Największy kołacz na świecie wypieczony został na Litwie
![Wypeik największego sękacza na świecie PW](https://www.waszaturystyka.pl/wp-content/uploads/2015/06/00786b2042d15482dc0d2441908ad3ad.jpg)
0 maja w litewskim kurorcie Druskienniki wypieczono sękacz o wysokości 3,7 m i wadze 85,8 kg. Wypiek został zgłoszony do księgi rekordów Guinessa.
Próbę pobicia rekordupodjęto dzięki inicjatywie przedsiębiorcy Romualdasa Spulisa i władz Druskiennik.
Tego samego dnia na terenie piekarni „Romnesa” otwarto pierwsze w krajach Wschodniej Europy Muzeum Sękacza, w którym zgromadzono unikatowe urządzenia do pieczenia tego typu deseru. Uroczystego otwarcia dokonał mer Druskiennik Ricardas Malinauskas.
Prezes firmy „Romnesa” Romualdas Spulis, powiedział: „W tradycji litewskiej sękacz jest nieodłącznym elementem stołu każdego ważnego wydarzenia jak ślub czy chrzest. Ze względu na swój charakterystyczny wygląd, sękacz stanowi najpierw dekorację stołu, a na koniec uczty jest łamany i dzielony wśród biesiadników.”
Do wypieku zostały użyte tylko regionalne składniki:
Jaja 1700 szt.
Mąka 64kg
Cukier 48kg.
Masło 45kg.
Śmietana 29kg.
Aby wyprodukować to rekordowej wielkości ciasto, potrzebne były: specjalnie skonstruowany piec 4 m długości, pojemnik na ciasto 4 m długości i 1,5 m szerokości, walec 3,7 m długości. Do produkcji tych akcesoriów lokalni rzemieślnicy L. Pukinskas i A. Sputai zużyli 800 kg stali. Mistrzami ceremonii byli cztery doświadczeni cukiernicy. Aby poruszać kołowrotek nad ogniem, potrzebne było dwóch męzczyzn, a żeby go podnieść na ruszt – nawet sześciu.
Warto wspomnieć, że legendy o sękaczu sięgają czasów królowej Barbary Radziwilówny – małżonki Zygmunta Augusta – przez kronikarzy uważanej za najpiękniejszą kobietę Europy XVI wieku. Sękacz utrwalił swoją pozycję w kuchni litewskiej w okresie międzywojennym, a obecnie zdobi stoły Litwinów rozsianych na całym świecie – od USA, Wielkiej Brytanii do Australii i Argentyny. Dotychczasowy litewski rekord – ciasto o wysokości 2,3 m a wadzę 67 kg – spółka „Romnesa” wyprodukowała w 2008 m.
POWIĄZANE WPISY
23 lipca 2024
Nowa atrakcja turystyczna w Zagrzebiu. Muzeum Krawatów już otwarte
Od niedawna Zagrzeb może pochwalić się jedynym w swoim rodzaju muzeum dedykowanym…
0 Komentarzy3 Minuty
19 lipca 2024
Czarnogóra – poznaj letni kalendarz ciekawych wydarzeń
Malownicze krajobrazy, krystaliczne wody Adriatyku i bogata historia kraju tworzą idealne…
0 Komentarzy3 Minuty
19 lipca 2024
Objazdówki Rainbow – inny wymiar odkrywania świata
Rainbow od dawna znany jest jako specjalista od wycieczek objazdowych. I wbrew opiniom,…
0 Komentarzy9 Minuty
18 lipca 2024
Chorwacja na wakacje z psem? Hotele sieci Falkensteiner zapraszają z czworonożnymi towarzyszami podróży
Podróże ze zwierzętami stają się coraz bardziej popularne i powszechne, rośnie też liczba…
0 Komentarzy4 Minuty
9 lipca 2024
Ski Opening Schladming-Dachstein 2024: Bryan Adams, Sting i Simply Red otworzą sezon narciarski
Ski Opening Schladming-Dachstein oraz Leutgeb Entertainment Group zapowiadają start…
0 Komentarzy2 Minuty
8 lipca 2024
W Ras Al Khaimah powstanie nowy hotel należący do sieci Hilton
3 lipca ogłoszono budowę Hilton Marjan Island Beach Resort & Spa w Ras Al Khaimah.…
0 Komentarzy1 Minuty
1 lipca 2024
Z Itaką polecimy z Poznania do Omanu
Wyloty z Portu Lotniczego Poznań-Ławica do Omanu (SLL) wystartują w sezonie Zima 24/25.…
0 Komentarzy2 Minuty
1 lipca 2024
Do Chin wjedziemy bez wiz
Od 1 lipca 2024 roku obywatele Polski będą mogli podróżować do Chin bez wizy na okres do…
0 Komentarzy1 Minuty
28 czerwca 2024
Nowe gwiazdki Michelin dla chorwackich restauracji
Po ogłoszeniu najnowszego wyboru Michelin dla Chorwacji, restauracja Agli Amici z Rovinja…
0 Komentarzy3 Minuty