Gdańsk dołącza do Przewodnika Michelin
Na mocy umowy podpisanej przez Polską Organizację Turystyczną ze słynnym Przewodnikiem Michelin do obecnych już w tej prestiżowej publikacji polskich regionów, reprezentowanych przez miasta wojewódzkie – Warszawę, Kraków i Poznań, dołącza Gdańsk z województwem pomorskim.
Ta decyzja stanowi potwierdzenie wysokiego poziomu polskiej kuchni oraz otwiera nowe perspektywy dla promocji kraju. Turystyka kulinarna, będąca obecnie jednym z najszybciej rozwijających się trendów, staje się ważnym czynnikiem kształtującym podróże miejskie i kulturowe.
Do tej pory w najbardziej prestiżowym przewodniku kulinarnym świata wyróżnionych zostało 49 polskich restauracji. 20 czerwca dowiemy się, które kolejne restauracje otrzymały rekomendację inspektorów Michelin. Dołączenie Pomorza potwierdza silną markę Polski na kulinarnej mapie Europy. Turyści coraz częściej wybierają Polskę jako swój cel podróży właśnie ze względu na bogatą ofertę gastronomiczną. Jak podkreśla Michelin Guide w swojej informacji prasowej: Inspektorzy eksplorując kulinarne oblicza Gdańska zachwycili się także zabytkową architekturą Gdańska, która łączy się z nowoczesną zabudową nabrzeży Motławy.
„Z wielką radością i satysfakcją przyjąłem wiadomość, że Pomorze wraz z Gdańskiem to kolejny – czwarty już – polski region, który uzyskał pozytywną opinię inspektorów słynnego Przewodnika Michelin i tym samym dołączył do elitarnego grona najlepszych światowych destynacji kulinarnych. Polska słynie ze swojej gościnności, a kulinaria stanowią bardzo ważny element naszej kultury narodowej. Tym bardziej cieszy mnie, że wysoki poziom oferty polskich smaków został doceniony i uzyskał rekomendację tej prestiżowej kapituły. Pomorze wraz z Gdańskiem to jeden z najpiękniejszych polskich regionów o wielkim potencjale przyrodniczym i ciekawej ofercie turystycznej. Dlatego dla mnie, jako prezesa Polskiej Organizacji Turystycznej, jest szczególnie ważne, że Pomorze otrzymało tak wielkie wyróżnienie. Oznacza to bowiem, że Polska wpisuje się doskonale w najnowsze światowe trendy kulinarne i potwierdza, że nasz kraj jest wspaniałym kierunkiem podróży” – powiedział Rafał Szmytke, prezes Polskiej Organizacji Turystycznej.
POWIĄZANE WPISY
15 maja 2024
Sezon turystyczny na Mazowszu nabiera tempa
Wraz z powitaniem wiosny zwiększa się oferta turystyczna w województwie mazowieckim.…
0 Komentarzy6 Minuty
14 maja 2024
Paweł Niewiadomski prezesem PIT po raz czwarty. Kilka nowych twarzy w radzie izby
Jako jedyny zgłoszony kandydat Paweł Niewiadomski został wybrany na stanowisko prezes…
0 Komentarzy6 Minuty
14 maja 2024
Wrocław zaprasza na 8. Dni Odry
Dni Odry, zainicjowane w 2016 roku z okazji otwarcia Bulwaru Xawerego Dunikowskiego,…
0 Komentarzy17 Minuty
10 maja 2024
Powołano członków Rady IX Kadencji Polskiej Organizacji Turystycznej
Minister Sportu i Turystyki Sławomir Nitras wręczył powołania do Rady IX Kadencji…
0 Komentarzy1 Minuty
9 maja 2024
Dolny Śląsk Rowerem – nowoczesny sposób na promocję regionu
Strona i aplikacja Dolny Śląsk Rowerem to modelowe narzędzie promocji województwa poprzez…
0 Komentarzy4 Minuty
29 kwietnia 2024
Koreańska agencja PR otwiera drzwi na polskim rynku
Przedstawicielstwo Koreańskiej Narodowej Organizacji Turystycznej w Europie Wschodniej…
0 Komentarzy1 Minuty
26 kwietnia 2024
Polski urzędnik promuje turystykę – przejechał 280 km rowerem z Berlina do Poznania
Co robi urzędnik? Odruchowa odpowiedź na to pytanie – choć nieco krzywdząca – brzmi…
0 Komentarzy5 Minuty
25 kwietnia 2024
Rankomat.pl: szykuje się rekordowa majówka pod względem wyjazdów za granicę. Najchętniej wybieramy Włochy i Hiszpanię
Majówka w 2024 roku ma być rekordowa pod względem zagranicznych wyjazdów – z Polski…
0 Komentarzy6 Minuty