Przez Niemcy szlakami szparagów, ogórków i serów

Patrząc na to, co mają do zaoferowania kulinarne szlaki turystyczne w Niemczech, zrozumiałe staje się, że ten rok w promocji tego kraju mija pod hasłem #EnjoyGermanFood. Na szczególną uwagę zasługują trzy propozycje: sery, ogórki oczywiście szparagi. Które możemy nie tylko zajadać, ale też przemierzać kraj ich śladami.
Szlezwik-Holsztyn to nie jest to miejsce dla nietolerujących laktozy. Ten stosunkowo niewielki land, charakteryzujący się równinnym krajobrazem idealnym dla hodowców, produkuje aż 120 gatunków sera. Ponad 30 mleczarni specjalizuje się w wytwórstwie zarówno tradycyjnym, jak i nowoczesnym, ale zawsze różnorodnym. Miłośnicy sera czują się tu jak w raju i mają do dyspozycji aż 500 km okrążającego region szlaku kulinarnego. Przebiega on od Lauenburga, przez Lubekę, Kilonię i Flensburg, zahacza o wyspę Föhr, dalej wybrzeżem Morza Północnego dociera do Łaby i do Hamburga. Zatoczywszy koło, wraca do Lauenburga.
Śladami sera od morza do morza
Po drodze możemy zwiedzać zakłady serowarskie,w których najlepiej wcześniej się umówić, by móc oglądać produkcję (choć nie wszędzie jest to możliwe ze względów higienicznych), degustować i oczywiście kupić lokalne specjały. Serów mamy tutaj ogromny wybór: z koziego, owczego i krowiego mleka, bardziej aromatyczne lub mniej. Wyrób sera w tym regionie podniesiony jest niemalże do rangi sztuki.
Po drodze podziwiamy krajobraz, zdominowany przez farmy, wiatraki, a na wybrzeżu – latarnie morskie. Mijamy wiejskie rezydencje z dawnych lat, dworki, barokowe pałacyki, gotyckie zameczki. I oczywiście miasta, którym warto poświęcić więcej uwagi.
Jednym z nich jest „królowa miast hanzeatyckich”, Lubeka, świadectwo długich lat dobrobytu w tym regionie. Założona w 1143 roku, przez wieki cieszyła się opinią miejsca, gdzie króluje wolność, sprawiedliwość i dobrobyt. Dziś zachwyca średniowiecznymi zabytkami, urokliwą architekturą, otoczoną wodą starówką. Miasto wpisane jest na listę światowego dziedzictwa UNESCO ze względu na wyjątkowo dobrze zachowaną zabudowę gotycką, renesansową, barokową i klasycystyczną.
Kraina lasu i ogórka
Kojarzy je każdy, kto pamięta czasy NRD albo oglądał film „Goodbye Lenin”. Ale szprewaldzkie ogórki to nie tylko flagowy produkt epoki minionej, to do dziś wyjątkowy specjał, którym szczyci się cały region. Ogórki szprewaldzkie to powód sam w sobie, by odwiedzić Niemcy. Tym bardziej, że niektóre tajniki produkcji tego rarytasu można poznać jadąc 260-kilometrowym szlakiem rowerowym.
Aby przejechać cały szlak, potrzebny jest tydzień. W zależności od tempa, można go podzielić na siedem lub osiem etapów. Zorganizowane przez Spreewald Tourism Association pakiety turystyczne zawierają sześć noclegów, transfer bagażu i możliwość wypożyczenia roweru. Szlak wiedzie przez dość płaski teren, nie ma dużo wzniesień do pokonania. Można też przemierzać go na rowerze elektrycznym, po drodze gęsto ustawione są stacje wymiany akumulatorów.
