Największy kołacz na świecie wypieczony został na Litwie

0 maja w litewskim kurorcie Druskienniki wypieczono sękacz o wysokości 3,7 m i wadze 85,8 kg. Wypiek został zgłoszony do księgi rekordów Guinessa.
Próbę pobicia rekordupodjęto dzięki inicjatywie przedsiębiorcy Romualdasa Spulisa i władz Druskiennik.
Tego samego dnia na terenie piekarni „Romnesa” otwarto pierwsze w krajach Wschodniej Europy Muzeum Sękacza, w którym zgromadzono unikatowe urządzenia do pieczenia tego typu deseru. Uroczystego otwarcia dokonał mer Druskiennik Ricardas Malinauskas.
Prezes firmy „Romnesa” Romualdas Spulis, powiedział: „W tradycji litewskiej sękacz jest nieodłącznym elementem stołu każdego ważnego wydarzenia jak ślub czy chrzest. Ze względu na swój charakterystyczny wygląd, sękacz stanowi najpierw dekorację stołu, a na koniec uczty jest łamany i dzielony wśród biesiadników.”
Do wypieku zostały użyte tylko regionalne składniki:
Jaja 1700 szt.
Mąka 64kg
Cukier 48kg.
Masło 45kg.
Śmietana 29kg.
Aby wyprodukować to rekordowej wielkości ciasto, potrzebne były: specjalnie skonstruowany piec 4 m długości, pojemnik na ciasto 4 m długości i 1,5 m szerokości, walec 3,7 m długości. Do produkcji tych akcesoriów lokalni rzemieślnicy L. Pukinskas i A. Sputai zużyli 800 kg stali. Mistrzami ceremonii byli cztery doświadczeni cukiernicy. Aby poruszać kołowrotek nad ogniem, potrzebne było dwóch męzczyzn, a żeby go podnieść na ruszt – nawet sześciu.
Warto wspomnieć, że legendy o sękaczu sięgają czasów królowej Barbary Radziwilówny – małżonki Zygmunta Augusta – przez kronikarzy uważanej za najpiękniejszą kobietę Europy XVI wieku. Sękacz utrwalił swoją pozycję w kuchni litewskiej w okresie międzywojennym, a obecnie zdobi stoły Litwinów rozsianych na całym świecie – od USA, Wielkiej Brytanii do Australii i Argentyny. Dotychczasowy litewski rekord – ciasto o wysokości 2,3 m a wadzę 67 kg – spółka „Romnesa” wyprodukowała w 2008 m.
POWIĄZANE WPISY
12 listopada 2025
Trentino otwiera sezon zimowy 2025/2026 z nowymi trasami i kolejkami linowymi
Trentino rozpoczyna sezon zimowy 2025/2026 z nowymi trasami, kolejkami linowymi oraz…
0 Komentarzy2 Minuty
12 listopada 2025
DCT Abu Zabi gospodarzem wydarzenia Europe Marketplace
Departament Kultury i Turystyki Abu Zabi był gospodarzem wydarzenia Europe Marketplace,…
0 Komentarzy2 Minuty
7 listopada 2025
Po dwóch dekadach prac Egipt otworzył Wielkie Muzeum Egipskie
Po dwóch dekadach oczekiwania, Egipt otworzył Wielkie Muzeum Egipskie w Gizie. Uroczyste…
0 Komentarzy3 Minuty
7 listopada 2025
Salzburgerland czeka na polskich narciarzy
W trakcie konferencji prasowej w Warszawie austriacki Salzburgerland przedstawił zimową…
0 Komentarzy4 Minuty
7 listopada 2025
Park Narodowy Quiçama w Angoli wpisany na listę Rezerwatów Biosfery UNESCO
UNESCO ogłosiło włączenie Parku Narodowego Quiçama w Angoli do Światowej Sieci Rezerwatów…
0 Komentarzy1 Minuty
6 listopada 2025
Węgry 2025: świąteczne jarmarki, termy i nowe atrakcje
Jesień i zima 2025 roku na Węgrzech zapowiadają się jako czas pełen wydarzeń i nowych…
0 Komentarzy3 Minuty
6 listopada 2025
Rekonstrukcja bitwy pod Austerlitz przyciągnie widzów z całej Europy
W dniach 28–30 listopada 2025 roku w Slavkovie koło Brna odbędą się uroczystości…
0 Komentarzy1 Minuty
5 listopada 2025
Amerykanie odkrywają Europę Środkowo-Wschodnią. Warszawa liderem projektu
Cztery europejskie stolice – Warszawa, Wilno, Ryga i Tallin – po raz kolejny połączyły…
0 Komentarzy2 Minuty
5 listopada 2025
Malta stawia na ekologię. Rusza projekt odnowy Błękitnej Laguny na Comino
Projekt „Blue Lagoon – Rehabilitacja” to nowy rozdział w ochronie przyrody jednej z…
0 Komentarzy4 Minuty










