Michelin wprowadza Litwę do swojego przewodnika

Michelin ogłasza dodanie Litwy do swojego przewodnika, uzupełniając w nim tym samym reprezetację krajów bałtyckich. Inauguracja Przewodnika Litwa i ogłoszenie premierowego zestawienia litewskich restauracji odbędzie się 13 czerwca 2024 roku w Wilnie.
Inspektorzy Michelin odwiedzili miasta w całym kraju. Byli w Kłajpedzie, Trokach, Kownie oraz w Wilnie. W spektrum ich zainteresowań znalazły się zarówno tradycyjne dania litewskie, jak i te inspirowane kuchnią międzynarodową, ze szczególnym uwzględnieniem produktów lokalnych i sezonowych.
Wyboru dokonano w oparciu o międzynarodową metodologię przewodnika Michelin, polegającą na anonimowej i niezależnej ocenie restauracji na podstawie pięciu kryteriów dotyczących kuchni. Są to: jakość składników, mistrzostwo techniki, smak potraw, osobowość szefa kuchni wyrażona w jego działaniach oraz konsekwencja w utrzymaniu wysokiej jakości menu.
„Przewodnik po Litwie wieńczy wprowadzanie krajów bałtyckich do naszego zestawienia. Będzie to kompleksowe źródło informacji o miejscach gwarantujących najlepsze doznania kulinarne. Nasz wybór podkreśli wyjątkowość litewskiej gastronomii i będzie stanowić uznanie dla talentu, pasji i kreatywności szefów kuchni oraz ich szacunku do kulinarnych tradycji. Nasi inspektorzy kończą prace nad pierwszą selekcją. Z niecierpliwością czekamy na moment, gdy będziemy mogli przedstawić jej wyniki miłośnikom jedzenia na całym świecie” – powiedział Gwendal Poullennec, dyrektor marki “Guide Michelin”.
Przedsięwzięcie jest wspierane przez Ministerstwo Ekonomii i Innowacji.
„Dziedzictwo historyczne i zielone krajobrazy to nie jedyne atuty Litwy. Wszechstronne doświadczenia kulinarne również zdobywają popularność na arenie międzynarodowej i zasłużyły na uznanie przewodnika Michelin. To wyróżnienie doskonale wplata się w bogaty gobelin naszej kultury, obchody 700. rocznicy powstania Wilna i wpisanie modernistycznej architektury Kowna na listę UNESCO. Chęć zaprezentowania bogactwa kultury, natury i smaków czyni Litwę gościnnym gospodarzem dla podróżnych, zapraszając ich do odkrywania kompozycji jakości z tradycją i innowacją” – stwierdza Ministra Aušrinė Armonaitė.
Znany włoski szef kuchni i instruktor kulinarny, Gian Luca Demarco, mieszkający na Litwie od ponad 16 lat, dostrzega dynamiczny rozwój litewskiej gastronomii na przestrzeni ostatniej dekady. Podkreśla znaczenie pojawienia się Michelin w kraju i zwraca uwagę na idealny moment, w jakim się to dzieje. Według Demarco, litewscy szefowie kuchni dokonali przemiany gastronomii na Litwie czerpiąc z doświadczeń zdobywanych podczas podróży po świecie, pracując z lokalnymi rolnikami poszukując najwyższej jakości składników i doskonaląc smaki. Efektem są arcydzieła w każdej dziedzinie gastronomii, zaczynając od prostych chlebów.
„Z radością przyglądam się rozkwitowi litewskiej sceny gastronomicznej. Litewscy profesjonaliści wznoszą się na wyżyny sztuki kulinarnej, tworząc prawdziwe arcydzieła” – przyznaje Demarco.
Uroczyste ogłoszenie pierwszego zestawienia litewskich restauracji w przewodniku Michelin odbędzie się 13 czerwca w Pirkliu Club w Wilnie.
POWIĄZANE WPISY
13 czerwca 2025
Meklemburgia na dwóch kółkach: rowerowe lato 2025 pełne nowości
Meklemburgia-Pomorze Przednie to raj dla wszystkich rowerzystów. Region ma ponad 2 000 km…
0 Komentarzy5 Minuty
13 czerwca 2025
Rekordowy sezon zimowy w Austrii. Polacy w czołówce zagranicznych turystów
Austria podsumowuje sezon zimowy 2024/2025 z pozytywnym wynikiem. W okresie od listopada…
0 Komentarzy1 Minuty
12 czerwca 2025
Madera przyciąga cyfrowych nomadów
Coraz więcej osób decyduje się łączyć pracę z wypoczynkiem, a tzw. workation, czyli praca…
0 Komentarzy1 Minuty
12 czerwca 2025
Sounds of the Dolomites 2025 już od sierpnia w Trentino
Sound of Dolomites, festiwal muzyki na świeżym powietrzu, odbywa się co roku w Trentino.…
0 Komentarzy1 Minuty
11 czerwca 2025
Trzecia edycja Faster than a Train: 350 kolarzy zmierzy się z pociągiem na Orawie
W najbliższą sobotę, 14 czerwca, Orawa stanie się areną niecodziennego wyścigu: trzecia…
0 Komentarzy2 Minuty
11 czerwca 2025
Costa uruchamia globalny program „Guardians of the Sea”
Fundacja Costa Crociere zainaugurowała międzynarodowy program edukacyjny „Guardians of…
0 Komentarzy4 Minuty
5 czerwca 2025
Blisko 40 litewskich restauracji w Przewodniku Michelin 2025
Gala Culinary Stars Night Lithuania w Wilnie była okazją do prezentacji przewodnika…
0 Komentarzy3 Minuty
2 czerwca 2025
Słowacy otwierają sezon letni
W miniony weekend symbolicznie otwarto sezon letni na Liptowie i w Wysokich Tatrach Przy…
0 Komentarzy3 Minuty
2 czerwca 2025
Loty do Chorwacji z całej Polski w sezonie letnim 2025
Wraz z rozpoczęciem sezonu letniego Chorwacja, będąca jednym z najczęściej wybieranych…
0 Komentarzy1 Minuty