Finnair – coraz lepsza kuchnia

W ramach programu autorskich menu w klasie biznes Finnair ogłosił współpracę z dwoma kolejnymi słynnymi szefami kuchni – Stevenem Liu z Chin i Sasu Laukkonenem z Finlandii. Finnair zacznie też serwować w klasie biznes ekologiczne fińskie lody firmy Jymy, podczas wszystkich lotów międzykontynentalnych z Helsinek.
Juha Järvinen, dyrektor handlowy Finnaira, powiedział: „Dzięki współpracy nawiązanej z dwoma nowymi szefami kuchni, pasażerowie klasy biznes będą mogli poczuć smaki i obcować z kulinarnymi tradycjami wschodu i zachodu. Jesteśmy szczególnie podekscytowani rozpoczęciem pierwszej współpracy z światowej klasy szefem kuchni z Chin. Dzięki Stevenowi Liu możemy zaoferować naszym klientom nordyckie smaki i estetykę z unikalną wschodnią nutą.”
Autorskie menu szefa kuchni Stevena Liu jest podawane od 6 kwietnia podczas lotów dalekodystansowych startujących z Pekinu i Szanghaju. W późniejszych terminach będzie ono wprowadzane na kolejnych chińskich trasach. Steven Liu nazwał swoje menu „spotkaniem wschodu z zachodem”, ponieważ w nowoczesnym i nowatorskim stylu połączył w nim najlepsze smaki obu tych tradycji kulinarnych.
Steven Liu odniósł ogromny sukces w Azji i Europie. Jego dania były podawane na stołach najwykwintniejszych na świecie restauracji, takich jak Savoy i The Dorchester w Londynie, a także w lokalach słynnej sieci Le Cordon Bleu. Liu jest kulinarnym ambasadorem Le Cordon Bleu w Chinach kontynentalnych, dyrektorem kulinarnym reality show Top Chefs wyświetlanego na kanale CCTV-2, członkiem jury chińskiej edycji programu Master Chef na kanale Dragon TV oraz chińskiej edycji Master Chef dla gwiazd wyprodukowanego przez Jiangsu Broadcasting Corporation.
Dzięki stworzeniu autorskiego menu Sasu Laukkonena, od 6 kwietnia pasażerowie klasy biznes podróżujący z Helsinek na długich dystansach mogą zakosztować tego co najlepsze w nordyckich kulinariach. Doceniona przez najbardziej opiniotwórczych krytyków kulinarnych na świecie, artystyczna kuchnia Sasu Laukkonena, charakteryzuje się czystymi smakami nawiązującymi do nordyckich korzeni swojego twórcy. Laukkonen ma ponad 15 letnie doświadczenie w branży kulinarnej, a obecnie jest współwłaścicielem i dyrektorem kulinarnym Chef & Sommelier, helsińskiej restauracji, którą otworzył w październiku 2010 r. Restauracja Laukkonena od 2014 r. jest corocznie nagradzana jedną gwiazdką Michelin. Oferuje ręcznie robione potrawy przygotowywane z ekologicznych i pochodzących wprost z natury składników oraz produktów z certyfikatem fair-trade. Jest też znana z panującej tam spokojnej atmosfery.
Do nowych autorskich menu w klasie biznes na wszystkich trasach dalekodystansowych, także 6 kwietnia, Finnair wprowadził ekologiczne fińskie lody firmy Jymy, która do wyrobu swoich produktów używa jedynie stuprocentowo naturalnych składników – mleka i owoców. W ostatnich latach Jymy w krótkim czasie stała się jedną z najważniejszych firm na fińskim rynku spożywczym.
Maarit Keränen, szefowa obsługi pokładowej fińskiego przewoźnika, skomentowała: “Staramy się stale podnosić jakość posiłków oraz innych usług oferowanych pasażerom. Gdy decydowaliśmy się na nawiązanie współpracy z dwoma kolejnymi szefami kuchni, uważnie przeanalizowaliśmy informacje zwrotne od klientów, ponieważ chcieliśmy pozostać w zgodzie z naszymi zasadami zachowania najwyższej jakości, innowacyjności i świeżości serwowanych posiłków.”
POWIĄZANE WPISY
4 grudnia 2025
Ryanair powiększa bazę w Gdańsku i ogłasza rozkład lotów na lato 2026
Ryanair powiększa bazę w Gdańsku i ogłasza rekordowy rozkład lotów na lato 2026,…
0 Komentarzy1 Minuty
2 grudnia 2025
TAP Air Portugal rozszerza program NDC i podpisuje nową umowę z Amadeus
TAP Air Portugal ogłosił rozwój programu NDC dzięki podpisaniu nowej umowy z Amadeus oraz…
0 Komentarzy1 Minuty
2 grudnia 2025
PLL LOT uruchamia świąteczny kalendarz adwentowy z codziennymi promocjami
Polskie Linie Lotnicze LOT uruchomiły świąteczną akcję promocyjną inspirowaną kalendarzem…
0 Komentarzy1 Minuty
1 grudnia 2025
Wizz Air otworzył szóstą bazę operacyjną w Polsce. 11 nowych tras z Lotniska Warszawa-Modlin
Dziś, 1 grudnia 2025 roku, linia lotnicza Wizz Air uruchomiła bazę operacyjną na Lotnisku…
0 Komentarzy2 Minuty
1 grudnia 2025
Zielona Góra-Babimost ma nową halę Non-Schengen
Lotnisko Zielona Góra-Babimost zakończyło kluczowy etap modernizacji, obejmujący m.in.…
0 Komentarzy1 Minuty
1 grudnia 2025
Enter Air i Coral Travel z nową umową czarterową na sezon 2026/2027
Enter Air podpisał z Coral Travel Poland umowę czarteru obejmującą współpracę w sezonie…
0 Komentarzy1 Minuty
28 listopada 2025
Ryanair ogłasza ofertę Black Friday: drugi bilet za połowę ceny
Ryanair uruchomił wyprzedaż z okazji Black Friday, oferując promocję „drugi bilet za pół…
0 Komentarzy1 Minuta
28 listopada 2025
Enter Air podsumowuje III kwartał 2025 roku
Przychody Enter Air po trzech kwartałach 2025 roku osiągnęły 2 422,8 mln zł, a EBITDA…
0 Komentarzy3 Minuty
28 listopada 2025
PLL LOT uruchomiły nowe połączenie z Warszawy do Rovaniemi
PLL LOT uruchomiły nowe sezonowe połączenie z Warszawy do Rovaniemi w północnej…
0 Komentarzy2 Minuty









