Turespaña i Turisme Comunitat Valenciana prezentują ofertę regionu podczas Światowego Dnia Tapas

Biuro Radcy ds.Turystyki Ambasady Hiszpanii w Warszawie (Turespaña) wspólnie z Turisme Comunitat Valenciana zorganizowało akcję promocyjną z okazji Światowego Dnia Tapas mającą na celu zaprezentowanie oferty Wspólnoty Walencji. Wydarzenie, w którym wzięło udział ponad 120 przedstawicieli polskiej branży turystycznej – biur podróży, touroperatorów, mediów i innych zaproszonych gości – odbyło się w restauracji Belvedere w Warszawie.
Wydarzenie rozpoczęło się od warsztatów, podczas których touroperatorzy oraz profesjonaliści z polskiej branży turystycznej mogli z pierwszej ręki zapoznać się z ofertą firm turystycznych regionu Walencji. Następnie odbyła się prezentacja regionu z udziałem Ambasadora Hiszpanii w Polsce Ramiro Fernándeza Bachillera, Radcy ds. Turystyki Ambasady Hiszpanii w Polsce Claudio Andrade oraz dyrektora generalnego ds. Turystyki w Rządzie Autonomicznej Wspólnoty Walencji José Manuela Camarero.
Po prezentacji oraz w nawiązaniu do Światowego Dnia Tapas uczestnicy mogli skosztować starannie wyselekcjonowanych najlepszych tapas kuchni walenckiej. Przygotowali je szefowie kuchni wyróżnieni gwiazdką Michelin: Cristina Figueira (jedna gwiazdka Michelin) z restauracji El Xato w La Nucia (Alicante), Miquel Barrera (jedna gwiazdka Michelin) z restauracji Cal Paradís w Vall d’Alba (Castellón), María José Martínez (jedna gwiazdka Michelin) z restauracji Lienzo w Walencji oraz zwycięzca Konkursu na Najlepsze Tapas we Wspólnocie Walenckiej 2024 roku David Sandín, właściciel restauracji Sant Francesc 52 w Alcoy. Szefom kuchni towarzyszył sommelier Francisco Cano z restauracji El Xato.
Region Walencji staje się coraz bardziej popularną destynacją na polskim rynku dzięki zróżnicowanej ofercie kulturalnej, gastronomicznej i dobremu klimatowi. W 2023 roku region odwiedziło 283 tys. turystów z Polski, co oznacza wzrost o ponad 64 proc. w porównaniu z rokiem poprzednim.
POWIĄZANE WPISY
16 grudnia 2025
PLL LOT ogłaszają nabór do 4. edycji Konkursu na Najlepszą Pracę Dyplomową
PLL LOT zapraszają studentów do udziału w 4. edycji Konkursu na Najlepszą Pracę…
0 Komentarzy2 Minuty
16 grudnia 2025
Wystartował program Future Professionals dla młodych talentów branży MICE
Wystartował program mentoringowy Future Professionals dla młodych talentów branży MICE. W…
0 Komentarzy2 Minuty
16 grudnia 2025
Rankomat: Większość Polaków przywita Nowy Rok w domowym gronie
Większość Polaków planuje powitać Nowy Rok w domowym zaciszu – wynika z badania…
0 Komentarzy3 Minuty
15 grudnia 2025
Polscy turyści na drugim miejscu na Słowacji
Na konferencji prasowej w Warszawie przedstawiciele Slovakia Travel i Tatry Mountain…
0 Komentarzy2 Minuty
15 grudnia 2025
Travelist: Wysokie zainteresowanie feriami 2026. Ceny nieznacznie wzrosły
Rynek wyjazdów na ferie zimowe 2026 pozostaje stabilny – wynika z analizy Travelist.pl.…
0 Komentarzy4 Minuty
15 grudnia 2025
Ryanair przedstawia najpopularniejsze kierunki Polaków w okresie świątecznym
W okresie świąteczno-noworocznym Polacy najchętniej wybierają Włochy, Hiszpanię i Maltę,…
0 Komentarzy3 Minuty
12 grudnia 2025
Polacy wskazali najlepsze ośrodki narciarskie w kraju. Za nami pierwsza edycja rankingu Triverna.pl
Zimowy sezon w Polsce dopiero się rozpoczyna, a krajowe stoki już przyciągają narciarzy i…
0 Komentarzy2 Minuty
11 grudnia 2025
POWER podsumowuje branżę MICE w 2025: relacje ważniejsze niż efekty specjalne
Agencja POWER podsumowała działalność w mijającym roku i przedstawiła prognozy na 2026.…
0 Komentarzy2 Minuty
11 grudnia 2025
Turystyka dostępna dla wszystkich. Akademia Kompetencji TOO zapowiada cykl bezpłatnych szkoleń
Rosnąca liczba podróżnych o zróżnicowanych potrzebach oraz obowiązujące przepisy…
0 Komentarzy2 Minuty










