i opalony ser, oraz ziołowe kluseczki.
Uzupełnieniem wydarzenia były warsztaty edukacyjne Banku Żywności i działania promujące Szlak Kopernikowski.
POWIĄZANE WPISY
10 grudnia 2025
Air Astana spotkała się z branżą w Warszawie
Kazachskie Linie Lotnicze Air Astana zorganizowały 8 grudnia w Warszawie przedświąteczne…
0 Komentarzy2 Minuty
10 grudnia 2025
II Warszawskie Forum Turystyki i Rekreacji: nauka i praktyka o zarządzaniu turystyką w jednym miejscu
28 listopada 2025 roku w Warszawie odbyła się II edycja Warszawskiego Forum Turystyki i…
0 Komentarzy1 Minuty
5 grudnia 2025
Mazowsze pełne legend – odkryj trzy zamki, które pokochają dzieci
Mazowsze skrywa wiele miejsc owianych fascynującymi legendami, które potrafią pobudzić…
0 Komentarzy6 Minuty
5 grudnia 2025
Profitroom: Podlaskie hotele odnotowują 50,4 proc. wzrost rezerwacji. Na wynik wpływa Podlaski Bon Turystyczny
Według danych Profitroom liczba rezerwacji hotelowych w województwie podlaskim w okresie…
0 Komentarzy3 Minuty
4 grudnia 2025
Nowy Targ – stolica Podhala pełna atrakcji
Nowy Targ to górska stolica Podhala, malowniczo położona nad Białym i Czarnym Dunajcem. Z…
0 Komentarzy4 Minuty
3 grudnia 2025
Mazowieckie city breaks – odkryj Radom, Płock, Siedlce i Żyrardów
Jesień i zima to idealny moment, aby spojrzeć na Mazowsze z innej, mniej oczywistej…
0 Komentarzy8 Minuty
1 grudnia 2025
AI Breakfast for Executives: 13. edycja w formule Travel Special
W Warszawie odbyła się 13. edycja AI Breakfast for Executives, organizowana przez…
0 Komentarzy1 Minuty
28 listopada 2025
Magdalena Krucz rekomendowana na prezeskę POT
Proces wyboru nowego prezesa Polskiej Organizacji Turystycznej wciąż trwa, a branża…
0 Komentarzy1 Minuty
28 listopada 2025
Niemcy częściej wybierają Polskę. Dane DRV wskazują na wyraźny wzrost zainteresowania
Niemieccy turyści coraz częściej wybierają Polskę jako cel podróży. Dane Deutscher…
0 Komentarzy2 Minuty










