Gastronomiczno-hotelarskie targowanie

EuroGastro to największe w Polsce targi dla branży hotelarsko-gastronomicznej. Tegoroczna edycja jest wyjątkowa – jubileusze rządzą się swoimi prawami, a EuroGastro odbywały się już po raz 20.
Już rozpoczęcie było inne. Jak podkreśliła właśnie podczas otwarcia, Urszula Potęga prezes MT Targi Polska, organizatora targów: „Na tych targach nigdy nie było uroczystego otwarcia. Głowni bohaterowie zawsze bowiem musieli być na stoiskach i doglądać tego, co najważniejsze – ich pokazów, ich dzieł kulinarnej sztuki. W tym roku okazja jest wyjątkowa i chcieliśmy uhonorować skromnymi nagrodami, tych, którzy są z nami od początku lub co najmniej od piętnastu lat.”
Na swoje 20 urodziny impreza zaprezentowała nowe logo a wspomniani najwierniejsi wystawcy, przyjaciele organizatorów otrzymali pamiątkowe dyplomy i okolicznościowe albumy z przepisami i wspomnieniami z ostatnich 20 lat
W tegorocznej edyzcji EuroGastro wzięło udział udział 276 wystawców z 16 krajów: Belgii, Brazylii, Chin, Czech, Finlandii, Francji, Hiszpanii, Holandii, Jamajki, Niemiec, Polski, Portugalii, Rumunii, Szwecji, Węgier i Wielkiej Brytanii.
Na szczelnie wypełnionych halach były wydzielone cztery sektory: wyposażenie sal restauracyjnych i barów, wyposażenie zaplecza kuchennego, żywność i napoje oraz kawa.
Trudno powiedzieć, który sektor cieszył się największym powodzeniem – wszystkie były tłumnie odwiedzane, na każdym stoisku w każdym sektorze cos się bez przerwy działo. Interesujący się mniej lub bardziej zapleczem kuchennym, restauracyjnym mogli zapoznać się z nowinkami technicznymi, trendami, modami i nowym sprzętem oraz designem np. w naczyniach i serwisach.
Dużym powodzeniem cieszyły się także imprezy towarzyszące targom: pokazy gotowania i degustacje, a także konkursy dla kucharzy i baristów. Chef Culinary Cup, którego głównym jurorem był Jerzy Pasikowski, szef kuchni i doradca kulinarny firmy Nestlé, miały wyłonić autora najlepszego dania z użyciem fondu (esencjonalnego sosu) marki Chef.
Kucharz i restaurator Robert Sowa w konkursie Kulinarny Talent już ósmy raz wskazał zwycięzcę z grona kilkunastu młodych adeptów sztuki kulinarnej, których zadaniem będzie połączenie w konkursowym daniu dziczyzny z drobiem.
Teo Vafidis był organizatorem XI Festiwalu Kuchni Greckiej a nowością była strefa coffee village poświęcona kawie. Tomasz Obracaj, założyciel Speciality Coffee Association of Europe (Europejskie Stowarzyszenie Kawy Najwyższej Jakości) poprowadził VIII Olimpiadę Kawy.
W strefie żywności i napojów wielkim powodzeniem cieszyły się świeże mule, małe ale smaczne kawałki pizzy, gorące kremowe zupy a do popicia wina hiszpańskie, włoskie, argentyńskie, węgierskie oraz niemieckie piwa.
{gallery}3620{/gallery}
POWIĄZANE WPISY
19 grudnia 2025
2. edycja Dolnośląskiego Forum Turystyki Zrównoważonej: dziedzictwo i tożsamość regionu w centrum uwagi
Blisko 100 uczestników spotkało się 15 grudnia w Świeradowie Zdroju podczas 2. edycji…
0 Komentarzy5 Minuty
19 grudnia 2025
Voucher na prywatne lekcje tańca z gwiazdami TVN na licytacji charytatywnej Gali Waszej Turystyki 2026
Podczas kolejnej edycji Gali Waszej Turystyki, która odbędzie się 9 stycznia 2026 roku,…
0 Komentarzy1 Minuty
19 grudnia 2025
Mazury Zachodnie zimą – spokojna alternatywa dla zatłoczonych górskich kurortów
Mazury Zachodnie kojarzone są przede wszystkim z letnim wypoczynkiem nad jeziorami. Zimą…
0 Komentarzy4 Minuty
18 grudnia 2025
Turystyka bliska naturze. Lubuskie pasieki otwierają się na turystów
Turystyka ewoluuje w kierunku doświadczeń bliższych naturze i lokalnym tradycjom. Jednym…
0 Komentarzy4 Minuty
18 grudnia 2025
Egzotyczny obraz Zosi Markowskiej na licytacji charytatywnej Gali Waszej Turystyki 2026
Podczas kolejnej edycji Gali Waszej Turystyki, która odbędzie się 9 stycznia 2026 roku,…
0 Komentarzy1 Minuty
10 grudnia 2025
Mazowsze z nową strategią rozwoju turystyki biznesowej. MROT wyznacza kierunki dla branży MICE na lata 2026–2030
W Centrum Prasowym Foksal w Warszawie odbyła się konferencja podsumowująca projekt…
0 Komentarzy2 Minuty
10 grudnia 2025
Air Astana spotkała się z branżą w Warszawie
Kazachskie Linie Lotnicze Air Astana zorganizowały 8 grudnia w Warszawie przedświąteczne…
0 Komentarzy2 Minuty
10 grudnia 2025
II Warszawskie Forum Turystyki i Rekreacji: nauka i praktyka o zarządzaniu turystyką w jednym miejscu
28 listopada 2025 roku w Warszawie odbyła się II edycja Warszawskiego Forum Turystyki i…
0 Komentarzy1 Minuty
5 grudnia 2025
Mazowsze pełne legend – odkryj trzy zamki, które pokochają dzieci
Mazowsze skrywa wiele miejsc owianych fascynującymi legendami, które potrafią pobudzić…
0 Komentarzy6 Minuty








































