Dzień Austriackiego Wina

Dzień Austriackiego Wina w Warszawie. /fot. Mieczysław Pawłowicz
Dzień Austriackiego Wina w Warszawie. /fot. Mieczysław Pawłowicz

W środę 15 października Advantage Austria wspólnie z Narodowym Biurem Promocji Austrii zorganizowali w Warszawie Dzień Austriackiego Wina.

28 producentów wina przybyło w środę, 15 października br. do Villi Foksal w Warszawie, aby zaprezentować swoje produkty. Austriacy odpowiadają za 1 proc. światowej produkcji tego trunku. W Polsce znamy go głównie dzięki turystycznym wyjazdom zimowym i letnim. To także ważny element coraz bardziej rozwijającej się gałęzi enoturystycznej. Winnice austriackie skupione są na wschodzie kraju: od Dolnej Austrii, przez okolice Wiednia, Burgenland, Styrię i Karyntię. Niektóre z nich, jak Esterházy w Burgenlandzie swoje pierwsze zapisy piwniczne datują na 1758 r. Pierwsze wzmianki o uprawach pochodzą z 1612 r. Obecnie w Austrii jest około 10 tys. producentów wina. 24 proc. z nich to winnice organiczne. Obecnie w Austrii dopuszczone są do produkcji 42 szczepy winne. Przewagę (70 do 30 proc.) stanowią wina białe. Najbardziej popularna odmiana to Grűner Veltliner. Wśród win czerwonych króluje Zweigelt. W czasie Austriackiego Dnia Wina dla dziennikarzy i importerów przeprowadzono także degustację Masterclass. Sesję prowadził Arkadiusz Kurowski.