O tym, jak doświadczenia kulinarne wzmacniają turystykę, porozmawiamy na Forum Promocji Turystycznej

Kulinaria stają się jednym z najważniejszych czynników decydujących o wyborze kierunku wyjazdów. Smaki lokalnych produktów, opowieści o dawnych recepturach i spotkania przy wspólnym stole kształtują nową jakość podróżowania. O tym, jak gastronomia wpływa na rozwój turystyki i budowanie marki miejsc, będą rozmawiać eksperci podczas XVII Forum Promocji Turystycznej, które odbędzie się 13 października 2025 roku w Małopolskim Centrum Nauki Cogiteon.

W centrum uwagi znajdzie się rozmowa z ekspertami zatytułowana: „Gastronomia jako element strategii turystycznej – storytellingi, eventy, marka miejsca”. Wezmą w niej udział znani specjaliści z branży turystycznej:

  • Jan Mazurczak, prezes zarządu Poznańskiej Lokalnej Organizacji Turystycznej,
  • Alfred Wagner, zastępca dyrektora Wydziału Promocji Miasta i Turystyki Urzędu Miejskiego Wrocławia, członek zarządu Dolnośląskiej Organizacji Turystycznej,
  • Piotr Polanek, dyrektor Departamentu Turystyki Urzędu Marszałkowskiego Województwa Małopolskiego,
  • Izabela Stelmańska, zastępca dyrektora Departamentu Kultury, Promocji i Turystyki w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Mazowieckiego,
  • Maciej Dobrzyniecki, prezydent i założyciel Akademii Gastronomicznej w Polsce

Kultura i turystyka przy wspólnym stole

Oferta dla miłośników kulinariów w Polsce jest dziś niezwykle zróżnicowana i z roku na rok coraz bogatsza. Smaki regionalnych produktów i współczesne interpretacje tradycyjnych potraw przyciągają coraz szersze grono podróżnych. Perspektywy dla rozwoju turystyki kulinarnej w naszym kraju są obiecujące – zarówno w kontekście podróży krajowych, jak i przyciągania zagranicznych gości. Wyzwaniem pozostaje jednak stworzenie takiej propozycji, która nie tylko zachwyci kulinariami, ale też opowie historię miejsca, wzmacniając jego markę.

O tym, jak wykorzystać bogactwo polskiego dziedzictwa kulinarnego w budowaniu atrakcyjnego obrazu regionów oraz jak przy pomocy smaków i kulinarnych doświadczeń skutecznie promować Polskę, opowiedzą eksperci podczas XVII Forum Promocji Turystycznej, 13 października w Małopolskim Centrum Nauki Cogiteon.

Współorganizatorem wydarzenia jest Województwo Małopolskie. Szczegółowe informacje oraz program wydarzenia dostępne są na stronie: forumpromocjiturystycznej.pl. Forum Promocji Turystycznej to doskonała okazja do zdobycia wiedzy, nawiązania nowych relacji biznesowych i wymiany doświadczeń z ekspertami. Zachęcamy do rejestracji i udziału w wydarzeniu.