Miejskie pszczoły zamieszkają na dachu Best Western Grand Hotelu w Kielcach

Kielecki hotel Best Western Grand uruchomi na swoim dachu pasiekę. Już za kilka dni w czterech ulach pojawią się pszczoły, łagodna rasa, która chętnie skorzysta z okolicznej zieleni, w tym być może lawendy rosnącej w pobliżu. Takie miejskie ule znajdują się już na dachu hotele Regent Warszawie.
Piotr Dwurnik, prezes spółki „Łysogóry”, a jednocześnie dyrektor Best Western Grand Hotelu, powiedział: “Chętnie sięgamy po ciekawe pomysły, zwłaszcza takie, które służą gościom hotelu. Miejskie ule – to dobry pomysł, przyczynimy się do wzrostu populacji pszczół, a jednocześnie będziemy mieli swój, sprawdzony pod względem jakości miód, który podamy turystom.”
Ule już stoją na dachu tego obiektu, a po zasiedleniu przez pszczele roje, będą tętnić życiem tych pracowitych i pożytecznych owadów przez całe lato. Jesienią powinien pojawić się pierwszy miód.
Krzysztof Antoszewski mistrz pszczelarstwa i jednocześnie regionalny koordynator Ligi Ochrony Przyrody, dodał: „Wbrew pozorom miód z miejskich pasiek, może być zdrowszy od tych z pasiek wiejskich. Już wiemy, że pszczoły giną masowo z powodu pestycydów, którymi pryska się pola uprawne. W miastach nie ma takich pól, dlatego ten „miejski” miód może być po prostu zdrowszy. Pamiętajmy, że w przypadku tego konkretnego hotelu ruch drogowy odbywa się praktycznie tylko od jednej strony ulicy. Na pozostałych trzech ulicach jest praktycznie znikomy. Pszczoły będą się czuły dobrze.”
Co na pszczoły powiedzą hotelowi goście?
Prezes Dwurnik podkreslił: “Uprzedzimy o tym, że na dachu hodujemy pszczoły, w pokojach będzie informacja, że to jest bardzo łagodny gatunek pszczół. Nie zaatakuje, sam nieatakowany i nie ma się co bać, jeśli przypadkowo z rzadka gdzieś w oknie latem pojawi się jeden pracowity owad. W tej chwili też jest to przecież możliwe, gdy ktoś otworzy okno. Myślę, że goście będą na tę informacje reagować pozytywnie.”
Rasa sprowadzona na dach Best Western Grand Hotelu to łagodna pszczoła Buckfast.
Została wyhodowana w latach 20-tych XX w. przez brata Adama, mnicha zajmującego się pasieką w angielskim opactwie Buckfast Abbey w Buckfastleigh. Słynie z łagodnego usposobienia i nie atakowana nie powinna sama kogokolwiek zaatakować.
Według Krzysztofa Antoszewskiego pierwszy miód z pasieki na dachu hotelu powinien pojawić się już jesienią tego roku i w wtedy spróbują go po raz pierwszy hotelowi goście.
POWIĄZANE WPISY
24 listopada 2025
IGHP: Październik przyniósł stabilne wyniki w polskich hotelach
Obłożenie hoteli w Polsce w październiku 2025 roku utrzymało się na stabilnym poziomie, a…
0 Komentarzy3 Minuty
19 listopada 2025
Otwarto nowy najwyższy hotel na świecie – Ciel Dubai Marina
15 listopada 2025 roku oficjalnie otwarto Ciel Dubai Marina, należący do Vignette…
0 Komentarzy2 Minuty
14 listopada 2025
Hotel Mercure Warszawa Centrum zorganizował wernisaż „Konie, Byki, Limeryki”
Hotel Mercure Warszawa Centrum zorganizował wernisaż zatytułowany „Konie, Byki,…
0 Komentarzy1 Minuty
14 listopada 2025
TRIBE współpracuje z ASP Wrocław i MIXD w projekcie edukacyjnym dla studentów
TRIBE ogłasza rozpoczęcie projektu edukacyjnego „Exploring TRIBE” realizowanego we…
0 Komentarzy2 Minuty
12 listopada 2025
Arche otworzy hotel Metalowiec w Muszynie
Arche SA przygotowuje otwarcie nowego hotelu w Muszynie. Arche Metalowiec Muszyna,…
0 Komentarzy2 Minuty
7 listopada 2025
Mazury bez tłumów: Karwica przyciąga miłośników ciszy i natury
Coraz więcej Polaków wybiera Mazury zamiast zagranicznych kurortów, szukając ciszy,…
0 Komentarzy6 Minuty
6 listopada 2025
Accor podsumowuje wyniki za trzeci kwartał 2025 roku
Grupa Accor poinformowała o wzroście przychodów w trzecim kwartale 2025 roku o 3,1 proc.…
0 Komentarzy2 Minuty
31 października 2025
GRIFID Hotels prezentuje pięciogwiazdkowy hotel Noa w Złotych Piaskach
Grupa GRIFID Hotels prezentuje swój najnowszy obiekt - pięciogwiazdkowy hotel GRIFID Noa,…
0 Komentarzy2 Minuty










