Dni Karpia w Dolinie Baryczy: 10 weekendów rybnej fiesty
Ponad 80 wydarzeń zaplanowano na tegoroczne, czternaste już Dni Karpia w Dolinie Baryczy. Kwintesencją będzie wspólne smażenie ryb podczas Festiwalu Karpia na patelni o średnicy 1,8 metra. Ale pomysł na promocję regionu jest wyjątkowy – impreza trwa przez aż 10 weekendów, od września do listopada.
Pomysł na promocję Doliny Baryczy jest nietuzinkowy. Zwykle lokalne fiesty, zbudowane na promowaniu lokalnych atrakcji trwają weekend. Koordynator Dni Karpia – Stowarzyszenie „Partnerstwo dla Doliny Baryczy” – wymyślił imprezę, a w zasadzie cykl wydarzeń, trwający aż 10 weekendów, obudowując w ten sposób zapoczątkowany 20 lat temu weekendowy Festiwal Karpia.
Inga Demianiuk – Ozga, prezes stowarzyszenia, powiedziała: „Najbardziej oblegane imprezy, czyli rybne kolacje w restauracjach rozsianych po Dolinie Baryczy, sprzedają się na długo przed rozpoczęciem kolejnego cyklu.”
Prezes Demianiuk – Ozga ma inne ciekawe fakty, które jej zdaniem obrazują sukces tego pomysłu: to ponad 60 tys. odwiedzających turystów, przede wszystkim z województw Dolnośląskiego i Wielkopolskiego, śląskiego, mazowieckiego, ponad 5 tys. sprzedanych biletów na płatne imprezy, ponad 100 wystawców producentów i gastronomii lokalnych oferujących przekąski i lokalne produkty na imprezach, ponad 50 organizatorów realizujących poszczególne imprezy. 60 proc. z nich angażuje się w Dni Karpia kolejny raz.
W zbudowanie ciekawego programu, przybliżającego tradycje rybackie sięgające 800 lat ale i wyjątkowe piękno Doliny Baryczy, będącej największym parkiem krajobrazowym w Polsce, zaangażowało się w tym roku 50 partnerów. To przedsiębiorcy, samorządy i organizacje, którzy zaplanowali ponad 80 wydarzeń plenerowych, aktywnych, wędkarskich, edukacyjnych i kulinarnych. ponad 80 proc. wydarzeń jest szczególnie przyjaznym rodzinom
Demianiuk – Ozga dodała: „Edycja 2019 jest wyjątkowa także ze względu na pojawienie się wielu nowości w programie, aż 23 wydarzenia to nowe propozycje w kalendarzu imprez.”
To m.in.: objazdowe wycieczki z przewodnikiem szlakiem wielkich rodów Doliny Baryczy, warsztaty kiszenia z Masterchef Junior Julką Cymbaluk (z kartą dużej rodziny obowiązuje zniżka na udział w wydarzeniu!), wypieki kolorowej rybki w Kawiarniach Familijnej, Drzwi otwarte w Gospodarstwie Ruda Żmigrodzka Ośrodku Edukacji w Krośnicach, impreza plenerowa Las. Knieja. Dziczyzna – gdzie można będzie pokosztować ryby ale i dziczyzny z naszych lasów. Nowością są również interaktywne zajęcia dla dzieci w wieku od 1. do 3. roku życia i ich rodziców.
Zwiedzenie Doliny Baryczy można zacząć od udziału w zawodach wędkarskich, spływie kajakiem czy rajdzie rowerowym, zakończyć kolacją rybną lub tańcem i śpiewem na imprezie plenerowej, a rano wziąć udział w przejażdżce bryczką lub udać się na spacer z ornitologiem.
Paweł Wybierała, prezes największego w Europie przedsiębiorstwa Stawy Milickie, prowadzącego gospodarkę na 6,5 tysiącach ha akwenów podkreślił: „Sprzedawanie” stawów i Doliny Baryczy jako atrakcji turystycznej jest równie ważne jak hodowla ryb. Podczas kolacji rybnych karp serwowany jest na setki sposobów, pojawiają się nowe pomysły kulinarne.Turystyka kulinarna to szansa dla zagłębia rybnego jakim są stawy w Dolinie Baryczy A plenerowe smażenie ryb podczas Festiwalu Karpia na ogromnej patelni o średnicy 1,8 metra to wyjątkowe wydarzenie, które w ubiegłym roku przyciągnęło na festiwal 20 tysięcy gości.”
