Region Ski amade gotowy na zimę
W największym austriackim regionie narciarskim przed nadchodzącym sezonem zainwestowano 44 mln euro na unowocześnienie infrastruktury narciarskiej. Przebojem sezonu zaś może być festiwal narciarstwa i wina.
W Ski amade na narciarzy czeka 90 wyciągów krzesełkowych, 47 kolejek gondolowych, 81 orczyków i 52 wyciągi dla początkujących. Mogą one wywieźć w godzinę 365 tysięcy osób, które mogą jeździć na 680 kilometrach tras zjazdowych: 275 km – niebieskich, 390 km – czerwonych i 95 km – czarnych. Do dyspozycji gości jest 97 250 miejsc noclegowych.
Jak podkreślił Christoph Eisinger, dyrektor zarządzający Ski amadé: „Za przygotowanie tras i sprawne funkcjonowanie wyciągów 1 900 pracowników kolei linowych oraz 4500 armatek śnieżnych. Naśnieżaniu podlega ponad 90 proc. regionu Ski amadé, czyli ok. 684 km wszystkich tras. Na kolejne lata planujemy już kilka ważnych projektów. Tej zimy koncentrujemy się na jakości i gwarancji naśnieżenia. Będzie to krótka chwila wytchnienia przed dalszymi dużymi inwestycjami. Przed tym sezonem i w trakcie niego na nowe inwestycje wydamy 44 mln euro.”
Gospodarze regionu przygotowali zniżki dla różnych grup klientów. Seniorzy powyżej 60. Roku życia mogą do 24 grudnia 2015 oraz od 2 do 10 kwietnia 2016 roku skorzystać z oferty, obejmującej specjalny 7-dniowy program pobytu połączony z ufundowanym przez uczestniczące
w akcji hotele prezentem w postaci 6-dniowego karnetu narciarskiego.
Na przykład: 7 noclegów w hotelu 3-gwiazdkowym ze śniadaniem i obiadokolacją w pokoju 2-osobowym wraz z 6-dniowym karnetem narciarskim już od 359 euro za osobę.
Z kolei na wczesną w tym roku Wielkanoc przygotowano Wielkanocną Promocję Rodzinna: od 12 marca 2016 roku aż do końca sezonu na dzieciom do lat 15 przysługuje pobyt gratis, jeżeli przynajmniej jedno z rodziców wykupi 6-dniowy karnet narciarski. Ponadto w wielkanocnym koszyku atrakcji jest wiele ciekawych imprez i ofert dla rodzin na całym obszarze Ski amadé.
Przykład: 7 noclegów w apartamencie wakacyjnym wraz z 6-dniowym karnetem narciarskim dla 4 osób (2 dorosłych i 2 dzieci) już od 916 euro.
Weekendowa zniżka dla młodych gości oznacza z kolei, że dzieci (roczniki 2000–2009) i młodzież (roczniki 1997–1999) otrzymują w weekendy rabat do 35% na regularną cenę karnetu. Cena: koszt karnetu dziennego to 16 euro dla dzieci i 26 euro dla młodzieży.
W regionie będzie można także obejrzeć wielkie imprezy sportowe:
Imprezy najwyższej rangi na trasach Ski amadé w styczniu 2016 roku:
9 i 10 stycznia w Gastein zaplanowany jest snowboardowy Puchar Świata FIS
w slalomie równoległym.
12 stycznia we Flachau odbędzie się nocny slalom kobiet w ramach Pucharu
Świata Audi FIS.
26 stycznia Schladming gościć będzie spektakularny „Nightrace” w ramach
Pucharu Świata mężczyzn FIS.
