Izmir i Bodrum znajdą się w przewodniku Michelin. W listopadzie ogłoszenie wyróżnionych restauracji

Miasta Izmir i Bodrum zostały wyselekcjonowane przez inspektorów Przewodnika Michelin jako kolejne po Stambule tureckie lokalizacje ujęte w prestiżowej publikacji. Ogłoszenie wyróżnionych w Izmirze i Bodrum restauracji odbędzie się podczas uroczystej ceremonii w dniu 9 listopada 2023 roku w Stambule.
Michelin poinformował o dołączeniu Izmiru i Bodrum do swej światowej sławy Przewodnika. Ceremonia przedstawienia wyróżnionych restauracji odbędzie się podczas wydarzenia organizowanego w Stambule 9 listopada 2023 roku.
Nie tylko tradycyjna turecka kuchnia
Izmir i jego okolice, w tym urocza dzielnica Urla, mieszcząca się na szlaku winiarskim, dysponują bogatą ofertą kulinarną: od modnych restauracji i nowoczesnych kawiarni, po tradycyjne i popularne lokale. Restauracje często prowadzone są przez miejscowych, młodych szefów kuchni, którzy w szczególny sposób łączą tradycyjne dziedzictwo kulinarne z nowoczesną formą.
W Bodrum, będącym jednym z najbardziej znanych, ekskluzywnych tureckich ośrodków turystycznych w prowincji Muğla, zaobserwować można ciekawe połączenie tureckich restauracji serwujących dania oparte na składnikach prosto z morza, z lokalami oferującymi dania kuchni międzynarodowej. Wśród tych ostatnich, największą popularnością cieszą się restauracje azjatyckie i włoskie.
Wypromować Turcję gastronomią
„Po ubiegłorocznym dołączeniu do naszego Przewodnika Stambułu, nasi inspektorzy niezmiernie cieszą się, że teraz mogą umieścić w nim Izmir oraz Bodrum. W Izmirze i jego okolicach znaleźć można atrakcyjne restauracje, będące celebracją lokalnego dziedzictwa oraz ukazujące wysoki poziom umiejętności gastronomicznych wielu młodych szefów kuchni. Bodrum natomiast wyróżnia się bogactwem restauracji, wśród których szereg tradycyjnych i ogólnodostępnych lokali znajduje się w centrum miasta, a innowacyjne koncepcje można znaleźć w luksusowych kurortach. Dodając te dwa nowe obszary do rodziny Przewodnika Michelin, mamy szczerą nadzieję, iż na całym świecie rozpowszechnimy przesłanie, że Turcja to destynacja, której również pod względem kulinarnym, nie można pominąć” – komentuje Gwendal Poullennec, Międzynarodowy Dyrektor Przewodnika Michelin.
„Cieszymy się, że tuż po Stambule jako „mieście gastronomii” na pierwszy plan wysuwają się również Izmir i Bodrum. Dzięki naszym szefom kuchni, którzy łączą produkty regionu ze strategią „od pola do stołu” będziemy mogli zaprezentować bogactwo naszej kultury kulinarnej, której podstawą jest koncepcja zrównoważonego rozwoju. Turyści, którzy przybędą do Izmiru i Bodrum, aby skosztować tych przysmaków, będą mogli podziwiać również turkusowe wody Morza Egejskiego, ich bogate dziedzictwo historyczne i wysokiej jakości infrastrukturę oraz cieszyć się nieograniczonymi możliwościami, począwszy od turystyki rejsowej, a skończywszy na Błękitnych Rejsach łodzią gulet” – komentuje Mehmet Nuri Ersoy, Minister Kultury i Turystyki Republiki Turcji.
Pięć gwiazdek Michelin w Stambule
Przewodnik Michelin po Stambule, wydany po raz pierwszy w 2022 roku, ukazuje potencjał gastronomiczny i różnorodność kulinarną największego miasta Turcji. Przedstawia on 53 restauracje, w tym pięć wyróżnionych gwiazdką Michelin (jedna z nich posiada dwie gwiazdki, oraz cztery – jedną gwiazdkę), jedna zieloną gwiazdką Michelin i 10 – nagrodą Bib Gourmand. Przewodnik Michelin podkreślił różnorodność dań sezonowych i specjałów Stambułu oraz ukazał przegląd restauracji – od lokali typu bistro, po tradycyjne i luksusowe miejsca.
Pełny wykaz restauracji z przewodnika „Michelin Guide İstanbul, İzmir, Bodrum 2024” zostanie zaprezentowany 9 listopada 2023 roku podczas ceremonii w Stambule. Lista będzie dostępna na stronie internetowej przewodnika Michelin, a także w bezpłatnej aplikacji mobilnej dla systemów iOS i Android.
POWIĄZANE WPISY
4 grudnia 2025
Travelist.pl rusza z zimowym konkursem fotograficznym
Travelist.pl uruchomił konkurs fotograficzny „Jedź na ferie - wygraj wakacje”, w którym…
0 Komentarzy2 Minuty
4 grudnia 2025
Accor mianuje Karelle Lamouche CEO na Europę i Afrykę Północną
Grupa hotelowa Accor ogłosiła powołanie Karelle Lamouche na stanowisko CEO…
0 Komentarzy2 Minuty
3 grudnia 2025
Rusza 8. edycja konkursu fotograficznego #LubelskieTravel
Lubelska Regionalna Organizacja Turystyczna otwiera nabór do kolejnej edycji konkursu…
0 Komentarzy1 Minuty
3 grudnia 2025
WP Holding sprzedaje Fluege.de chińskiej grupie Tongcheng Travel
Fluege.de ma nowego właściciela. WP Holding zawarło umowę sprzedaży Invia Flights Germany…
0 Komentarzy1 Minuty
3 grudnia 2025
ULC rusza z nową edycją kampanii „Nie pakuj się w kłopoty”
Urząd Lotnictwa Cywilnego rozpoczął nową edycję kampanii edukacyjnej „Nie pakuj się w…
0 Komentarzy2 Minuty
3 grudnia 2025
Magda Plutecka nową dyrektorką ds. HR i Komunikacji w Sun&Fun Holidays
Sun&Fun Holidays ogłosiło Magdę Plutecką nową dyrektorką ds. HR i Komunikacji.…
0 Komentarzy1 Minuty
2 grudnia 2025
Magdalena Krucz nową prezeską Polskiej Organizacji Turystycznej
Dziś, 2 grudnia 2025 roku, Magdalenę Krucz powołano na stanowisko prezeski Polskiej…
0 Komentarzy1 Minuty
2 grudnia 2025
PLL LOT uruchamia świąteczny kalendarz adwentowy z codziennymi promocjami
Polskie Linie Lotnicze LOT uruchomiły świąteczną akcję promocyjną inspirowaną kalendarzem…
0 Komentarzy1 Minuty
28 listopada 2025
Gruzja na cztery pory roku
Pani Ambasador Gruzji, JE Diana Zhgenti uświetniła konferencję prasową i warsztaty…
0 Komentarzy2 Minuty










