Święto ziemniaka na Liptowie

Słowacki Liptów znany jest jako kraina bryndzy i ziemniaka. 22 października w centrum Liptowskiego Mikulasza odbędzie się Švábkafest – festiwal poświęcony właśnie tym dwóm potrawom.
Nazwa imprezy nie jest przypadkowa, Švábka to w dialekcie liptowskim właśnie ziemniak.
Na cały piatyek centrum Liptowskiego Mikulasza zamieni się w liptowski dwór. Oczywiście głownym bohaterem imprezy będzie kuchnia regionalna – jej dania będzie prezentowac zespół kucharzy pod wodzą Ivana Rusina. Panować na stołach będą dania z ziemniaka: sałatki, babka ziemniaczan i ziemniaczany tatar. Dedustacjom towarzyszyć będą występy artystyczne, zorganizowane będą też konkursy dla dzieci.
Švábkafest ma uświęcić ziemniak, który był byliną, na której podstawie tworzyła się od XVIII wieku kuchnia liptowska. To już trzecia edycja imprezy.
Ján Blcháč, burmistrz Liptowskiego Mikulasza, powiedział: „Ziemniaki są związane z historią i kultura naszego regionu. Postanowiliśmy więc je uczić, jak na to zasługują. Przed rokiem przedstawiliśmy po raz pierwszy stare historyczne przepisy na ziemniaczane dania. Pracujemy nad tym, by ziemniaczane dania z Litowa uzyskały znak ochronny.”
Soňa Višňovská, kierownik marketingu urzędu miasta, dodała: „O tatarze zawsze się dużo mówiło, ale czy wielu z nas jadło tatar ziemniaczany? Oryginalny przepis na tatar z tutejszych ziemniaków z dodatkami pochądzacymi również z Liptowa przedstawimy podczas tegorocznego święta. Głownymi składnikami sa ziemniak, bryndza, słonina, grzyby i cebula.“
Darina Bartková, dyrektor regionalnej organizacji ruchu turystycznego regionu LIPTOV, podkreśliła: „Regionalne surowce i produkty rolne to nierozerwalna część turystyki. Liptów słynie ze swojej kuchni, chcmey by ta kuchnia była identyfikowana z Liptowe, by stała się kolejną atrakcją turystyczną regionu. Słyniemy przecież z wyroóbw z owczego sera, z tutejszych likierów a także wyrobów z ziemniaka.“
http://www.visitliptov.sk/o-liptove/liptov-news/.http://www.visitliptov.sk/o-liptove/liptov-news/.
POWIĄZANE WPISY
28 listopada 2025
Gruzja na cztery pory roku
Pani Ambasador Gruzji, JE Diana Zhgenti uświetniła konferencję prasową i warsztaty…
0 Komentarzy2 Minuty
25 listopada 2025
Madera rozwija turystykę kulinarną: plantacje, winnice, warsztaty
Kulinaria stają się jednym z filarów promocji Maderze, a rosnąca liczba inicjatyw…
0 Komentarzy2 Minuty
25 listopada 2025
Ponad 300 tys. biegaczy wzięło udział w Dubai Run 2025
Dubai Run 2025 zgromadził rekordowe 307 tys. uczestników, odnotowując ponad trzykrotny…
0 Komentarzy2 Minuty
24 listopada 2025
Kiwi.com: Po otwarciu Wielkiego Muzeum Egipskiego wzrosło zainteresowanie lotami do Kairu
Otwarcie Wielkiego Muzeum Egipskiego w Kairze wywołało wyraźny wzrost zainteresowania…
0 Komentarzy1 Minuty
20 listopada 2025
Visit Madeira rusza z nową kampanią, która promuje odpowiedzialne podróżowanie
Agencja Visit Madeira rozpoczęła kampanię świadomościową zachęcającą odwiedzających oraz…
0 Komentarzy1 Minuty
19 listopada 2025
Zimowe ośrodki Trentino stawiają na pełną dostępność usług
Region Trentino wzmacnia swoją pozycję jako kierunek przyjazny osobom z…
0 Komentarzy1 Minuty
17 listopada 2025
Dubai Airshow 2025: Emirates prezentują nowe technologie i produkty
Emirates zaprezentują na Dubai Airshow 2025 nowe technologie i rozwiązania, które mają…
0 Komentarzy2 Minuty
14 listopada 2025
World Travel Awards wyróżnia Portugalię jako najlepszy kierunek w Europie
Podczas 32. gali World Travel Awards 2025 w Forte Village Resort na Sardynii Portugalię…
0 Komentarzy1 Minuty
14 listopada 2025
Raport Registradores de España: Polacy wciąż aktywni na rynku nieruchomości w Hiszpanii
Hiszpania pozostaje atrakcyjnym kierunkiem dla zagranicznych inwestorów, w tym Polaków. W…
0 Komentarzy2 Minuty










