Alpy – w Paznaun odbędzie się “Kulinarny Szlak Św. Jakuba”

10 lipca na pięciu szlakach kulinarnych, biegnących na wysokości ponad 2000 m n.p.m. rozpocznie się ósmy „Kulinarny Szlak Św. Jakuba”, łączący wędrówkę z biesiadowaniem.
Patronat nad imprezą sprawuje „kucharz stulecia” Eckart Witzigmann. Po raz pierwszy aż pięciu światowej sławy kucharzy weźmie pod swe skrzydła schroniska i specjalnie dla nich stworzy potrawę z produktów regionalnych. Dania autorstwa mistrzów kuchni pozostaną w menu schronisk do końca września. W tym roku na Kulinarnym Szlaku Św. Jakuba po raz pierwszy pojawi się także pierwiastek kobiecy – Tanja Grandits ze Szwajcarii, która gotować będzie w schronisku Ascherhütte.
W dniu otwarcia „Kulinarnego Szlaku Św. Jakuba” kucharze wraz z turystami wyruszą na kulinarne trasy Paznaun.
Po przybyciu do schronisk kucharze zaprezentują wymyśloną przez siebie potrawę na bazie regionalnych produktów. Wszystkich pięciu potraw – przyrządzonych osobiście przez mistrzów kuchni – będzie można spróbować podczas inauguracji szlaku. Koordynacją przedsięwzięcia zajmuje się Martin Sieberer – szef kuchni w jednej z najlepszych restauracji w Tyrolu, restauracji Paznaunerstube.
Niederelbe Hütte: Bobby Bräuer
Nagrodzony tytułem „Kucharza roku 2016” Bobby Bräuer, po czteroletnim pobycie w Austrii powrócił do swojej ojczyzny.
Od tamtej pory serwuje swe dania gościom restauracji „EssZimmer” w monachijskim centrum BMW Welt. Od 2012 roku Bobby Bräuer zdobył już dwie gwiazdki Michelin i 18 punktów Gault Millau.
Heidelberger Hütte: Viki Geunes
Sukces bez wykształcenia? Jeszcze jaki! Belg Viki Geunes jest samoukiem, należącym do czołówki najlepszych kucharzy świata. Potrawy, które proponuje gościom restauracji „‘t Zilte” w Antwerpii, tworzy w oparciu o nowatorskie techniki kucharskie, nadające im nowoczesny charakter oraz intensywny smak. Za swą kreatywność, wyjątkowe kontrasty teksturowe i kuchnię bardzo osobistą Viki Geunes otrzymał w 2004 roku pierwszą ze zdobytych dotychczas dwóch gwiazdek Michelin.
Friedrichshafener Hütte: Josef Steffner
W swojej restauracji Mesnerhaus w Mauterndorf austriak Josef Steffner rozpieszcza podniebienia gości tradycyjnymi potrawami w fantazyjnym wydaniu. Ten pogodny kucharz może pochwalić się trzema czapkami kucharskimi i 17 punktami Gault Millau. Swą wiedzą dzieli się w ramach cieszących się popularnością warsztatów. Składniki do jego kreatywnych potraw kucharze – amatorzy mogą nabyć w sklepie Steffnera „DelikatEssen”.
Jamtalhütte: Stephen Crane
Innowacja za pan brat z tradycją: Od 2003 roku brytyjczyk Stephen Crane gotuje w restauracji „Ockenden Manor”.
Już w pierwszym roku jego menu, łączące nowoczesność z tradycją, zostało wyróżnione gwiazdką Michelin. Jako szef kuchni przywiązuje dużą wagę produktów lokalnych.
Ascherhütte: Tanja Grandits
Urodzona w Niemczech Tanja Grandits od 2008 roku jest szefową legendarnej restauracji „Stucki“ w Bazylei. Jej niepowtarzalny kulinarny styl łączy kolory i przyprawy. Dwie gwiazdki Michelina, 18 punktów Gault Millau i wyróżnienie „Kucharz roku 2014” zapewniły jej pewne miejsce w gronie najlepszych szwajcarskich mistrzów kuchni i międzynarodową renomę.
„Kulinarny Szlak Św. Jakuba” – lato 2016
Od 10 lipca do końca września 2016 goście wypoczywający w dolinie Paznaun mogą indywidualnie odwiedzić pięć schronisk kulinarnego szlaku. Trzy noclegi w wybranej kategorii oraz wszystkie atrakcje i zniżki Silvretta Card all inclusive można zarezerwować w cenie od 75 euro za osobę ze śniadaniem.
www.paznaun-ischgl.com.
POWIĄZANE WPISY
28 listopada 2025
Gruzja na cztery pory roku
Pani Ambasador Gruzji, JE Diana Zhgenti uświetniła konferencję prasową i warsztaty…
0 Komentarzy2 Minuty
25 listopada 2025
Madera rozwija turystykę kulinarną: plantacje, winnice, warsztaty
Kulinaria stają się jednym z filarów promocji Maderze, a rosnąca liczba inicjatyw…
0 Komentarzy2 Minuty
25 listopada 2025
Ponad 300 tys. biegaczy wzięło udział w Dubai Run 2025
Dubai Run 2025 zgromadził rekordowe 307 tys. uczestników, odnotowując ponad trzykrotny…
0 Komentarzy2 Minuty
24 listopada 2025
Kiwi.com: Po otwarciu Wielkiego Muzeum Egipskiego wzrosło zainteresowanie lotami do Kairu
Otwarcie Wielkiego Muzeum Egipskiego w Kairze wywołało wyraźny wzrost zainteresowania…
0 Komentarzy1 Minuty
20 listopada 2025
Visit Madeira rusza z nową kampanią, która promuje odpowiedzialne podróżowanie
Agencja Visit Madeira rozpoczęła kampanię świadomościową zachęcającą odwiedzających oraz…
0 Komentarzy1 Minuty
19 listopada 2025
Zimowe ośrodki Trentino stawiają na pełną dostępność usług
Region Trentino wzmacnia swoją pozycję jako kierunek przyjazny osobom z…
0 Komentarzy1 Minuty
17 listopada 2025
Dubai Airshow 2025: Emirates prezentują nowe technologie i produkty
Emirates zaprezentują na Dubai Airshow 2025 nowe technologie i rozwiązania, które mają…
0 Komentarzy2 Minuty
14 listopada 2025
World Travel Awards wyróżnia Portugalię jako najlepszy kierunek w Europie
Podczas 32. gali World Travel Awards 2025 w Forte Village Resort na Sardynii Portugalię…
0 Komentarzy1 Minuty
14 listopada 2025
Raport Registradores de España: Polacy wciąż aktywni na rynku nieruchomości w Hiszpanii
Hiszpania pozostaje atrakcyjnym kierunkiem dla zagranicznych inwestorów, w tym Polaków. W…
0 Komentarzy2 Minuty










