Norda promuje się rybą i winem

Kaszuby Północne – w języku kaszubskim Norda – to jeden z najciekawszych regionów turystycznych w Polsce. Dębki, Jurata, Chałupy, Łeba – te miejscowości każdemu kojarzą się z urokliwymi bałtyckimi plażami i drobniutkim piaskiem, o niepowtarzalnym złocistym odcieniu. Z kolei Zatoka Pucka roi się od żagli, desek i łódek. I nic dziwnego, bo jest jednym z najlepszych miejsc w Polsce do uprawiania windsurfingu i kitesurfingu.
Wybrzeże Bałtyku to nie jedyny atut turystyczny Kaszub Północnych – wielowiekowe dziedzictwo kulturalne, wspaniała choć powikłana historia i unikalna przyroda, przyciągają coraz większe rzesze turystów z kraju i zagranicy.
No i wreszcie kaszubska kuchnia, słynąca z prostoty, ale przy tym wyrafinowanych smaków.
Promocją tego regionu od lat zajmuje się Stowarzyszenie Turystyczne „Kaszuby Północne” Lokalna Organizacja Turystyczna – jeden z najstarszych i najbardziej aktywnych LOT-ów w Polsce. Powstało ono na przełomie lat 2003/2004 z przekształcenia wcześniej działającego Stowarzyszenia Rozwoju Północnych Kaszub “Norda” w Pucku. Niemal od początku prezesem Stowarzyszenia jest Marta Balicka z Jastarni, która wraz z dyrektorem biura LOT Barbarą Mudlaff stworzyły zgrany tandem, cieszący się wśród przedsiębiorców i samorządowców Północnych Kaszub uznaniem i szacunkiem.
Z inicjatywy Powiatu Puckiego i LOT-u “Kaszuby Północne” we wrześniowy weekend odbył się kolejny już II Festiwal Ryby i Wina w Mechelinkach.
To było prawdziwe święto regionalnych produktów, wśród których królowały lokalne morskie produkty, podawane w parze z dobrze dobranym winem. Program festiwalu, poza nieodłączną degustacją, pozwolił z bliska zobaczyć pracę mechelińskich rybaków. Uczestnicy wydarzenia z radością powitali wracający z morza kuter z pełną siecią bałtyckich fląder.
Impreza była okazją do promocji 23 zarejestrowanych na terenie Powiatu Puckiego produktów tradycyjnych – w tym m.in. dań z ryb morskich, a także promocji win mozelskich przywiezionych przez partnerów z powiatu Trier-Saarburg. Gośćmi byli także przedstawiciele samorządów litewskiego Skuodas oraz Gliwic, a także delegacja z niemieckiego Calw.
Sobota była dniem branżowym, w trakcie którego nie zabrakło pokazów kulinarnych w wykonaniu mistrzów kuchni: Krzysztofa Szulborskiego oraz Andrzeja Ławniczaka. Odbyła się degustacja win mozelskich oraz potraw przygotowanych przez uczniów szkół gastronomicznych z Powiatu Puckiego, a także tradycyjna ceremonia „odbijanie beczki matjasa”.
Drugi dzień Festiwalu Ryby i Wina był otwartych dla wszystkich zainteresowanych. Rozpoczął się na molo w Mechelinkach od prezentacji połowu ryb przez naszych rybaków. Następnie swoje umiejętności zaprezentowali wspomniani już mistrzowie kulinarni oraz uczniowie, którzy szkolą się na przyszłych szefów kuchni. Tego dnia wszyscy goście mogli posmakować win niemieckich oraz win rodzimej produkcji. Były też: pokaz wędzenia, stoiska z serami, miodami, chlebem i rękodzieło prezentowane przez wystawców polskich, czeskich i niemieckich. O stronę muzyczną drugiego dnia festiwalu zadbał zespół Deadly Plants.
{gallery}9186{/gallery}
POWIĄZANE WPISY
6 grudnia 2023
Szczyrk Mountain Resort otwiera sezon narciarski w piątek 8 grudnia
Szczyrk Mountain Resort zapowiada otwarcie sezonu narciarskiego w ten piątek, 8 grudnia.…
0 Komentarzy1 Minuty
5 grudnia 2023
Warszawska branża turystyczna solidarna z gdańską inicjatywą „Biskupia 33”
Członkowie Warszawskiej Organizacji Turystycznej wsparli projekt ,,Biskupia 33”. W dniach…
0 Komentarzy4 Minuty
4 grudnia 2023
Wakacje Marzeń 2023: spokojny wypoczynek dla 103 dzieci z domów dziecka
People for People i Turystyczna Organizacja Otwarta podsumowała akcję Wakacje Marzeń…
0 Komentarzy1 Minuty
1 grudnia 2023
Podczas Gali Waszej Turystyki zbierzemy środki na Dom Dziecka w Falbogach. Przyłącz się do aukcji charytatywnej
Podczas trzeciej edycji Gali Waszej Turystyki, która odbędzie się 12 stycznia 2024 roku…
0 Komentarzy1 Minuty
30 listopada 2023
Rozpoczęcie sezonu na Czarnej Górze. GrapaSki zaprasza na nowości na stokach
W stacji narciarskiej z podhalańskiej Czarnej Góry oprócz pierwszych szusów miłośnicy…
0 Komentarzy3 Minuty
29 listopada 2023
Fundacja Argan zachęca do odkrywania kultury Maroka
Nowo powstała Polsko-Marokańska Fundacja Argan, ma na celu promocję marokańskiej kultury…
0 Komentarzy2 Minuty
27 listopada 2023
Analiza Kiwi.com: Polscy turyści preferują wyjazdy latem i jesienią
Kiwi.com, firma travel-tech oraz wyszukiwarka tanich lotów, wzięła pod lupę sezonowość w…
0 Komentarzy3 Minuty
24 listopada 2023
Firmy nie rezygnują z podróży, lecz zmieniają sposób ich organizacji
Według raportu „2023 Business Travel Index Outlook” opracowanego przez Global Business…
0 Komentarzy2 Minuty
23 listopada 2023
Targi IBTM World 2023 od 28 listopada w Barcelonie
W 2023 roku Polska organizacja Turystyczna odnotowała rekordową liczbę 26 zgłoszeń do…
0 Komentarzy2 Minuty