Jak wykorzystać kulinaria w promocji regionu – Młyn Gąsiorowo

Gastronomia jest obecnie jednym z filarów rozwoju turystyki – dobre, lokalne jedzenie ma ogromną moc przyciągania. Ale nie wystarczy, żeby było smacznie – potrzebna jest jeszcze umiejętna promocja. O tym, jak region może promować się kuchnią opowie podczas VI Forum Promocji Turystycznej Adriana Machnacz z Młynu Gąsiorowo.
Ośrodek Szkoleniowo – Integracyjny „Młyn Gąsiorowo” mieści się w dawnej zagrodzie młynarskiej. Miejsce to, stworzone przez Adrianę i Jacka Machnaczów, jest jedną z atrakcji na szlaku Mazowieckiej Michy Szlacheckiej. Można tu skosztować najlepszych dań tradycyjnej kuchni mazowieckiej i Białych Kurpii, przenocować, zorganizować przyjęcie. Jest plac zabaw dla dzieci, są zwierzęta w zagrodzie – obiekt jest propozycją przede wszystkim dla rodzin i dla firm eventowych. Ale Młyn Gąsiorowo to przede wszystkim kuchnia – tradycyjne przepisy, odtwarzane przez Jacka Machnacza i potrawy, które wychodzą spod jego ręki to atrakcja sama w sobie.
Jak obiekt wpisuje się w strategię promocyjną regionu, jak gospodarze promują swój biznes, a przy okazji Mazowsze? Czy sama kuchnia wystarczy, by przyciągnąć gości? Studium przypadku zaprezentuje podczas VI Forum Promocji Turystycznej pomysłodawczyni przedsięwzięcia, Adriana Machnacz.
Właścicielka „Młynu Gąsiorowo” od 11 lat związana jest zawodowo z gastronomią i turystyką wiejską. Zainicjowała powołanie Stowarzyszenia Krzewienia Kultury Wiejskiej „Gąsiorówka”, w którym jest prezesem zarządu. Z wykształcenia ekonomistka, socjolożka i specjalistka turystyki wiejskiej. Ukończyła studia na kierunku turystyka wiejska na Akademii Humanistycznej im. A. Gieysztora w Pułtusku. Studiowała również komunikację społeczną na wydziale socjologii Uczelni Warszawskiej im. M. Skłodowskiej – Curie.
Pasjonatka dziedzictwa kulturowego Mazowsza. W swojej Gospodzie działającej w ośrodku „Młyn Gąsiorowo” promuje kuchnię regionalną północnego Mazowsza przygotowywaną wg dawnych sposobów i dawnych receptur pozyskiwanych lokalnie. Kuchnia ośrodka Młyn Gąsiorowo została dwukrotnie nagrodzona nagrodą PERŁA przyznawaną przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego za najlepsze potrawy regionalne.
Za sukcesy w turystyce wiejskiej, Młyn Gąsiorowo otrzymał certyfikat „Najlepszy Produkt Turystyczny Województwa Mazowieckiego” za 2017 rok przyznawany przez Mazowiecką Regionalną Organizację Turystyczną.
Na VI Forum Promocji Turystycznej zapraszamy 23 października do Polonia Palace Hotel w Warszawie. Szczegóły programu i inne informacje, a także formularz rejestracji znaleźć można na stronie www.forumpromocjiturystycznej.pl.
POWIĄZANE WPISY
10 grudnia 2025
Mazowsze z nową strategią rozwoju turystyki biznesowej. MROT wyznacza kierunki dla branży MICE na lata 2026–2030
W Centrum Prasowym Foksal w Warszawie odbyła się konferencja podsumowująca projekt…
0 Komentarzy2 Minuty
10 grudnia 2025
Air Astana spotkała się z branżą w Warszawie
Kazachskie Linie Lotnicze Air Astana zorganizowały 8 grudnia w Warszawie przedświąteczne…
0 Komentarzy2 Minuty
10 grudnia 2025
II Warszawskie Forum Turystyki i Rekreacji: nauka i praktyka o zarządzaniu turystyką w jednym miejscu
28 listopada 2025 roku w Warszawie odbyła się II edycja Warszawskiego Forum Turystyki i…
0 Komentarzy1 Minuty
5 grudnia 2025
Mazowsze pełne legend – odkryj trzy zamki, które pokochają dzieci
Mazowsze skrywa wiele miejsc owianych fascynującymi legendami, które potrafią pobudzić…
0 Komentarzy6 Minuty
5 grudnia 2025
Profitroom: Podlaskie hotele odnotowują 50,4 proc. wzrost rezerwacji. Na wynik wpływa Podlaski Bon Turystyczny
Według danych Profitroom liczba rezerwacji hotelowych w województwie podlaskim w okresie…
0 Komentarzy3 Minuty
4 grudnia 2025
Nowy Targ – stolica Podhala pełna atrakcji
Nowy Targ to górska stolica Podhala, malowniczo położona nad Białym i Czarnym Dunajcem. Z…
0 Komentarzy4 Minuty
3 grudnia 2025
Mazowieckie city breaks – odkryj Radom, Płock, Siedlce i Żyrardów
Jesień i zima to idealny moment, aby spojrzeć na Mazowsze z innej, mniej oczywistej…
0 Komentarzy8 Minuty
1 grudnia 2025
AI Breakfast for Executives: 13. edycja w formule Travel Special
W Warszawie odbyła się 13. edycja AI Breakfast for Executives, organizowana przez…
0 Komentarzy1 Minuty
28 listopada 2025
Magdalena Krucz rekomendowana na prezeskę POT
Proces wyboru nowego prezesa Polskiej Organizacji Turystycznej wciąż trwa, a branża…
0 Komentarzy1 Minuty










