Pod Zurychem powstaje Dom Czekolady

W Kilchberg pod Zurychem, tuż obok głównej siedziby największego na świecie producenta wyrobów czekoladowych klasy premium – koncernu Lindt & Sprüngli AG – powstaje „Dom Czekolady Lindt” („Lindt House of Chocolate”). Generalnym wykonawcą jest Priora AG, spółka należąca do Grupy Eiffage.
Priora AG – od marca 2018 roku spółka zależna Eiffage Construction – zakończyła pierwszy etap prac przy budowie wielofunkcyjnego budynku użytkowego, w którym mieścić się będzie nowoczesne centrum muzealno-edukacyjno-badawcze szwajcarskiego producenta czekolady Lindt & Sprüngli AG.
Budynek wznoszony przez Priora AG ma łącznie 5 kondygnacji, w tym dwupoziomowy podziemny parking i 3 kondygnacje nadziemne. Jego wysokość wynosi 20 m, a powierzchnia zabudowy odpowiada w przybliżeniu wielkością boisku piłkarskiemu (93 metry długości i 45 metrów szerokości). Prace wykończeniowe wewnątrz budynku potrwają do końca września 2019 roku. Uroczyste otwarcie ekspozycji zaplanowane jest na 2020 r. Poza samym budynkiem, Priora AG odpowiada również za zagospodarowanie terenu wokół, wraz z wolnym od ruchu samochodowego głównym placem oraz zielenią w otoczeniu siedziby głównej Lindt & Sprüngli AG.
Jedną z głównych atrakcji centrum stanie się najwyższa na świecie fontanna czekolady Lindor, sięgająca 8 metrów, która będzie witała wchodzących do foyer budynku. Konstrukcja fontanny takiej wysokości stanowi istotne wyzwanie techniczno-budowlane.
Poza tym we wnętrzu dla zwiedzających przygotowane zostaną też:
• multimedialna i interaktywna ekspozycja o łącznej powierzchni 1 500 m2 podzielona na 7 obszarów, dzięki której będzie można dowiedzieć się, w jaki sposób uprawiane są kakaowce, z których ziaren pozyskiwane jest jest kakao, jak powstała pierwsza tabliczka czekolady, jak wygląda obecnie proces produkcji, jaki był i jest obecnie udział Szwajcarii w światowym przemyśle produkcji czekolady, a także będzie można spróbować różnych jej rodzajów;
• nowocześnie urządzona manufaktura czekolady, w której organizowane będą szkolenia na temat produkcji czekolady, z możliwością późniejszej degustacji w specjalnej sali bankietowej;
• elegancka pijalnia czekolady z miejscami do siedzenia wewnątrz i na zewnątrz budynku;
• największy na świecie sklep firmowy czekolady Lindt o powierzchni 500 m2;
• sala wykładowo-projekcyjna na 100 osób; oraz
• centrum naukowo-badawcze, w którym prowadzone będą prace rozwojowe i szkolenia we współpracy ze specjalistycznymi jednostkami, kształcącymi przyszłe pokolenia szwajcarskich czekoladników (chocolatiers).
„Dom Czekolady Lindt” powstaje w niewielkiej miejscowości Kilchberg położonej nad brzegiem Jezioro Zuryskiego, w odległości zaledwie 6 km na południe od Zurychu (w północnej, niemieckojęzycznej części Szwajcarii). Inwestorem jest Fundacja „Lindt Chocolate Competence”.
Łączny koszt inwestycji sięgnie 82 mln euro.
Projekt architektoniczny „Domu Czekolady Lindt” powstał w pracowni Christ & Gantenbein z Bazylei. Zgodnie z zamysłem architektów, nowoczesna fasada budynku – do wzniesienia której wykorzystano 170 000 czerwonych i 50 000 białych cegieł (kolory flagi narodowej Szwajcarii) – będzie stanowiła kontrapunkt do historycznej fasady starej fabryki, a równocześnie doskonale wpisze się w istniejące otoczenie.
Ze względu na bliskość Zurychu i dobre połączenie komunikacyjne z miastem, „Dom Czekolady Lindt” ma stać się jedną z głównych atrakcji turystycznych okolicy – celem wycieczek dla turystów, rodzin i wielbicieli czekolady ze Szwajcarii oraz z całego świata.
Centrum położone jest przy Placu Czekolady 1, pod słynnym adresem Schokoladeplatz 1, tuż obok historycznego budynku fabryki, który wzniesiony został przez Rudolfa Sprüngli-Schifferli: syna założyciela pierwszej w Zurychu pijalni czekolady marki „Sprüngli i Synowie” w 1899 roku. W tym samym czasie odkupił on od spadkobierców słynną fabrykę Rudolpha Lindta w Bernie – wynalazcy rewolucyjnej technologii produkcji chocolat fondant, czyli pierwszej na świecie rozpuszczalnej czekolady, uzyskiwanej w tzw. procesie konszowania, czyli emulgacji i uszlachetniania smaku czekolady w ściśle kontrolowanej temperaturze. Był to początek spółki, a później koncernu Lindt & Sprüngli AG. Główna siedziba koncernu mieści się obecnie po sąsiedzku, pod tym samym adresem.
POWIĄZANE WPISY
6 grudnia 2023
Bachledka otwiera sezon narciarski
Bachledka to kolejny ośrodek narciarski, który przyspiesza otwarcie sezonu. Można…
0 Komentarzy1 Minuty
5 grudnia 2023
Sezon narciarski na Chopoku otwarty. „Od dekad nie było o tej porze roku tyle śniegu”
Słowacka spółka Tatry Mountain Resorts oficjalnie zainaugurowała sezon zimowy w Jasnej,…
0 Komentarzy5 Minuty
29 listopada 2023
Rainbow: zimą ciepłe kraje odwiedzi blisko 180 tys. turystów
W Rainbow zakończyły się pierwsze loty do wszystkich egzotycznych miejsc na zimę 2023/24.…
0 Komentarzy2 Minuty
27 listopada 2023
Atrakcyjna Mołdawia na wyciągnięcie ręki
Mołdawia jest jednym z nielicznych miejsc w Europie, które nadal pozostawia wiele do…
0 Komentarzy6 Minuty
25 listopada 2023
Prawie 80 mln euro inwestycji w ośrodki narciarskie Słowenii
76,5 mln euro przeznaczono na poprawę infrastruktury i rozszerzenie całorocznej oferty…
0 Komentarzy2 Minuty
20 listopada 2023
W Trentino zaczął się sezon narciarski. Ubiegłej zimy największym rynkiem była Polska
W ubiegły weekend rozpoczął się sezon narciarski w Trentino. Czy w tym roku Polacy także…
0 Komentarzy4 Minuty
17 listopada 2023
Kiwi.com: tej zimy podróżnicy z Polski stawiają na Tajlandię i Indie
Mimo pory deszczowej, Azja jest dostępna praktycznie przez cały rok. Jednak wielu…
0 Komentarzy1 Minuty
17 listopada 2023
Westminster Abbey głównym motywem Tatrzańskiej Świątyni Lodowej na Hrebienku
Najpopularniejsza zimowa atrakcja Tatr Wysokich – Tatrzańska Świątynia Lodowa – otwiera…
0 Komentarzy5 Minuty
14 listopada 2023
Saksonia – kraj na miarę światową
Od lat Saksonia jest uważana za jeden z najciekawszych w Europie kierunków podróży…
0 Komentarzy5 Minuty