Norda promuje się rybą i winem
Kaszuby Północne – w języku kaszubskim Norda – to jeden z najciekawszych regionów turystycznych w Polsce. Dębki, Jurata, Chałupy, Łeba – te miejscowości każdemu kojarzą się z urokliwymi bałtyckimi plażami i drobniutkim piaskiem, o niepowtarzalnym złocistym odcieniu. Z kolei Zatoka Pucka roi się od żagli, desek i łódek. I nic dziwnego, bo jest jednym z najlepszych miejsc w Polsce do uprawiania windsurfingu i kitesurfingu.
Wybrzeże Bałtyku to nie jedyny atut turystyczny Kaszub Północnych – wielowiekowe dziedzictwo kulturalne, wspaniała choć powikłana historia i unikalna przyroda, przyciągają coraz większe rzesze turystów z kraju i zagranicy.
No i wreszcie kaszubska kuchnia, słynąca z prostoty, ale przy tym wyrafinowanych smaków.
Promocją tego regionu od lat zajmuje się Stowarzyszenie Turystyczne „Kaszuby Północne” Lokalna Organizacja Turystyczna – jeden z najstarszych i najbardziej aktywnych LOT-ów w Polsce. Powstało ono na przełomie lat 2003/2004 z przekształcenia wcześniej działającego Stowarzyszenia Rozwoju Północnych Kaszub “Norda” w Pucku. Niemal od początku prezesem Stowarzyszenia jest Marta Balicka z Jastarni, która wraz z dyrektorem biura LOT Barbarą Mudlaff stworzyły zgrany tandem, cieszący się wśród przedsiębiorców i samorządowców Północnych Kaszub uznaniem i szacunkiem.
Z inicjatywy Powiatu Puckiego i LOT-u “Kaszuby Północne” we wrześniowy weekend odbył się kolejny już II Festiwal Ryby i Wina w Mechelinkach.
To było prawdziwe święto regionalnych produktów, wśród których królowały lokalne morskie produkty, podawane w parze z dobrze dobranym winem. Program festiwalu, poza nieodłączną degustacją, pozwolił z bliska zobaczyć pracę mechelińskich rybaków. Uczestnicy wydarzenia z radością powitali wracający z morza kuter z pełną siecią bałtyckich fląder.
Impreza była okazją do promocji 23 zarejestrowanych na terenie Powiatu Puckiego produktów tradycyjnych – w tym m.in. dań z ryb morskich, a także promocji win mozelskich przywiezionych przez partnerów z powiatu Trier-Saarburg. Gośćmi byli także przedstawiciele samorządów litewskiego Skuodas oraz Gliwic, a także delegacja z niemieckiego Calw.
Sobota była dniem branżowym, w trakcie którego nie zabrakło pokazów kulinarnych w wykonaniu mistrzów kuchni: Krzysztofa Szulborskiego oraz Andrzeja Ławniczaka. Odbyła się degustacja win mozelskich oraz potraw przygotowanych przez uczniów szkół gastronomicznych z Powiatu Puckiego, a także tradycyjna ceremonia „odbijanie beczki matjasa”.
Drugi dzień Festiwalu Ryby i Wina był otwartych dla wszystkich zainteresowanych. Rozpoczął się na molo w Mechelinkach od prezentacji połowu ryb przez naszych rybaków. Następnie swoje umiejętności zaprezentowali wspomniani już mistrzowie kulinarni oraz uczniowie, którzy szkolą się na przyszłych szefów kuchni. Tego dnia wszyscy goście mogli posmakować win niemieckich oraz win rodzimej produkcji. Były też: pokaz wędzenia, stoiska z serami, miodami, chlebem i rękodzieło prezentowane przez wystawców polskich, czeskich i niemieckich. O stronę muzyczną drugiego dnia festiwalu zadbał zespół Deadly Plants.
{gallery}9186{/gallery}
POWIĄZANE WPISY
26 kwietnia 2024
Polski urzędnik promuje turystykę – przejechał 280 km rowerem z Berlina do Poznania
Co robi urzędnik? Odruchowa odpowiedź na to pytanie – choć nieco krzywdząca – brzmi…
0 Komentarzy5 Minuty
26 kwietnia 2024
Gdańsk dołącza do Przewodnika Michelin
Na mocy umowy podpisanej przez Polską Organizację Turystyczną ze słynnym Przewodnikiem…
0 Komentarzy2 Minuty
25 kwietnia 2024
Rankomat.pl: szykuje się rekordowa majówka pod względem wyjazdów za granicę. Najchętniej wybieramy Włochy i Hiszpanię
Majówka w 2024 roku ma być rekordowa pod względem zagranicznych wyjazdów – z Polski…
0 Komentarzy6 Minuty
25 kwietnia 2024
Pierwsza Noc Muzeów w Sopocie już 18 maja
18 maja odbędzie się pierwsza Noc Muzeów w Sopocie. Sopocka Organizacja Turystyczna, we…
0 Komentarzy1 Minuty
25 kwietnia 2024
POT: na majówkę w tym roku wyjedzie czterech na dziesięciu Polaków
Podobnie jak w ubiegłym roku, w pierwszej połowie kwietnia zapytano mieszkańców Polski o…
0 Komentarzy6 Minuty
22 kwietnia 2024
Powstał Polski Klaster Enoturystyczny. Rośnie popularność polskich winnic
Razem z rosnącą liczbą polskich winnic, rozwija się u nas także enoturystyka. W kraju…
0 Komentarzy3 Minuty
22 kwietnia 2024
Inauguracja sezonu letniego na Dolnym Śląsku już 27–28 kwietnia
Oficjalnie letni sezon turystyczny rozpocznie się na Dolnym Śląsku 27–28 kwietnia na…
0 Komentarzy6 Minuty
19 kwietnia 2024
Ryanair wprowadza 24-godzinną wyprzedaż. Loty od 12 euro
Ryanair uruchomił dziś (19 kwietnia) największą 24-godzinną wyprzedaż błyskawiczną w tym…
0 Komentarzy1 Minuty
19 kwietnia 2024
Manifest Krakowski: branża turystyczna Krakowa przedstawia plany zmian dla nowego Prezydenta Miasta
Stowarzyszenie Organizacja Turystyczna Stołecznego Królewskiego Miasta Krakowa, działając…
0 Komentarzy1 Minuty