Nobu Hotel Warsaw – otwarcie 3 sierpnia

Warszawa zyska nowy hotel
Pokój Executive w nowym hotelu warszawskim/fot. materiały prasowe

Będzie to pierwszy hotel grupy Nobu Hospitality w Polsce, a zarazem 12 hotel i 43 restauracja tej luksusowej marki lifestylowej założonej przez Nobu Matsuhisę, Roberta de Niro oraz Meira Tepera na świecie.

W hotelu znajdować się będzie 117 pokoi, inteligentnie zaprojektowana przestrzeń przeznaczona do organizacji spotkań i eventów, klub fitness oraz Nobu Restaurant & Café.

Nobu Hotel Warsaw składa się z dwóch skrzydeł – „klasyczne”, znajdujące się w niegdysiejszym Hotelu Rialto w stylu Art Deco, którego początki sięgają lat 20-tych zeszłego stulecia, czyli okresu międzywojennego, oraz „nowoczesne”, będące wynikiem międzykontynentalnej współpracy polskiej firmy architektonicznej Medusa Group oraz kalifornijskiej Studio PCH.

Pokoje urządzone zostały w różnych stylach od klasycznego do supernowoczesnego, nawiązującego do dynamicznego rozwoju Polski, co pozwala gościom na wybór takiego, który idealnie odpowiada ich gustom. Te znajdujące się w nowoczesnym skrzydle wyposażono w okna sięgające od podłogi po sam sufit, dzięki czemu oferują wspaniały widok na panoramę miasta lub okolicę. We wszystkich częściach wspólnych hotelu znajdują się nowoczesne dzieła polskich twórców z Jankilevitsch Collection.

Autorska kuchnia

Tak jak w innych hotelach Nobu na całym świecie, w Nobu Hotel Warsaw będzie można znaleźć autorską Nobu Restaurant & Café prowadzoną przez szefa kuchni Yannicka Lohou, który przybędzie do Warszawy wprost z Nobu Hotel Barcelona. Jej otwarcie zaplanowano na 17 lipca 2020.
Koncepcja restauracji Nobu oparta jest na nowatorskiej kuchni szefa Nobu odznaczającej się wykorzystaniem produktów wysokiej jakości, jak również wyjątkowymi kolorami i konsystencją – to klasyczna kuchnia japońska stworzona ze składników pochodzących z Ameryki Południowej. Menu składać się będzie z takich klasyków spod znaku Nobu jak Tatar Toro z Kawiorem czy Wołowina Toban-Yaki, jak również Nobu Now – dań inspirowanych kuchnią polską skomponowanych przez szefa kuchni Yannicka Lohou i tworzonych na bazie świeżych, lokalnych produktów.

Miejsce na eventy

Zajmująca 438 metrów kwadratowych elastyczna powierzchnia eventowa hotelu, znajdująca się na jego pierwszym piętrze, oferuje stylowe wnętrza do organizacji dużych konferencji oraz spotkań. Może ona zostać podzielona na dwa w pełni autonomiczne pomieszczenia oddzielone ruchomą, dźwiękoszczelną ścianą – pokój Sakura o powierzchni 266 metrów kwadratowych oraz Hikari zajmujący 171 metrów kwadratowych. Ściany zbudowane z kruszonego szkła przepuszczają dużą ilość naturalnego światła, a oddzielne lobby z tarasem zapewnia pełną prywatność. Na tym samym piętrze zlokalizowane są również dodatkowe pomieszczenia do organizacji spotkań – wszystkie wyposażone w najnowocześniejsze udogodnienia.