W tym roku każdy, kto zakupi bilet na wydarzenie płatne lub odbierze bon na wydarzeniu bezpłatnym może wybrać w systemie internetowym nagrodę. Do puli nagród, oprócz koszulek, toreb, kubków, breloków, magnesów z wizerunkiem Dni Karpia, włączyły się firmy i gospodarstwa oznaczone znakiem „Dolina Baryczy Poleca”. Będą więc pachnące malinowe przetwory i soki „Z Chaty Łaniaków”, słoiczki z przetworami rybnymi pochodzące z ekologicznego Gospodarstwa Rybackiego „Ruda Żmigrodzka”, zdrowe i ekologiczne kiszonki z Gospodarstwa Rolnego Sznajder, wytłaczane na zimno oleje roślinne z Doliny – p. Dwornikowskiej, naturalne soki i słodkie jabłka z Gospodarstwa Sadowniczego Dziekan oraz Pochodyła. Można będzie również wybrać vouchery na rodzinny kulig w Folwarku Jeździeckim Jurand, romantyczną kolację lub bilety na noclegi w: Ceglanym Domu, Pensjonacie Lido, Restauracji Stary Młyn, Karczmie Ruda Żmigrodzka, Restauracji Parkowej, przeżyć fotosafari oraz powędkować na Stawach Milickich a nawet wyczyścić samochód z bezpłatnym bonem ArtZbytu.
Pełny program na www.dnikarpia.barycz.pl
POWIĄZANE WPISY
18 czerwca 2025
Chorwacki region zaprezentował swoją ofertę w Warszawie
Wspólnota Turystyczna Województwa Ličko-Senjskiego we współpracy z Chorwacką Wspólnotą…
0 Komentarzy3 Minuty
17 czerwca 2025
Branża hotelarska o kategoryzacji obiektów na dwudniowej konferencji IGHP
„Wpływ trendów rynkowych na ewolucję polskiej i europejskiej kategoryzacji obiektów…
0 Komentarzy7 Minuty
17 czerwca 2025
Architektura, natura, chillout. Spotkajmy się na Pergoli
W samym sercu zielonego Wrocławia leży miejsce, które zachwyca dosłownie każdego. Nie…
0 Komentarzy5 Minuty
13 czerwca 2025
Prezes Grupy Arche apeluje o zmiany w prawie dotyczącym zabytków
W trakcie III Forum Rewitalizacji, które odbywa się 13 czerwca w Łodzi, prezes Grupy…
0 Komentarzy3 Minuty
13 czerwca 2025
OLX: coraz więcej Polaków wybiera urlop w kraju
Polacy coraz chętniej wybierają wypoczynek w kraju, choć urlop nad Bałtykiem może…
0 Komentarzy4 Minuty
12 czerwca 2025
Tribe: nowy hotel w Budapeszcie, zapowiedź w Słowenii i debiut w Krakowie
Tribe, designerska marka lifestyle’owa należąca do grupy Accor, ogłasza kolejne…
0 Komentarzy2 Minuty
10 czerwca 2025
Przewodnik Michelin 2025: Wrocław debiutuje, Warszawa z nowym wyróżnieniem
Michelin zaprezentował nową selekcję restauracji ujętych w Przewodniku Michelin Polska…
0 Komentarzy11 Minuty
6 czerwca 2025
Rozpoczęto prace nad Strategią Rozwoju Turystyki Zorganizowanej w Polsce na lata 2026–2035
Przedstawiciele branży turystycznej rozpoczynają prace nad Strategią Rozwoju Turystyki…
0 Komentarzy1 Minuty
6 czerwca 2025
Smaki sprzed tysiąca lat w nowoczesnym wydaniu. Gniezno uruchomiło nowy produkt kulinarny turystyki sieciowej
W ramach obchodów 1000-lecia koronacji Bolesława Chrobrego miasto zaprasza na „Ucztę…
0 Komentarzy3 Minuty