Air France – nowe ekskluzywne menu

Od października do końca roku menu dla pasażerów Air France tworzy dwóch mistrzów francuskiej gastronomii – obowiązkowo z kilkoma gwiazdkami Michelin na koncie. Tym razem Régis Marcon (trzy gwiazdki) gotuje w Klasie Pierwszej La Première, a Guy Martin tworzy menu w Klasie Biznes na lotach dalekiego zasięgu.
Potrawy autorstwa Guy’a Martin’a pojawią się teraz również w klasie biznes wyjątkowo na wybranych lotach średniego zasięgu, między innymi na trasie Paryż Warszawa.
Aby menu było urozmaicone, a pasażerowie się nie nudzili, szefowie kuchni współpracujący z Air France zmieniają się co trzy miesiące, a co dwa tygodnie pojawia się nowa karta dań.
Klasa Pierwsza: Piotrosz na talerzu
W ofercie Air France najbardziej wyszukane dania podawane są w Klasie Pierwszej La Première. Dla jej gości, Régis Marcon opracował dwie nowe przystawki oraz siedem dań głównych. Unikalne kompozycje zawierają francuskie składniki.
Na liście nowych propozycji Marcon’a w menu Klasy Pierwszej La Première znalazły się między innymi terriny z kurczaka i leśnych grzybów jako przystawki, a na danie główne szef kuchni poleca aż siedem wyszukanych propozycji do wyboru – rzecz jasna – każda z nich to „Francja na talerzu”. Znalazł się wśród nich m.in. gulasz wołowy ze smardzami podawany z ziemniaczanym gratin, przegrzebki w towarzystwie pieczonego homara z warzywami typu „Julienne”, filet z piotrosza w białym sosie z masła i werbeny podawany z pieczarkami i szpinakiem, czy zupa w stylu bouillabaisse na bazie suma i krewetek. Dania powstały we współpracy z Servair Culinary Studio, którym dowodzi Joël Robuchon. Przez cały rok, największe autorytety współczesnej francuskiej gastronomii opracowują wyrafinowane potrawy dla gości Klasy Pierwszej La Première – najbardziej ekskluzywnej i najdroższej kabiny w samolotach Air France, z indywidualnymi salonikami, w których wszystko jest z „najwyższej półki”.
Perliczki lecą do Warszawy
Dania Guy’a Martin’a, szefa renomowanej paryskiej restauracji Le Grand Véfour przez najbliższe trzy miesiące będą gościć na talerzach pasażerów Klasy Biznes Air France. Uhonorowany dwiema gwiazdkami Michelin jest kolejną ikoną francuskiej gastronomii, której powierzono pieczę nad daniami dla pasażerów Air France. Na wszystkich lotach międzykontynentalnych oraz wybranych lotach średniego zasięgu szef kuchni zaprasza gości Air France do skosztowania sześciu nowych dań głównych, inspirowanych globalnymi smakami całego świata. Dania będą się zmieniały co dwa tygodnie.
Menu na najbliższe trzy miesiące w Klasie Biznes
– Dorsz serwowany z ryżem basmanti i kurkumą, puree z kabaczka z orzechami nerkowca, polane sosem kokosowym doprawionym aromatycznym pieprzem Espelette;
– Kotlet cielęcy ze smażonymi grzybami leśnymi, purée z karczocha i sosem z czarnej porzeczki
– Smażone krewetki, brokuł z imbirem podawany z purée na bazie masła orzechowego i skorupiaków, sos pietruszkowy
– Makaron orecchiette z kalmarem i pomidory w aromatycznej kolendrze
– Pieczona pierś z perliczki, purée z marchewek i kardamonu, risotto z organicznej czerwonej komosy ryżowej z sokiem żurawinowym
– Gulasz cielęcy z aromatycznym pieprzem Maniguette i makaronem penne, w towarzystwie organicznych warzyw.
Dania “A la Carte” – festiwal kuchni międzynarodowej
Na pasażerów lotów międzykontynentalnych** z Paryża podróżujących w Klasie Pierwszej oraz Klasie Biznes czeka też bogata oferta dań „a la carte”, dzięki której mogą udać się dla odmiany w podróż kulinarną po świecie. Danie wystarczy zamówić bezpłatnie (od 90 dni do 24 godzin) przed lotem na stronie linii (logując się do swojej rezerwacji), telefonicznie lub przy odprawie online.
Oferta „a la carte” obejmuje 6 propozycji kuchni tajskiej, indyjskiej, chińskiej, japońskiej, koreańskiej i owoce morza:
– Thai cuisine,
– Traditional Chinese;
– Flavours of India;
– Japanese delights;
– A taste of Korea;
– Seafood basket
POWIĄZANE WPISY
4 grudnia 2025
Ryanair powiększa bazę w Gdańsku i ogłasza rozkład lotów na lato 2026
Ryanair powiększa bazę w Gdańsku i ogłasza rekordowy rozkład lotów na lato 2026,…
0 Komentarzy1 Minuty
2 grudnia 2025
TAP Air Portugal rozszerza program NDC i podpisuje nową umowę z Amadeus
TAP Air Portugal ogłosił rozwój programu NDC dzięki podpisaniu nowej umowy z Amadeus oraz…
0 Komentarzy1 Minuty
2 grudnia 2025
PLL LOT uruchamia świąteczny kalendarz adwentowy z codziennymi promocjami
Polskie Linie Lotnicze LOT uruchomiły świąteczną akcję promocyjną inspirowaną kalendarzem…
0 Komentarzy1 Minuty
1 grudnia 2025
Wizz Air otworzył szóstą bazę operacyjną w Polsce. 11 nowych tras z Lotniska Warszawa-Modlin
Dziś, 1 grudnia 2025 roku, linia lotnicza Wizz Air uruchomiła bazę operacyjną na Lotnisku…
0 Komentarzy2 Minuty
1 grudnia 2025
Zielona Góra-Babimost ma nową halę Non-Schengen
Lotnisko Zielona Góra-Babimost zakończyło kluczowy etap modernizacji, obejmujący m.in.…
0 Komentarzy1 Minuty
1 grudnia 2025
Enter Air i Coral Travel z nową umową czarterową na sezon 2026/2027
Enter Air podpisał z Coral Travel Poland umowę czarteru obejmującą współpracę w sezonie…
0 Komentarzy1 Minuty
28 listopada 2025
Ryanair ogłasza ofertę Black Friday: drugi bilet za połowę ceny
Ryanair uruchomił wyprzedaż z okazji Black Friday, oferując promocję „drugi bilet za pół…
0 Komentarzy1 Minuta
28 listopada 2025
Enter Air podsumowuje III kwartał 2025 roku
Przychody Enter Air po trzech kwartałach 2025 roku osiągnęły 2 422,8 mln zł, a EBITDA…
0 Komentarzy3 Minuty
28 listopada 2025
PLL LOT uruchomiły nowe połączenie z Warszawy do Rovaniemi
PLL LOT uruchomiły nowe sezonowe połączenie z Warszawy do Rovaniemi w północnej…
0 Komentarzy2 Minuty









