53 restauracje ze Stambułu wyróżnione w Przewodniku Michelin
Stambuł położony na dwóch kontynentach, słynie ze swoich kulinariów i oferuje smakoszom dania na bazie owoców i warzyw, świeżych ryb oraz najwyższej jakości mięs. Ponadto utalentowani szefowie kuchni z kraju i zagranicy serwują tam potrawy łączące elementy różnych tradycji kulinarnych.
Wybór najlepszych restauracji w Stambule, które trafiły do znanego na całym świecie Przewodnika został dokonany na podstawie ocen anonimowych i niezależnych krytyków. Lokale są zawsze recenzowane według pięciu kryteriów: jakość oferowanych dań i użytych w nich produktów, harmonia smaków potraw, mistrzostwo technik kulinarnych, osobowość szefa kuchni widoczna w jego przepisach oraz stałość poziomu kuchni lokalu.
Lista wybranych na tej podstawie restauracji została uroczyście ogłoszona 11 października 2022 roku w Stambule i jest dostępna na stronie internetowej Przewodnika Michelin oraz w dedykowanej aplikacji.
Kulinarna oferta Stambułu zrobiła ogromne wrażenie na krytykach Michelin, dlatego zdecydowali się wyróżnić aż 53 restauracje. Jedna z nich, TURK Fatih Tutak, otrzymała dwie Gwiazdki Michelin. W lokalu położonym w dzielnicy Şişli, w europejskiej części miasta, typowe tureckie dania są w niestandardowy sposób reinterpretowane przez szefa kuchni Fatiha Tutaka.
Ponadto cztery restauracje otrzymały jedną Gwiazdkę Michelin za przywiązanie do tureckich produktów i smaków oraz odzwierciedlanie doskonałości stambulskiej sceny kulinarnej. Są to Araka, Mikla, Nicole i Neolokal.
Ostatnia z restauracji została też doceniona Zieloną Gwiazdką za pionierskie podejście do zrównoważonej gastronomii. To wyróżnienie przyznawane od 2020 roku, podkreśla ekologiczne inicjatywy i wysiłki, całego zespołu Neolokalu, włożone w ochronę i promowanie tureckiego dziedzictwa kulinarnego. Natomiast 10 restauracji otrzymało wyróżnienie Bib Gourmand, przyznawane za korzystny stosunek jakości potraw do ich ceny.
POWIĄZANE WPISY
16 grudnia 2025
PLL LOT ogłaszają nabór do 4. edycji Konkursu na Najlepszą Pracę Dyplomową
PLL LOT zapraszają studentów do udziału w 4. edycji Konkursu na Najlepszą Pracę…
0 Komentarzy2 Minuty
16 grudnia 2025
Wystartował program Future Professionals dla młodych talentów branży MICE
Wystartował program mentoringowy Future Professionals dla młodych talentów branży MICE. W…
0 Komentarzy2 Minuty
16 grudnia 2025
Rankomat: Większość Polaków przywita Nowy Rok w domowym gronie
Większość Polaków planuje powitać Nowy Rok w domowym zaciszu – wynika z badania…
0 Komentarzy3 Minuty
15 grudnia 2025
Polscy turyści na drugim miejscu na Słowacji
Na konferencji prasowej w Warszawie przedstawiciele Slovakia Travel i Tatry Mountain…
0 Komentarzy2 Minuty
15 grudnia 2025
Travelist: Wysokie zainteresowanie feriami 2026. Ceny nieznacznie wzrosły
Rynek wyjazdów na ferie zimowe 2026 pozostaje stabilny – wynika z analizy Travelist.pl.…
0 Komentarzy4 Minuty
15 grudnia 2025
Ryanair przedstawia najpopularniejsze kierunki Polaków w okresie świątecznym
W okresie świąteczno-noworocznym Polacy najchętniej wybierają Włochy, Hiszpanię i Maltę,…
0 Komentarzy3 Minuty
12 grudnia 2025
Polacy wskazali najlepsze ośrodki narciarskie w kraju. Za nami pierwsza edycja rankingu Triverna.pl
Zimowy sezon w Polsce dopiero się rozpoczyna, a krajowe stoki już przyciągają narciarzy i…
0 Komentarzy2 Minuty
11 grudnia 2025
POWER podsumowuje branżę MICE w 2025: relacje ważniejsze niż efekty specjalne
Agencja POWER podsumowała działalność w mijającym roku i przedstawiła prognozy na 2026.…
0 Komentarzy2 Minuty
11 grudnia 2025
Turystyka dostępna dla wszystkich. Akademia Kompetencji TOO zapowiada cykl bezpłatnych szkoleń
Rosnąca liczba podróżnych o zróżnicowanych potrzebach oraz obowiązujące przepisy…
0 Komentarzy2 Minuty










