Święto czekolady i kawy w Zagrzebiu

archiwum Zagreb Tourist Board

Od 11 do 13 lutego w stolicy Chorwacji odbywać się będzie 5. edycja festiwalu czekolady i kawy Zagreb Coffe&Chocofets. W tym roku impreza wraca na miejsce, gdzie zaczynała – plac hrabiego Josipa Jelačića. W roku małego jubileuszu, festiwal wróci nie tylko na swoje pierwotne miejsce, ale – z uwagi na rosnące z roku na rok zainteresowanie – odbywać się będzie w innych miejscach w centrum miasta: w wybranych barach winnych, hotelach i restauracjach (m.in. w Centrum Kultury Żywności i winnym barze Dobra Vina).
Według szacunków organizatorów, przez ubiegłe cztery edycje festiwal odwiedziło ponad pół miliona osób. W imprezie wzięło udział ponad stu wystawców z kraju i zagranicy, którzy przedstawiali najnowsze trendy w produkcji kawy i czekolady. Odbyło się ponad 120 warsztatów, wykładów i pokazów.
W tym roku program jest równie bogaty. Wśród nowości warto wspomnieć, że goście Coffe&Chocofet będą mieli okazję spróbować pierwszej chorwackiej czekolady z ekologicznym certyfikatem oraz zaznajomić się z najprzeróżniejszymi smakami produktów czekoladowych. Będzie również można samemu wyprodukować słodki walentynkowy prezent. W dniach festiwalu restauracje w Zagrzebiu będą serwować różne kombinacje dań z dodatkami czekoladowymi.
Festiwal odbywa się pod auspicjami Turystycznej Izby Zagrzebia.