Szlak ogórkowy prowadzi przez wpisany na listę UNESCO Rezerwat Biosfery, sielankowy wiejski krajobraz, brzegami czystych szprewaldzkich rzek i oczywiście wśród pól ogórkowych. Jadąc cieszymy się pięknem przyrody – Szprewald słynie ze swego leśno-polowego krajobrazu, gęsto poprzecinanego rzekami i kanałami. Mimo że zamieszkana przez człowieka, w ogromnej większości kraina ta pozostawiona została w naturalnym kształcie. Jest domem dla licznych i różnorodnych gatunków zwierząt i roślin
Jeśli wiosna, to na szparagi
Choć sezon już dawno się skończył, to miłośnicy tego sezonowego warzywa już niecierpliwie wypatrują końcówki kwietnia. Każdy szanujący się smakosz powinien choć jedną majówkę spędzić w Dolnej Saksonii, gdzie wiosną szparagi znajdzie za każdym zakrętem. Tradycja ich uprawy w tym regionie ma ponad 150 lat, każdego roku co piąty niemiecki szparag pochodzi właśnie stąd. Turystyczny szlak szparagowy ma 750 km i przebiega przez obszary upraw: Burgdorf, Nienburg, Braunschweig i Gifhorn. Po krainie szparaga możemy też jechać szlakiem rowerowym.
Gdy przemierzamy Dolną Saksonię w marcu lub kwietniu, dominującym elementem krajobrazu będą właśnie pola szparagów. Koniec kwietnia to czas rozpoczęcia zbiorów, które trwają do końcówki czerwca. Mamy więc około dwóch miesięcy, by nacieszyć się tym wyjątkowym przysmakiem. I najlepiej spędzić choć część tego czasu na szparagowym szlaku.
O tym, jak przebiega uprawa i zbiory szparagów możemy dowiedzieć się z ekspozycji Dolnosaksońskiego Muzeum Szparagów w Nienburgu. Znajdziemy tutaj dawkę wiedzy o samych szparagach, szereg ciekawostek, a także zabytkowe egzemplarze kombajnów, noży do szparagów i innych urządzeń służących uprawie.
POWIĄZANE WPISY
28 listopada 2025
Gruzja na cztery pory roku
Pani Ambasador Gruzji, JE Diana Zhgenti uświetniła konferencję prasową i warsztaty…
0 Komentarzy2 Minuty
25 listopada 2025
Madera rozwija turystykę kulinarną: plantacje, winnice, warsztaty
Kulinaria stają się jednym z filarów promocji Maderze, a rosnąca liczba inicjatyw…
0 Komentarzy2 Minuty
25 listopada 2025
Ponad 300 tys. biegaczy wzięło udział w Dubai Run 2025
Dubai Run 2025 zgromadził rekordowe 307 tys. uczestników, odnotowując ponad trzykrotny…
0 Komentarzy2 Minuty
24 listopada 2025
Kiwi.com: Po otwarciu Wielkiego Muzeum Egipskiego wzrosło zainteresowanie lotami do Kairu
Otwarcie Wielkiego Muzeum Egipskiego w Kairze wywołało wyraźny wzrost zainteresowania…
0 Komentarzy1 Minuty
20 listopada 2025
Visit Madeira rusza z nową kampanią, która promuje odpowiedzialne podróżowanie
Agencja Visit Madeira rozpoczęła kampanię świadomościową zachęcającą odwiedzających oraz…
0 Komentarzy1 Minuty
19 listopada 2025
Zimowe ośrodki Trentino stawiają na pełną dostępność usług
Region Trentino wzmacnia swoją pozycję jako kierunek przyjazny osobom z…
0 Komentarzy1 Minuty
17 listopada 2025
Dubai Airshow 2025: Emirates prezentują nowe technologie i produkty
Emirates zaprezentują na Dubai Airshow 2025 nowe technologie i rozwiązania, które mają…
0 Komentarzy2 Minuty
14 listopada 2025
World Travel Awards wyróżnia Portugalię jako najlepszy kierunek w Europie
Podczas 32. gali World Travel Awards 2025 w Forte Village Resort na Sardynii Portugalię…
0 Komentarzy1 Minuty
14 listopada 2025
Raport Registradores de España: Polacy wciąż aktywni na rynku nieruchomości w Hiszpanii
Hiszpania pozostaje atrakcyjnym kierunkiem dla zagranicznych inwestorów, w tym Polaków. W…
0 Komentarzy2 Minuty










