Turespaña i Turisme Comunitat Valenciana prezentują ofertę regionu podczas Światowego Dnia Tapas

Biuro Radcy ds.Turystyki Ambasady Hiszpanii w Warszawie (Turespaña) wspólnie z Turisme Comunitat Valenciana zorganizowało akcję promocyjną z okazji Światowego Dnia Tapas mającą na celu zaprezentowanie oferty Wspólnoty Walencji. Wydarzenie, w którym wzięło udział ponad 120 przedstawicieli polskiej branży turystycznej – biur podróży, touroperatorów, mediów i innych zaproszonych gości – odbyło się w restauracji Belvedere w Warszawie.
Wydarzenie rozpoczęło się od warsztatów, podczas których touroperatorzy oraz profesjonaliści z polskiej branży turystycznej mogli z pierwszej ręki zapoznać się z ofertą firm turystycznych regionu Walencji. Następnie odbyła się prezentacja regionu z udziałem Ambasadora Hiszpanii w Polsce Ramiro Fernándeza Bachillera, Radcy ds. Turystyki Ambasady Hiszpanii w Polsce Claudio Andrade oraz dyrektora generalnego ds. Turystyki w Rządzie Autonomicznej Wspólnoty Walencji José Manuela Camarero.
Po prezentacji oraz w nawiązaniu do Światowego Dnia Tapas uczestnicy mogli skosztować starannie wyselekcjonowanych najlepszych tapas kuchni walenckiej. Przygotowali je szefowie kuchni wyróżnieni gwiazdką Michelin: Cristina Figueira (jedna gwiazdka Michelin) z restauracji El Xato w La Nucia (Alicante), Miquel Barrera (jedna gwiazdka Michelin) z restauracji Cal Paradís w Vall d’Alba (Castellón), María José Martínez (jedna gwiazdka Michelin) z restauracji Lienzo w Walencji oraz zwycięzca Konkursu na Najlepsze Tapas we Wspólnocie Walenckiej 2024 roku David Sandín, właściciel restauracji Sant Francesc 52 w Alcoy. Szefom kuchni towarzyszył sommelier Francisco Cano z restauracji El Xato.
Region Walencji staje się coraz bardziej popularną destynacją na polskim rynku dzięki zróżnicowanej ofercie kulturalnej, gastronomicznej i dobremu klimatowi. W 2023 roku region odwiedziło 283 tys. turystów z Polski, co oznacza wzrost o ponad 64 proc. w porównaniu z rokiem poprzednim.
POWIĄZANE WPISY
5 grudnia 2025
Triverna.pl: Rekordowy grudzień w hotelach. Najwyższe ceny w górach
Z danych portalu Triverna.pl wynika, że grudzień w polskich hotelach zapowiada się…
0 Komentarzy3 Minuty
5 grudnia 2025
Profitroom: Podlaskie hotele odnotowują 50,4 proc. wzrost rezerwacji. Na wynik wpływa Podlaski Bon Turystyczny
Według danych Profitroom liczba rezerwacji hotelowych w województwie podlaskim w okresie…
0 Komentarzy3 Minuty
5 grudnia 2025
Sopocka Organizacja Turystyczna zaprasza do udziału w „Sopockich Perłach”
Sopocka Organizacja Turystyczna rozpoczyna siódmą edycję konkursu „Sopockie Perły”.…
0 Komentarzy1 Minuty
5 grudnia 2025
Sezon narciarski w Wiśle otwarty. Skolnity gotowy na narciarzy
Sezon narciarski na stacji Skolnity w Wiśle rozpocznie się dziś, 5 grudnia, o godzinie…
0 Komentarzy1 Minuty
4 grudnia 2025
Travelist.pl rusza z zimowym konkursem fotograficznym
Travelist.pl uruchomił konkurs fotograficzny „Jedź na ferie - wygraj wakacje”, w którym…
0 Komentarzy2 Minuty
4 grudnia 2025
Accor mianuje Karelle Lamouche CEO na Europę i Afrykę Północną
Grupa hotelowa Accor ogłosiła powołanie Karelle Lamouche na stanowisko CEO…
0 Komentarzy2 Minuty
3 grudnia 2025
Rusza 8. edycja konkursu fotograficznego #LubelskieTravel
Lubelska Regionalna Organizacja Turystyczna otwiera nabór do kolejnej edycji konkursu…
0 Komentarzy1 Minuty
3 grudnia 2025
WP Holding sprzedaje Fluege.de chińskiej grupie Tongcheng Travel
Fluege.de ma nowego właściciela. WP Holding zawarło umowę sprzedaży Invia Flights Germany…
0 Komentarzy1 Minuty
3 grudnia 2025
ULC rusza z nową edycją kampanii „Nie pakuj się w kłopoty”
Urząd Lotnictwa Cywilnego rozpoczął nową edycję kampanii edukacyjnej „Nie pakuj się w…
0 Komentarzy2 Minuty










