Pod Zurychem powstaje Dom Czekolady

W Kilchberg pod Zurychem, tuż obok głównej siedziby największego na świecie producenta wyrobów czekoladowych klasy premium – koncernu Lindt & Sprüngli AG – powstaje „Dom Czekolady Lindt” („Lindt House of Chocolate”). Generalnym wykonawcą jest Priora AG, spółka należąca do Grupy Eiffage.
Priora AG – od marca 2018 roku spółka zależna Eiffage Construction – zakończyła pierwszy etap prac przy budowie wielofunkcyjnego budynku użytkowego, w którym mieścić się będzie nowoczesne centrum muzealno-edukacyjno-badawcze szwajcarskiego producenta czekolady Lindt & Sprüngli AG.
Budynek wznoszony przez Priora AG ma łącznie 5 kondygnacji, w tym dwupoziomowy podziemny parking i 3 kondygnacje nadziemne. Jego wysokość wynosi 20 m, a powierzchnia zabudowy odpowiada w przybliżeniu wielkością boisku piłkarskiemu (93 metry długości i 45 metrów szerokości). Prace wykończeniowe wewnątrz budynku potrwają do końca września 2019 roku. Uroczyste otwarcie ekspozycji zaplanowane jest na 2020 r. Poza samym budynkiem, Priora AG odpowiada również za zagospodarowanie terenu wokół, wraz z wolnym od ruchu samochodowego głównym placem oraz zielenią w otoczeniu siedziby głównej Lindt & Sprüngli AG.
Jedną z głównych atrakcji centrum stanie się najwyższa na świecie fontanna czekolady Lindor, sięgająca 8 metrów, która będzie witała wchodzących do foyer budynku. Konstrukcja fontanny takiej wysokości stanowi istotne wyzwanie techniczno-budowlane.
Poza tym we wnętrzu dla zwiedzających przygotowane zostaną też:
• multimedialna i interaktywna ekspozycja o łącznej powierzchni 1 500 m2 podzielona na 7 obszarów, dzięki której będzie można dowiedzieć się, w jaki sposób uprawiane są kakaowce, z których ziaren pozyskiwane jest jest kakao, jak powstała pierwsza tabliczka czekolady, jak wygląda obecnie proces produkcji, jaki był i jest obecnie udział Szwajcarii w światowym przemyśle produkcji czekolady, a także będzie można spróbować różnych jej rodzajów;
• nowocześnie urządzona manufaktura czekolady, w której organizowane będą szkolenia na temat produkcji czekolady, z możliwością późniejszej degustacji w specjalnej sali bankietowej;
• elegancka pijalnia czekolady z miejscami do siedzenia wewnątrz i na zewnątrz budynku;
• największy na świecie sklep firmowy czekolady Lindt o powierzchni 500 m2;
• sala wykładowo-projekcyjna na 100 osób; oraz
• centrum naukowo-badawcze, w którym prowadzone będą prace rozwojowe i szkolenia we współpracy ze specjalistycznymi jednostkami, kształcącymi przyszłe pokolenia szwajcarskich czekoladników (chocolatiers).
„Dom Czekolady Lindt” powstaje w niewielkiej miejscowości Kilchberg położonej nad brzegiem Jezioro Zuryskiego, w odległości zaledwie 6 km na południe od Zurychu (w północnej, niemieckojęzycznej części Szwajcarii). Inwestorem jest Fundacja „Lindt Chocolate Competence”.
Łączny koszt inwestycji sięgnie 82 mln euro.
Projekt architektoniczny „Domu Czekolady Lindt” powstał w pracowni Christ & Gantenbein z Bazylei. Zgodnie z zamysłem architektów, nowoczesna fasada budynku – do wzniesienia której wykorzystano 170 000 czerwonych i 50 000 białych cegieł (kolory flagi narodowej Szwajcarii) – będzie stanowiła kontrapunkt do historycznej fasady starej fabryki, a równocześnie doskonale wpisze się w istniejące otoczenie.
Ze względu na bliskość Zurychu i dobre połączenie komunikacyjne z miastem, „Dom Czekolady Lindt” ma stać się jedną z głównych atrakcji turystycznych okolicy – celem wycieczek dla turystów, rodzin i wielbicieli czekolady ze Szwajcarii oraz z całego świata.
Centrum położone jest przy Placu Czekolady 1, pod słynnym adresem Schokoladeplatz 1, tuż obok historycznego budynku fabryki, który wzniesiony został przez Rudolfa Sprüngli-Schifferli: syna założyciela pierwszej w Zurychu pijalni czekolady marki „Sprüngli i Synowie” w 1899 roku. W tym samym czasie odkupił on od spadkobierców słynną fabrykę Rudolpha Lindta w Bernie – wynalazcy rewolucyjnej technologii produkcji chocolat fondant, czyli pierwszej na świecie rozpuszczalnej czekolady, uzyskiwanej w tzw. procesie konszowania, czyli emulgacji i uszlachetniania smaku czekolady w ściśle kontrolowanej temperaturze. Był to początek spółki, a później koncernu Lindt & Sprüngli AG. Główna siedziba koncernu mieści się obecnie po sąsiedzku, pod tym samym adresem.
POWIĄZANE WPISY
17 kwietnia 2025
Arabia Saudyjska: Tajemnice piasków pustyni
Arabia Saudyjska to wciąż kraj nieco tajemniczy. W gorących piaskach pustyni kryją się…
0 Komentarzy4 Minuty
16 kwietnia 2025
Sardynia z Itaką
Itaka jako pierwszy polski touroperator rozpoczęła loty czarterowe na Sardynię już w 2008…
0 Komentarzy10 Minuty
16 kwietnia 2025
Nowe połączenia autobusowe z lotniska w Bolonii do Rawenny, Milano Marittima i Cervii
14 kwietnia 2025 roku uruchomione zostały nowe połączenia autobusowe z lotniska w Bolonii…
0 Komentarzy1 Minuty
16 kwietnia 2025
Rozkład lotów w sezonie letnim 2025: Chorwacja połączona z 122 zagranicznymi miastami
Z danych chorwackich portów lotniczych wynika, że w nadchodzącym sezonie letnim Chorwacja…
0 Komentarzy3 Minuty
16 kwietnia 2025
Drezno i Kraina Łaby podsumowały rekordowy rok 2024. Polska na czele zagranicznych rynków
Z wynikiem 117 tys. noclegów Polska po raz drugi z rzędu została największym zagranicznym…
0 Komentarzy4 Minuty
14 kwietnia 2025
Wieczór filmowy z Visit Trentino
Dnia 7 kwietnia br. odbyło się spotkanie prasowe organizowane przez Visit Trentino we…
0 Komentarzy2 Minuty
10 kwietnia 2025
Jubileusz 50-lecia Niemieckiego Szlaku Baśni.
Na konferencji prasowej w Warszawie Niemiecka Centrala Turystyki (DZT) przedstawiła…
0 Komentarzy3 Minuty
5 kwietnia 2025
Rekordowa liczba Polaków na Słowacji
Rekordowa liczba naszych rodaków odwiedziła Słowację w ubiegłym roku. Na najbliższy sezon…
0 Komentarzy3 Minuty
2 kwietnia 2025
Od muzyki po turystykę, czyli fenomen K-popu i K-dram
Koreańska popkultura od lat zdobywa coraz większą popularność na całym świecie. Jej…
0 Komentarzy3 Minuty