Letnia akcja kulinarna PLOT: wielkopolskie smaki w nowoczesnej interpretacji
fot. materiały prasowe
W lipcu i sierpniu 2025 roku w Poznaniu i okolicach odbędzie się akcja „Smaczne lato w Poznaniu”. Jej celem jest promocja lokalnego dziedzictwa kulinarnego poprzez współczesną interpretację kuchni regionalnej. Projekt koordynuje Poznańska Lokalna Organizacja Turystyczna (PLOT).
W wydarzeniu biorą udział wybrane restauracje, które na co dzień bazują na lokalnych produktach i inspirują się tradycyjnym domowym gotowaniem. Każdy z lokali przygotował autorskie, sezonowe menu degustacyjne oparte na jakościowych składnikach z Wielkopolski.
„Akcja ma na celu promocję kulinarnego dziedzictwa poprzez jego współczesną interpretację – autorską, sezonową i opartą na jakości” – mówi Jan Mazurczak, prezes Zarządu Stowarzyszenia PLOT.
Restauracje samodzielnie komponują zestawy dań, dostosowując je do swojego stylu, koncepcji, a także polityki cenowej. W niektórych przypadkach oferta uzupełniana jest o pairing z winami, piwami rzemieślniczymi lub napojami bezalkoholowymi.
Wszystkie potrawy zawierają składniki regionalne lub odwołują się do lokalnych tradycji kulinarnych. Goście mogą liczyć na krótką opowieść o daniu i jego składnikach przekazywaną przez obsługę lokalu. Wśród serwowanych propozycji znajdą się m.in. pyra z gzikiem, kaczka z pyzami, a także sezonowe warzywa i owoce, takie jak bób, szparagi, hyćka, rabarbar oraz mirabelki.
„Niedawno po raz trzeci poznańskie restauracje zostały docenione przez prestiżowy przewodnik Michelin. Nowy projekt to szansa, by tym razem pochwalić się jakościowymi produktami i potrawami bazującymi na naszej bogatej, regionalnej tradycji kulinarnej” – komentuje Jakub Pindych, ekspert kulinarny PLOT.
W projekcie uczestniczą następujące restauracje:
A nóż widelec (wyróżnienie Michelin)
Bazar 1838
Concordia Taste
CUCINA (wyróżnienie Michelin)
Dwór Skrzynki 1871
Figa (Plewiska)
Fromażeria (wyróżnienie Michelin)
Hyćka
Hotel NH Poznań
Hotel HP Park (Restauracja Panorama)
Po Swojemu
POSTO (wyróżnienie Michelin)
Ratuszova
SPOT. (wyróżnienie Michelin)
The Time (wyróżnienie Michelin)
Złota Kaczka
Ze względu na specyfikę oferty, konieczne jest dokonanie wcześniejszej rezerwacji. Więcej szczegółów znajduje się na stronie: https://visitpoznan.pl/smaczne-lato-w-poznaniu
POWIĄZANE WPISY
5 grudnia 2025
Mazowsze pełne legend – odkryj trzy zamki, które pokochają dzieci
Mazowsze skrywa wiele miejsc owianych fascynującymi legendami, które potrafią pobudzić…
0 Komentarzy6 Minuty
5 grudnia 2025
Profitroom: Podlaskie hotele odnotowują 50,4 proc. wzrost rezerwacji. Na wynik wpływa Podlaski Bon Turystyczny
Według danych Profitroom liczba rezerwacji hotelowych w województwie podlaskim w okresie…
0 Komentarzy3 Minuty
4 grudnia 2025
Nowy Targ – stolica Podhala pełna atrakcji
Nowy Targ to górska stolica Podhala, malowniczo położona nad Białym i Czarnym Dunajcem. Z…
0 Komentarzy4 Minuty
3 grudnia 2025
Mazowieckie city breaks – odkryj Radom, Płock, Siedlce i Żyrardów
Jesień i zima to idealny moment, aby spojrzeć na Mazowsze z innej, mniej oczywistej…
0 Komentarzy8 Minuty
28 listopada 2025
Magdalena Krucz rekomendowana na prezeskę POT
Proces wyboru nowego prezesa Polskiej Organizacji Turystycznej wciąż trwa, a branża…
0 Komentarzy1 Minuty
28 listopada 2025
Niemcy częściej wybierają Polskę. Dane DRV wskazują na wyraźny wzrost zainteresowania
Niemieccy turyści coraz częściej wybierają Polskę jako cel podróży. Dane Deutscher…
0 Komentarzy2 Minuty
25 listopada 2025
Opole zapowiada świąteczny jarmark i nowe atrakcje
Tegoroczny Jarmark Bożonarodzeniowy w Opolu wystartuje 28 listopada i potrwa do 23…
0 Komentarzy1 Minuty
25 listopada 2025
Kasina Ski&Bike otwiera sezon narciarski
Kasina Ski&Bike jako pierwszy ośrodek Grupy Pingwina rozpoczęła sezon narciarski,…
0 Komentarzy1 Minuty
17 listopada 2025
Dolnośląska Organizacja Turystyczna prezentuje nowy spot – Dolny Śląsk Travel
Dolnośląska Organizacja Turystyczna zaprezentowała nowy spot promocyjny „Dolny Śląsk…
0 Komentarzy2 Minuty