Nowością tego sezonu i przewidywanym przebojem będzie najwyższy targ w Alpach, który będzie ukoronowaniem trwającego od 12 do 19 marca 2016 r. festiwalu narciarstwa i wina (Ski- und Weingenusswoche). Na straganach będzie można zakupić tradycyjne lokalne wyroby – rozmaite gatunki sera, wiejski boczek, salami z dziczyzny, alpejskie herbatki ziołowe, domowy dżem jagodowy, wysokogatunkowe winiaki i wiele innych. Ponadto będzie można degustować specjały takie jak Plattlkrapfen (rodzaj pączków) z kapustą kiszoną czy prawdziwe Kasnocken (kluski zasmażane z serem i cebulą) z regionu Pinzgau. Każdy gość na koniec pobytu będzie miał okazję do zaopatrzenia się w ser z targu na hali Weitmoser Schlossalm, wędzoną rybę zakupioną przy gospodzie Jungerstube i wódkę z szyszek sosny alpejskiej oferowaną przy restauracji Gamskogelhütte.
W tym okresie odbędą się liczne imprezy poświęcone austriackiej kulturze wina i produktom regionalnym. Ich miejscem będą zarówno położone w dolinach hotele, jak i lokale gastronomiczne na terenach narciarskich. Partnerami Ski- und Weingenuss w Ski amadé jest obecnie 20 barów i restauracji. Są one oznakowane plakietką umieszczoną przy wejściu z certyfikatem i wyróżniają się – oczywiście również poza okresem festiwalu – bogatym wyborem austriackich win, wykwintnymi regionalnymi daniami oraz wyjątkową kulturą obsługi. W menu wyszczególniono i opatrzono wyraźnym oznaczeniem geograficznym specjalne dania regionalne. Codziennie w ofercie lokali znajdują się przynajmniej dwa regionalne dania przyrządzone z lokalnych produktów.
POWIĄZANE WPISY
6 lutego 2023
W 2022 Hiszpanię odwiedziło ponad 1,5 mln turystów z Polski
W 2022 padł rekord w liczbie Polaków odwiedzających Hiszpanię, który wyniósł dokładnie 1…
0 Komentarzy2 Minuty
6 lutego 2023
IMTM 2023: spodziewamy się około 20 tys. odwiedzających
W dniach 14-15 lutego 2023 roku odbędą się w Tel Awiwie po raz 29. Międzynarodowe Targi…
0 Komentarzy1 Minuty
2 lutego 2023
POT ogłasza konkurs na nowych dyrektorów ZOPOT w Budapeszcie i Tokio
Polska Organizacja Turystyczna ogłosiła konkurs na stanowisko Dyrektora Zagranicznego…
0 Komentarzy4 Minuty
1 lutego 2023
Cypr – Polacy na 4. miejscu w 2022 roku, wzrost o 132,8 proc. w stosunku do 2019 roku
W 2022 roku Cypr odwiedziło 3 201 080 turystów, o 19,5 proc mniej niż w 2019 roku.…
0 Komentarzy1 Minuty
30 stycznia 2023
Freetour.com i Stasher.com ogłaszają nowe partnerstwo w zakresie przechowywania bagażu
Freetour.com nawiązał współpracę ze Stasher.com, aby zaoferować klientom bezproblemowy…
0 Komentarzy2 Minuty
25 stycznia 2023
Stambuł: prawie 40 mln osób odwiedziło Wielki Bazar
Wielki Bazar lub Kryty Bazar, historyczne centrum handlu i zakupów, po odrestaurowaniu w…
0 Komentarzy2 Minuty
17 stycznia 2023
Runda Pucharu Świata w Snowboardzie odbędzie się w Bansko w Bułgarii
Bansko będzie gospodarzem Pucharu Świata w Snowboardzie, który rozpocznie się 21 i 22…
0 Komentarzy1 Minuty
16 stycznia 2023
Pierwszy multisensoryczny park rozrywki nowej generacji został otwarty w Dubaju
Pierwszy w swoim rodzaju park rozrywki oferuje 12 w pełni interaktywnych stref na…
0 Komentarzy1 Minuty
12 stycznia 2023
Tajlandia wprowadzi nową opłatę turystyczną
Tajlandia już rok temu planowała wprowadzenie nowej opłaty turystycznej w wysokości 300…
0 Komentarzy1 Minuty