Chorwacki region zaprezentował swoją ofertę w Warszawie

Wspólnota Turystyczna Województwa Ličko-Senjskiego we współpracy z Chorwacką Wspólnotą Turystyczną zorganizowały specjalną prezentację dla około sześćdziesięciu dziennikarzy i przedstawicieli biur podróży. W wydarzeniu uczestniczyli również przedstawiciele Ambasady Republiki Chorwacji w Polsce – Ana Kodrić Gagro i Ana Petrinović, a także dyrektor Przedstawicielstwa Chorwackiej Wspólnoty Turystycznej w Polsce, Małgorzata Kowalska.
Uczestnicy mieli okazję poznać bogactwo przyrodnicze regionu, jego ofertę turystyczną oraz zasmakować autentycznej lokalnej kuchni przygotowanej przez szefa kuchni Dino Galvagno.
„Bardzo się cieszę, że mogliśmy w Polsce gościć przedstawicieli regionu ličko-senjskiego i wspólnie zaprosić polskich partnerów do bliższego poznania tej niezwykle różnorodnej części Chorwacji. To miejsce, w którym króluje wspaniała przyroda – z jednej strony góry, jeziora i rzeki, z drugiej – morze i malownicze plaże. Spotkanie w Warszawie poprzez wyśmienite potrawy i opowieści pozwoliło uczestnikom dosłownie rozsmakować się w tym regionie” – mówi Małgorzata Kowalska, dyrektor przedstawicielstwa Chorwackiej Wspólnoty Turystycznej w Polsce.
„Województwo ličko-senjskie oferuje ucieczkę od codziennego pośpiechu i relaksujący wypoczynek. To miejsce, w którym można na nowo połączyć się z naturą i odnaleźć spokój – niezależnie od tego, czy ktoś kocha góry, rzeki czy morze. Polacy to dla nas wyjątkowo cenni goście i cieszymy się, że coraz więcej Waszych rodaków odkrywa naszą destynację” – podkreślił Ivan Radošević, dyrektor Wspólnoty Turystycznej Województwa Ličko-Senjskiego, w wypełnionej po brzegi sali hotelu Warsaw Presidential.
Wraz z jego zastępcą Hrvojem Mudrovčiciem, do Warszawy przyjechali: Marijana Lulić – naczelnik Wydziału Administracyjnego ds. Rolnictwa i Turystyki Województwa Ličko-Senjskiego, Mile Milković – kierownik Centrum Rozwoju Liki oraz znany chorwacki szef kuchni Dino Galvagno, który porzucił życie w mieście, by zamieszkać w Lice.
Uczta dla wszystkich zmysłów: od pstrąga i przekąsek po jagnięcinę i mleko
Jego degustacyjne menu zachwyciło Polaków – to była prawdziwa eksplozja smaków. Zupa z pokrzywy z taraną (smażonym makaronem nadziewanym wędzonym pstrągiem i serem basa).
Lička przekąska – krem z fasoli, kalarepy, solonego jeleniego mięsa i dzikiej zieleniny oraz doskonała jagnięcina z ziemniakami i świeżo zebranym koprem morskim (który przyjechał znad morza do Warszawy).
Na deser: lody z zsiadłego mleka, pączek i owoce leśne – a na koniec oczywiście ogromne brawa dla kreatywnego szefa kuchni, który ukazał piękno wszystkich zakątków województwa ličko-senjskiego i zaserwował prawdziwą ucztę.
Czas na Likę
Polakom zaprezentowano największe atrakcje po obu stronach Welebitu – od Parku Narodowego Jezior Plitwickich, przez Centrum Pamięci Nikoli Tesli, rzeki Liki, Park Jaskiniowy Grabovača, po Senj, Zavratnicę, Novalję, malownicze plaże i gaje oliwne w okolicach miejscowości Lun na wyspie Pag.
„Niedawno byłem w Boškincu. Jestem zachwycony. Dobrze znam wybrzeże tej destynacji, teraz czas na jej wnętrze. Wszystko wygląda fantastycznie i bardzo zachęcająco. Chcę tam pojechać. Czas na Likę” – skomentował Wojtek Tyluś, miłośnik Chorwacji i autor bloga podróżniczego Crolove.
POWIĄZANE WPISY
16 lipca 2025
Piotr Borys: temat opłaty turystycznej jest otwarty, ale potrzebna jednomyślność branży [WYWIAD]
Dyskusja o wprowadzeniu opłaty turystycznej w Polsce wciąż trwa i – jak zapewnia Piotr…
0 Komentarzy23 Minuty
14 lipca 2025
II Warszawskie Forum Turystyki i Rekreacji: „Zarządzanie turystyką i rekreacją – wczoraj, dziś i jutro” już 28 listopada
Społeczna Akademia Nauk wraz ze Szkołą Główną Gospodarstwa Wiejskiego zapraszają na II…
0 Komentarzy2 Minuty
11 lipca 2025
Rejs na pokładzie Costa Smeralda, czyli włoskie dolce vita na pełnym morzu
Zamiast biegać między hotelami i lotniskami, wsiadasz na pokład i odpływasz statkiem w…
0 Komentarzy5 Minuty
11 lipca 2025
Rodzinny przewodnik po Korei Południowej – wskazówki i inspiracje
Nowoczesna infrastruktura, wysoki poziom bezpieczeństwa, bogata oferta edukacyjna i…
0 Komentarzy4 Minuty
10 lipca 2025
Gubałówka zaprasza na lato 2025: plaża w górach, sport i góralski folklor
Na czas wakacji Gubałówka - jeden z najchętniej odwiedzanych ośrodków turystycznych Grupy…
0 Komentarzy1 Minuty
10 lipca 2025
Jordania zaprasza na największe święto kulinarne regionu
Tego lata Jordania ponownie otwiera swoje drzwi dla miłośników kuchni i kultury,…
0 Komentarzy2 Minuty
10 lipca 2025
Madera stawia na emocje i autentyczność. Rusza nowa kampania: „Madera. Wszystko, na co masz ochotę”
Biuro Promocji Madery uruchomiło najnowszą kampanię turystyczną pod hasłem „Madera.…
0 Komentarzy1 Minuty
10 lipca 2025
Od Szkocji po Mazowsze. V edycja Dnia Szkockiego w Jadowie
Jadów po raz piąty zamienił się w szkocką stolicę Mazowsza. 5 lipca odbyła się kolejną…
0 Komentarzy4 Minuty
9 lipca 2025
Gniezno: Widowisko „Milenium Koronacji Bolesława Chrobrego” przyciągnie 12 tys. widzów
W sierpniu 2025 roku odbędzie w Gnieźnie plenerowe widowisko historyczno-teatralne…
0 Komentarzy1 Minuty