Air France – nowe ekskluzywne menu

Od października do końca roku menu dla pasażerów Air France tworzy dwóch mistrzów francuskiej gastronomii – obowiązkowo z kilkoma gwiazdkami Michelin na koncie. Tym razem Régis Marcon (trzy gwiazdki) gotuje w Klasie Pierwszej La Première, a Guy Martin tworzy menu w Klasie Biznes na lotach dalekiego zasięgu.
Potrawy autorstwa Guy’a Martin’a pojawią się teraz również w klasie biznes wyjątkowo na wybranych lotach średniego zasięgu, między innymi na trasie Paryż Warszawa.
Aby menu było urozmaicone, a pasażerowie się nie nudzili, szefowie kuchni współpracujący z Air France zmieniają się co trzy miesiące, a co dwa tygodnie pojawia się nowa karta dań.
Klasa Pierwsza: Piotrosz na talerzu
W ofercie Air France najbardziej wyszukane dania podawane są w Klasie Pierwszej La Première. Dla jej gości, Régis Marcon opracował dwie nowe przystawki oraz siedem dań głównych. Unikalne kompozycje zawierają francuskie składniki.
Na liście nowych propozycji Marcon’a w menu Klasy Pierwszej La Première znalazły się między innymi terriny z kurczaka i leśnych grzybów jako przystawki, a na danie główne szef kuchni poleca aż siedem wyszukanych propozycji do wyboru – rzecz jasna – każda z nich to „Francja na talerzu”. Znalazł się wśród nich m.in. gulasz wołowy ze smardzami podawany z ziemniaczanym gratin, przegrzebki w towarzystwie pieczonego homara z warzywami typu „Julienne”, filet z piotrosza w białym sosie z masła i werbeny podawany z pieczarkami i szpinakiem, czy zupa w stylu bouillabaisse na bazie suma i krewetek. Dania powstały we współpracy z Servair Culinary Studio, którym dowodzi Joël Robuchon. Przez cały rok, największe autorytety współczesnej francuskiej gastronomii opracowują wyrafinowane potrawy dla gości Klasy Pierwszej La Première – najbardziej ekskluzywnej i najdroższej kabiny w samolotach Air France, z indywidualnymi salonikami, w których wszystko jest z „najwyższej półki”.
Perliczki lecą do Warszawy
Dania Guy’a Martin’a, szefa renomowanej paryskiej restauracji Le Grand Véfour przez najbliższe trzy miesiące będą gościć na talerzach pasażerów Klasy Biznes Air France. Uhonorowany dwiema gwiazdkami Michelin jest kolejną ikoną francuskiej gastronomii, której powierzono pieczę nad daniami dla pasażerów Air France. Na wszystkich lotach międzykontynentalnych oraz wybranych lotach średniego zasięgu szef kuchni zaprasza gości Air France do skosztowania sześciu nowych dań głównych, inspirowanych globalnymi smakami całego świata. Dania będą się zmieniały co dwa tygodnie.
Menu na najbliższe trzy miesiące w Klasie Biznes
– Dorsz serwowany z ryżem basmanti i kurkumą, puree z kabaczka z orzechami nerkowca, polane sosem kokosowym doprawionym aromatycznym pieprzem Espelette;
– Kotlet cielęcy ze smażonymi grzybami leśnymi, purée z karczocha i sosem z czarnej porzeczki
– Smażone krewetki, brokuł z imbirem podawany z purée na bazie masła orzechowego i skorupiaków, sos pietruszkowy
– Makaron orecchiette z kalmarem i pomidory w aromatycznej kolendrze
– Pieczona pierś z perliczki, purée z marchewek i kardamonu, risotto z organicznej czerwonej komosy ryżowej z sokiem żurawinowym
– Gulasz cielęcy z aromatycznym pieprzem Maniguette i makaronem penne, w towarzystwie organicznych warzyw.
Dania “A la Carte” – festiwal kuchni międzynarodowej
Na pasażerów lotów międzykontynentalnych** z Paryża podróżujących w Klasie Pierwszej oraz Klasie Biznes czeka też bogata oferta dań „a la carte”, dzięki której mogą udać się dla odmiany w podróż kulinarną po świecie. Danie wystarczy zamówić bezpłatnie (od 90 dni do 24 godzin) przed lotem na stronie linii (logując się do swojej rezerwacji), telefonicznie lub przy odprawie online.
Oferta „a la carte” obejmuje 6 propozycji kuchni tajskiej, indyjskiej, chińskiej, japońskiej, koreańskiej i owoce morza:
– Thai cuisine,
– Traditional Chinese;
– Flavours of India;
– Japanese delights;
– A taste of Korea;
– Seafood basket
POWIĄZANE WPISY
19 grudnia 2025
FlixBus: co drugi Polak planuje wyjazd na święta. Podróże autobusem zyskują na popularności
Ponad połowa Polaków planuje wyjazd w czasie tegorocznej przerwy świątecznej – wynika z…
0 Komentarzy2 Minuty
19 grudnia 2025
Wizz Air uruchamia nowe połączenia z Krakowa i Gdańska
Wizz Air uruchamia trzy nowe połączenia z Polski. Przewoźnik wprowadzi trasę z Krakowa do…
0 Komentarzy1 Minuty
19 grudnia 2025
Finnair połączy Helsinki z Melbourne w Australii
Finnair zapowiedział uruchomienie pierwszego w swojej historii regularnego połączenia do…
0 Komentarzy1 Minuty
18 grudnia 2025
KLM rozszerza europejską siatkę połączeń. Nowe trasy do Jersey, Santiago de Compostela i Oviedo
KLM zapowiedział uruchomienie trzech nowych połączeń w sezonie letnim 2026. W ofercie…
0 Komentarzy2 Minuty
17 grudnia 2025
Polskie Linie Lotnicze LOT połączą Warszawę z Bangkokiem
Polskie Linie Lotnicze LOT poszerzają swoją siatkę połączeń dalekodystansowych o nową…
0 Komentarzy3 Minuty
15 grudnia 2025
Ponad 10 mln zł na modernizację punktu kontroli bezpieczeństwa w Jasionce
Port Lotniczy Rzeszów-Jasionka im. Rodziny Ulmów podpisał umowę na dostawę nowoczesnego…
0 Komentarzy2 Minuty
11 grudnia 2025
Rekordowy listopad na Lotnisku Chopina – ponad 1,8 mln pasażerów
Listopad 2025 okazał się rekordowym miesiącem w historii Lotniska Chopina w Warszawie.…
0 Komentarzy1 Minuty
4 grudnia 2025
Ryanair powiększa bazę w Gdańsku i ogłasza rozkład lotów na lato 2026
Ryanair powiększa bazę w Gdańsku i ogłasza rekordowy rozkład lotów na lato 2026,…
0 Komentarzy1 Minuty
2 grudnia 2025
TAP Air Portugal rozszerza program NDC i podpisuje nową umowę z Amadeus
TAP Air Portugal ogłosił rozwój programu NDC dzięki podpisaniu nowej umowy z Amadeus oraz…
0 Komentarzy1 Minuty










