Oficjalna premiera pierwszego przewodnika Michelin po Dubaju

We wtorek 21 czerwca 2022 roku odbyła się oficjalna premiera pierwszego Przewodnika Michelin po Dubaju. Znalazło się w nim 69 restauracji prezentujących kuchnię 21 krajów. 14 restauracji otrzymało nagrodę Bib Gourmand, a dziewięć zostało odznaczonych jedną gwiazdką Michelin oraz dwie restauracje otrzymały po dwie gwiazdki.
Dubaj jest najnowszą pozycją w przewodniku, obok 35 innych kulinarnych destynacji z całego świata: w Ameryce Północnej, Ameryce Południowej, Azji i Pacyfiku oraz Europie. W emiracie znajdują się setki restauracji serwujących dania różnych kuchni – od wykwintnych potraw po uliczne przekąski, prowadzonych przez utalentowanych międzynarodowych i emirackich szefów kuchni. Przewodnik Michelin po Dubaju to nowe spojrzenie na różnorodną i kreatywną ofertę kulinarną miasta, która czerpie zarówno z tradycyjnej kuchni emirackiej, jak i oferty kulinarnej ponad 200 narodowości mieszkających w mieście.
W 2021 roku w Dubaju zanocowało 7,28 miliona międzynarodowych turystów (wzrost o 32 proc. r/r), co pokazuje odradzanie się sektora turystycznego w mieście. Turystyka kulinarna, czyli podróżowanie w celu poznania kultury i dziedzictwa kulinarnego, stale zyskuje na popularności. Tegoroczne wydanie dubajskiej edycji przewodnika Michelin tylko wzmocni pozycję miasta, jako kierunku idealnego dla miłośników lokalnych smaków.
„Premiera przewodnika była kamieniem milowym dla Dubaju. 69 restauracji wymienionych w Przewodniku Michelin, w tym wiele odznaczonych gwiazdką Michelin, świadczy o kulinarnej doskonałości Dubaju. Chciałbym również zwrócić uwagę na bardzo interesujący wybór 14 restauracji Bib Gourmand, w których nasi goście mogąc ieszyć się pysznym jedzeniem w przystępnej cenie. Dla Dubaju pojawienie się w przewodniku Michelin oraz na liście najpopularniejszych kierunków podróżniczych na świecie w rankingu Tripadvisor Travellers’ Choice Awards 2022 oznaczają wzmocnienie pozycji miasta jako globalnego ośrodka gastronomicznego” – skomentował Issam Kazim, dyrektor generalny dubajskiego departamenu turystyki, marketingu i handlu.
„Pragnę pogratulować szefom kuchni, którzy prezentują lokalną kuchnię i jej różnorodność oraz tym, którzy wybrali Dubaj, aby stworzyć tu własne, oryginalne koncepcje. Cieszymy się, że dołączyliśmy do grona miejsc wyróżnionych w Przewodniku Michelin i zachęcamy naszych gości oraz przyszłych podróżników do rozpoczęcia rezerwacji” – dodał.
Wybór restauracji zostanie dokonany zgodnie ze sprawdzoną i dotychczas wykorzystywaną przez ekspertów przewodnika Michelin metodologią. Wykorzystuje ona pięć uniwersalnych kryteriów: jakość wykorzystywanych składników, kunszt kulinarny, harmonia smaków, osobowość szefa kuchni oraz spójności pozycji w menu. Te same warunki stosowane są wobec wszystkich wybranych obiektów w przewodniku, umożliwiając miłośnikom dobrej kuchni dokonanie świadomego wyboru.
„Publikacja pierwszej edycji dubajskiego przewodnika Michelin to historyczny moment. To, co wyróżnia kulinarny krajobraz Dubaju, to prezentacja ponad 200 narodowości, które zamieszkują miasto, tworząc niesamowity kalejdoskop. Wszystkie restauracje w tym dynamicznym mieście mają jedną wspólną cechę – są pełne pasji i entuzjazmu. Dubaj jest dziś uznawany za inspirującą destynację gastronomiczną i nie mamy wątpliwości, że smakosze z całego świata dadzą sięponieśćjego wyjątkowej energii” – powiedział Gwendal Poullennec, międzynarodowy dyrektor przewodnika Michelin.
Przewodnik Michelin stosuje renomowane oznaczenia w postaci słynnej gwiazdki Michelin. Jedna Gwiazdka jest oznacza, że dana restauracja jest godna uwagi, dwie są informacją, że ocenioną restaurację zdecydowanie warto odwiedzić, a trzy, że koniecznie trzeba spróbować potraw serwowanych w lokalu.
Lista wszystkich najlepszych punktów kulinarnych wpisanych do dubajskiej edycji przewodnika MICHELIN jest dostępna online, gdzie można wyszukiwać restauracje według lokalizacji, rodzaju kuchni oraz wyjątkowych usług i udogodnień.
POWIĄZANE WPISY
12 grudnia 2025
Polacy wskazali najlepsze ośrodki narciarskie w kraju. Za nami pierwsza edycja rankingu Triverna.pl
Zimowy sezon w Polsce dopiero się rozpoczyna, a krajowe stoki już przyciągają narciarzy i…
0 Komentarzy2 Minuty
11 grudnia 2025
POWER podsumowuje branżę MICE w 2025: relacje ważniejsze niż efekty specjalne
Agencja POWER podsumowała działalność w mijającym roku i przedstawiła prognozy na 2026.…
0 Komentarzy2 Minuty
11 grudnia 2025
Turystyka dostępna dla wszystkich. Akademia Kompetencji TOO zapowiada cykl bezpłatnych szkoleń
Rosnąca liczba podróżnych o zróżnicowanych potrzebach oraz obowiązujące przepisy…
0 Komentarzy2 Minuty
9 grudnia 2025
Spektakularna metamorfoza Urlop.pl: świeży wygląd, spójna komunikacja i nowoczesność
Podczas Konferencji & Gali Urlop.pl 2025, która odbyła się 3 grudnia, jedna z…
0 Komentarzy10 Minuty
8 grudnia 2025
Nowa kolejka w słowackich Tatrach Wysokich
W ośrodku narciarskim Štrbské Pleso zaprezentowano najnowocześniejszą kolejkę linową na…
0 Komentarzy2 Minuty
8 grudnia 2025
Travelplanet: Coraz więcej Polaków wybiera egzotykę w sezonie zimowym
Z danych Travelplanet.pl wynika, że coraz więcej Polaków planuje wyjazdy do egzotycznych…
0 Komentarzy2 Minuty
8 grudnia 2025
Ceny wyjazdów na sierpień 2026 poszły w górę. Największe wzrosty na Teneryfie, Malcie i Krecie
W minionym tygodniu średnia cena wycieczek z wylotami pomiędzy 3 sierpnia a 9 sierpnia…
0 Komentarzy3 Minuty
5 grudnia 2025
Triverna.pl: Rekordowy grudzień w hotelach. Najwyższe ceny w górach
Z danych portalu Triverna.pl wynika, że grudzień w polskich hotelach zapowiada się…
0 Komentarzy3 Minuty
5 grudnia 2025
Profitroom: Podlaskie hotele odnotowują 50,4 proc. wzrost rezerwacji. Na wynik wpływa Podlaski Bon Turystyczny
Według danych Profitroom liczba rezerwacji hotelowych w województwie podlaskim w okresie…
0 Komentarzy3 Minuty










