Norda promuje się rybą i winem

Kaszuby Północne – w języku kaszubskim Norda – to jeden z najciekawszych regionów turystycznych w Polsce. Dębki, Jurata, Chałupy, Łeba – te miejscowości każdemu kojarzą się z urokliwymi bałtyckimi plażami i drobniutkim piaskiem, o niepowtarzalnym złocistym odcieniu. Z kolei Zatoka Pucka roi się od żagli, desek i łódek. I nic dziwnego, bo jest jednym z najlepszych miejsc w Polsce do uprawiania windsurfingu i kitesurfingu.
Wybrzeże Bałtyku to nie jedyny atut turystyczny Kaszub Północnych – wielowiekowe dziedzictwo kulturalne, wspaniała choć powikłana historia i unikalna przyroda, przyciągają coraz większe rzesze turystów z kraju i zagranicy.
No i wreszcie kaszubska kuchnia, słynąca z prostoty, ale przy tym wyrafinowanych smaków.
Promocją tego regionu od lat zajmuje się Stowarzyszenie Turystyczne „Kaszuby Północne” Lokalna Organizacja Turystyczna – jeden z najstarszych i najbardziej aktywnych LOT-ów w Polsce. Powstało ono na przełomie lat 2003/2004 z przekształcenia wcześniej działającego Stowarzyszenia Rozwoju Północnych Kaszub “Norda” w Pucku. Niemal od początku prezesem Stowarzyszenia jest Marta Balicka z Jastarni, która wraz z dyrektorem biura LOT Barbarą Mudlaff stworzyły zgrany tandem, cieszący się wśród przedsiębiorców i samorządowców Północnych Kaszub uznaniem i szacunkiem.
Z inicjatywy Powiatu Puckiego i LOT-u “Kaszuby Północne” we wrześniowy weekend odbył się kolejny już II Festiwal Ryby i Wina w Mechelinkach.
To było prawdziwe święto regionalnych produktów, wśród których królowały lokalne morskie produkty, podawane w parze z dobrze dobranym winem. Program festiwalu, poza nieodłączną degustacją, pozwolił z bliska zobaczyć pracę mechelińskich rybaków. Uczestnicy wydarzenia z radością powitali wracający z morza kuter z pełną siecią bałtyckich fląder.
Impreza była okazją do promocji 23 zarejestrowanych na terenie Powiatu Puckiego produktów tradycyjnych – w tym m.in. dań z ryb morskich, a także promocji win mozelskich przywiezionych przez partnerów z powiatu Trier-Saarburg. Gośćmi byli także przedstawiciele samorządów litewskiego Skuodas oraz Gliwic, a także delegacja z niemieckiego Calw.
Sobota była dniem branżowym, w trakcie którego nie zabrakło pokazów kulinarnych w wykonaniu mistrzów kuchni: Krzysztofa Szulborskiego oraz Andrzeja Ławniczaka. Odbyła się degustacja win mozelskich oraz potraw przygotowanych przez uczniów szkół gastronomicznych z Powiatu Puckiego, a także tradycyjna ceremonia „odbijanie beczki matjasa”.
Drugi dzień Festiwalu Ryby i Wina był otwartych dla wszystkich zainteresowanych. Rozpoczął się na molo w Mechelinkach od prezentacji połowu ryb przez naszych rybaków. Następnie swoje umiejętności zaprezentowali wspomniani już mistrzowie kulinarni oraz uczniowie, którzy szkolą się na przyszłych szefów kuchni. Tego dnia wszyscy goście mogli posmakować win niemieckich oraz win rodzimej produkcji. Były też: pokaz wędzenia, stoiska z serami, miodami, chlebem i rękodzieło prezentowane przez wystawców polskich, czeskich i niemieckich. O stronę muzyczną drugiego dnia festiwalu zadbał zespół Deadly Plants.
{gallery}9186{/gallery}
POWIĄZANE WPISY
17 marca 2023
Pierwsza na świecie makieta z prawdziwym deszczem w Kolejkowie
Wystawę co dziewięć minut rozświetlają błyskawice, a na mieszkańców makiety spada ulewa.…
0 Komentarzy2 Minuty
16 marca 2023
MROT: dofinansujemy projekty naszych członków. Powstaje Laboratorium Inicjatyw Turystycznych
Mazowiecka Regionalna Organizacja Turystyczna chcąc rozwijać produkty turystyczne na…
0 Komentarzy4 Minuty
14 marca 2023
MROT: 16 marca premiera nowego projektu. Wesprze rozwój produktów i marek turystycznych w regionie
Mazowiecka Regionalna Organizacja Turystyczna chcąc wesprzeć branżę turystyczną…
0 Komentarzy1 Minuty
13 marca 2023
Touroperatorzy na fali po kryzysie? Debata na Forum Promocji Turystycznej we Wrocławiu
Wyjście na prostą po kryzysie czy niepewne jutro – co czeka polskich touroperatorów? To…
0 Komentarzy2 Minuty
9 marca 2023
Na MTT Wrocław wręczono Kryształy Turystyki
Międzynarodowe Targi Turystyki i czasu wolnego przyciągają coraz więcej odwiedzających i…
0 Komentarzy1 Minuty
8 marca 2023
Przyszłość wycieczkowców tematem Pojedynku Ekspertów na Forum Promocji Turystycznej
Przyszłość statków wycieczkowych będzie jednym z ważnych tematów poruszonych w trakcie…
0 Komentarzy2 Minuty
8 marca 2023
Dolny Śląsk: 2 mln zł na rozwój infrastruktury nad Odrą
Powołany przez Sejmik Dolnośląski Fundusz Odrzański 2023 wesprze dolnośląskie gminy w…
0 Komentarzy4 Minuty
8 marca 2023
Itaka świętuje karnawał w Las Palmas na Gran Canarii
Karnawał na Gran Canarii jest uznawany za wydarzenie roku, a Wielka Parada w Las Palmas…
0 Komentarzy1 Minuty
7 marca 2023
Workshop ALLinTOO: stawiamy na jakość, a nie na ilość
III międzynarodowy workshop turystyczny ALLinTOO zorganizowany wspólnie przez Magazyn…
0 Komentarzy4 Minuty